用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟基學校 可否說說啟基優點
go

可否說說啟基優點

承心請教!

引用:承心請教! +

原帖由 heiyomami 於 14-11-24 發表
承心請教!
push

回覆:可否說說啟基優點

我仔小二,我認為老師大都很關愛學生,我仔昨天生日,老師同全班同學唱生日歌比佢,佢開心到呢!老師既教學好生動,小朋友會學得開心又易入腦,無乜壓力之下學習係最好,所以小朋友都喜歡上學同充滿信心。

Juliaqq    發表於 14-11-26 09:32

回覆:可否說說啟基優點

我仔小一,好輕鬆開心番學,囝囝話個個老師都好好人,好nice。課程唔催谷,少測考(相比其他小一生朋友仔),暫時我仔幾乎做唒功課番到來,放學後只是興趣班或去遊樂場玩。雖然呢個只是初小的情況,但讓小孩能在小學有個愉快的開始也很好呢!

1/ 阿仔本身係啟思, 因為早產加上細仔, 實際上係不足齡, 所以好多野跟唔上.

果時同趙校監傾, 佢建議讀多一年K2做大仔 (結果因為早產關係, 更正年齡後變左無10分).  但果一年K2佢讀得好開心, 自信返晒黎, 次次返屋企都話要做功課先; 有次病左幾日返學, 同班同學抱住佢話好掛住佢...

經過呢件事後, 我對趙校監的教育方針非常認同.   而趙校監同時亦係啟基的校監.

2/ 阿仔去過好多學校參觀同玩, 佢同我講最鍾意啟基. 我話上次幾間你都鍾意, 點解鍾意啟基? 佢話老師好溫柔.

之後在其他學校, 我從未聽過佢講老師溫柔.

3/ 我去聽啟基3年講座,換左校長後其實無改變過. 陳校長唔係咁識 sell 野, 但其實內容同以往莫校長一樣.

4/ 每次舊生返黎都會講 i) 飯菜好食 ii) 好開心 iii) 建立到自信.  如果只係做戲 sell 野, 無乜理由一致到咁 (除非你話背稿)

5/ 係街到比較少見到啟基學生, 就算見到都是好乖.  留意一間學校的校風最重要是學生放學後的表現, 呢樣野我留意好耐.  我認為小學最重要不是成績, 而是品德教育...

回覆:icemanh 的帖子

引用:+本帖最後由+vr2ng+於+14-12-4+12:34+編輯+

原帖由 vr2ng 於 14-12-04 發表

網上流傳
即乜?

請問如果就讀啟思九龍塘正校是否啟基的必收生?因為有很多啟思分校呢thx

sufiemily 發表於 14-12-5 13:34
請問如果就讀啟思九龍塘正校是否啟基的必收生?因為有很多啟思分校呢thx

...
只是加分而已, 因為以往都有啟思生不收.

但去到第二階段有個好處, 因為你可以告訴老師你係啟思家長, 對佢地的辦學理念較清楚.

另外....其實你可以下次見到趙校監, 直接走去問佢...

vr2ng 發表於 14-12-4 12:31
網上流傳
啟基:針對警察子弟屬謠言_大公資訊_大公網
如果其他學校, 我或者都會信一成.

啟基的老師及趙校監一向愛護旗下小朋友的作風, 我不會相信.

如果你有跟過趙校監的啟思去旅行/活動, 你就會見到老師無微不至咁樣去照顧小朋友及家長.

在同一個校監領導下的啟基, 我相信亦都一樣.

Juliaqq    發表於 14-12-6 13:52

啟思九龍塘升小去向怎樣?我很喜歡校舍及老師但見好多人話程度淺happy school, 好似暗示升小麻麻咁……thx

引用:啟思九龍塘升小去向怎樣?我很喜歡校舍及老

原帖由 sufiemily 於 14-12-10 發表
啟思九龍塘升小去向怎樣?我很喜歡校舍及老師但見好多人話程度淺happy school, 好似暗示升小麻麻咁……thx

...
push

引用:啟思九龍塘升小去向怎樣?我很喜歡校舍及老

原帖由 sufiemily 於 14-12-10 發表

...
我都想知

回覆:heiyomami 的帖子

回覆 ilovehkbaby 的帖子

明白這位家長的感受...  但CCS本身學額已不多(由於校舍細...) 以前只收  24人x4班,到近2年已增加至 30人一班。加上啟幼有多間分校,就算不是人人報啟基,也實難取錄全數啟幼生。再加上每年也有不少弟/妹入學,他們也應被優先考慮,種種因素下難免會顧此失彼.... 或者可考慮待六月初統一派位註冊日後再致電查詢?或來年插班? 希望你小朋友可入到一間適合他的小學!  Best of Luck!

回覆:ilovehkbaby 的帖子

統一派位後,啓基就會有位,到時致電學校,再加求位信。

Juliaqq 發表於 15-5-14 08:47

明白這位家長的感受...  但CCS本身學額已不多(由於校舍細...) 以前只收  24人x4 ...
同意

其實啟基在統一派位後都可能有位的,當年我也在6月尾才收到电話,不要氣餒!

Josp    發表於 15-7-8 17:46

學術淺'但小學又比5到位自己幼小生,真係5線死人。我打电話問学校佢話收8成正校幼生。5通佢線我!😯