用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文英文 vs cambridge vs Enopi
樓主: jojoplanet
go

公文英文 vs cambridge vs Enopi

引用:Quote:longlokma+發表於+14-11-24+17:10+我

原帖由 jojoplanet 於 14-11-24 發表
明白。。你個小朋友本身程度應該高D,VOCAB又識得多D,上呢D可以令佢真係多練習講。但我仔呢有時組 ...
咁你更加要產造多d机会比佢講。细个唔敢講,大个就更加唔敢,但越讀上去越多时候要present, 到时仲驚…………我自己就好大体会了

longlokma 發表於 14-11-24 13:27
明白。公文冇oral, 的確是一个不足,但幸好仍有CD聽。我仔一直上ERP, 对训練阅讀能力真係有好大帮助,除非 ...
請問你小朋友幾歲呀?讀左ERP幾耐?
我小朋友K3都上緊, 真係好有成效。

longlokma 發表於 14-11-24 17:22
咁你更加要產造多d机会比佢講。细个唔敢講,大个就更加唔敢,但越讀上去越多时候要present, 到时仲驚……… ...
佢睇情況架. 佢要睇個環境佢有無信心.

我果個奄春仔下星期4歲..他番公文英文4個月+Cambridge2個月1對1 =
呢2晚睇英文書開始遂句讀出來..起碼肯指住讀先...funny:

jojoplanet 發表於 14-11-24 11:44
查實我問過個仔幾次公文對佢學校英文有無用佢話有, 但問題係我覺得ORAL上係無,咁我就另外比佢讀一間一對一O ...
語文都係分四個範疇, 如果而家三年班, 可以慢慢接觸ORAL, 我自己細個陣老師係小學train grammar多,
我自己都覺得可以同步去, btw本身你仔仔讀緊邊間公文架?

longlokma 發表於 14-11-24 13:27
明白。公文冇oral, 的確是一个不足,但幸好仍有CD聽。我仔一直上ERP, 对训練阅讀能力真係有好大帮助,除非 ...
我都覺得搵外國老師去教同埋聽oral對發音都有幫助, 我覺得小組上好過單對單, 起碼可以同人傾

回覆:公文英文 vs cambridge vs Enopi

我仔由4歲上公文英 ELF (讀完C) ,讀左冇一年就轉了 ERP, 我覺得 ERP 更有用,學既野更多,暫時重會 keep 住讀,覺得有文章又有小小閱理,好有用。

Moneyy太 發表於 14-12-1 20:28
語文都係分四個範疇, 如果而家三年班, 可以慢慢接觸ORAL, 我自己細個陣老師係小學train grammar多,
我自己 ...
我都係想佢小學學好GRAMMAR先。。小三就真係要開始加埋ORAL。。佢係葵芳公文學。

cream997 發表於 14-12-1 20:54
我仔由4歲上公文英 ELF (讀完C) ,讀左冇一年就轉了 ERP, 我覺得 ERP 更有用,學既野更多,暫時重會 keep  ...
我都諗住等佢學埋I就轉ERF

請問小六先讀ERP有冇用?佢一直都唔肯睇書,識字好少

想問下現在讀b ,其實ERP 何時轉為佳?

引用:請問小六先讀ERP有冇用?佢一直都唔肯睇書,

原帖由 ^曾小姐^ 於 14-12-02 發表
請問小六先讀ERP有冇用?佢一直都唔肯睇書,識字好少
我會覺得太遲。

引用:想問下現在讀b+,其實ERP+何時轉為佳? +

原帖由 shamshamwong 於 14-12-02 發表
想問下現在讀b ,其實ERP 何時轉為佳?
孩子幾大?

回覆:longlokma 的帖子

五歲半,謝謝

引用:五歲半,謝謝 +

原帖由 shamshamwong 於 14-12-03 發表
五歲半,謝謝
我自己覺得最好一開始便選ERP, 因為ERP開始以學習生字為主,再加简間句子结構。其實小孩子记性好,只要肯認真聽同讀,好快學到好多字,其實唔難,真係冇必要揀EFL, 因為EFL內容好似幼稚園d書咁(个人感覺)。

引用:Quote:原帖由+^曾小姐^+於+14-12-02+發表請

原帖由 longlokma 於 14-12-03 發表
我會覺得太遲。

我也贊成四歲以上開始學公文的小孩,可由ERP開始。

請問小一開始讀ERP, 由2A 開始, 現在小二 ,升到D1 了,其實ERP 課程,通常要多少年可以完成。

I have interesting in the ERP because I want to strengthen my boy's gramma . Any suggestion ?

我小朋友差唔多四歳就開始讀ERP,現在5歳半K3做緊B,我都覺學得幾好!