用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄OFFER區
樓主: sze0203
go

放棄OFFER區  

放救恩、高小, gd luck to all.

回覆:littlebeany 的帖子

Yes. My friend s kv son gave up this school

回覆:放棄OFFER區

放棄SFA,崇真(主流部),聖若瑟英小,祝大家考到心儀小學

真道、sfa

:-? :weapon:

引用:放棄SFA,崇真(主流部),聖若瑟英小,祝大家

原帖由 colin0409 於 14-12-21 發表
放棄SFA,崇真(主流部),聖若瑟英小,祝大家考到心儀小學
小朋友會否入APS呀?

放音小、培僑

您好媽    發表於 15-1-2 10:46

引用:LisaTsang欣賞你果斷決定,不做集郵家長 +

原帖由 lunbaby 於 14-11-27 發表
LisaTsang欣賞你果斷決定,不做集郵家長
Second!  thank u lisa

放培僑

您好媽    發表於 15-1-2 10:46

已放祟小, 禮賢, 將放真光, 未找到放位信sample, 現祗考慮宣小或培僑, 之後再放多其中一間

放棄高小、音小、禮賢、高主教、聖若望、聖若瑟、真道。

呢度好有晒冷feel. 其實有人放某間學校, 都唔代表某一個waiting既家長有機. 所以實際作用不大, 但都明既, 有得揀, 有得放係開心事.

每件事都有多角度睇法~~要覺得人地係哂冷就係哂冷FEEL,不過相信仍然有家長覺得這是WAITING LIST 的希望! 有人放就自然會CALL 其他人,中的機會自然就多一個!不過我都明白,有D網友根本唔係真的有OFFER 而留言放位!

sze0203 發表於 15-1-2 10:57
每件事都有多角度睇法~~要覺得人地係哂冷就係哂冷FEEL,不過相信仍然有家長覺得這是WAITING LIST 的希望! 有 ...
有D網友根本唔係真的有OFFER 而留言放位 - 好奇怪 ! 即係唔係我考唔到, 係我唔繼續考. 都係個句, 明既 !

引用:Quote:sze0203+發表於+15-1-2+10:57+每件事

見到以下個D呢, 真係唔知好嬲定好笑囉!

例一:
已放AA, BB, CC, 如大抽奬中咗, 會放DD, EE

例二:
已放AA, BB, CC, 還有DD, EE和FF在考慮中, 遲D決定咗再放

例三:
準備放AA, BB, CC, 寫好放位信就會放
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實家長們都是如實報導, 這樣有問題嗎? 應該怎樣寫先合意, 請賜教

hkpapa852 發表於 15-1-2 11:43
見到以下個D呢, 真係唔知好嬲定好笑囉!

例一:
但起碼個d ABCDE 係真係offer, 而唔係個d我唔去2nd / 3rd in 喇, 或者唔care 2nd in result....etc. 一定得既咩 ?

bb007 發表於 15-1-2 11:49
回覆 hkpapa852 的帖子

其實家長們都是如實報導, 這樣有問題嗎? 應該怎樣寫先合意, 請賜教 ...
其實我想講呢個post係一個sharing既post, sharing係完全冇問題, 開心分享成功係絕對可以理解, 但其實我個人認為唔會真係幫到d waiting家長. 唔會有咩真正既hope. 所以分享就盡情分享吧 ! 唔需要覺得要為左令waiting d 家長安心d而分享.

回覆:jlbb1 的帖子

其實除高小,全部無註冊。

hkpapa852  揀咗SFA?  發表於 15-1-2 13:27