用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 聖心幼稚園面試後感,希望有關人士反思 ...
樓主: alicebear
go

聖心幼稚園面試後感,希望有關人士反思   [複製鏈接]

回覆 家希 的帖子

不知道你遇到的是那一位蘇老師,但好肯定在校的兩位蘇老師都是非常親切有愛心,所以我看到有家長點名她倆其中一人不友善我好詫異。

當日我都有去in,足足等左1個鍾15分鐘,期間我不停陪小朋友玩,希望佢保持好既情緒,好多家長好嬲,小朋友好攰,大家都唔明白點解安排成咁,個人認為日常老師如何有愛心也好,當天給我們的並非如此,口碑一傳十,十傳百,今次可以傳過千。

大牌學校係咁, d工作人員都大牌d, 不過為左入到呢d大牌學校, 家長咪又係會爭

回覆 manbe 的帖子

見我o既蘇老師係長頭髮架, 個樣好和善

其實間學校好唔好 不是聽別人說 是要自己親自體會。
我尤其相信孩子的感覺  每個孩子也有自己喜歡的學校
家長的要求也不一樣 有D人鐘意學校地區 有D人鐘意名氣  有D人鐘意有愛心的學校 有D人鐘意學校行政似樣
本人試過接觸D名校 D職員超級無禮貎 像是來乞討學位!
總之 覺得香港D家長同學生好可憐。壓力真大!

xiaoxiaoau  good points!!!  發表於 16-10-13 17:59

聖心老師出名有愛心又細心,是否有甚麼誤會?

另外你所說的工作人員是家長義工,不是學校員工
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

今次interview可能真係安排失當,但作為兩位小朋友都响聖心渡過愉快校園生活的家長,看到你們因一次面試經驗而對學校及老師有種種惡評,真替學校難過。如果你地有時間可再睇下之前其他用家對聖心的意見,全都很正面的

回覆:聖心幼稚園面試後感,希望有關人士反思

本人非聖心家長,但從朋友(家長)口中,覺得此校一些老師好一般。冇咩愛心。

回覆:bubuG 的帖子

Same here and glad that I didn't take my daughter for interview

manbe 發表於 14-11-24 20:23
今次interview可能真係安排失當,但作為兩位小朋友都响聖心渡過愉快校園生活的家長,看到你們因一次面試經 ...
聖心最好用group interview, 一次in十幾二十人,1600人就好快in完,家長唔使等咁耐,小朋友和老師又唔使等得咁辛苦。最好好似其他學校咁未夠鐘連門口都唔好被家長入,家長同小朋友响街行住等最好

引用:其實間學校好唔好+不是聽別人說+是要自己親

原帖由 jaau 於 14-11-24 發表
其實間學校好唔好 不是聽別人說 是要自己親自體會。
我尤其相信孩子的感覺  每個孩子也有自己喜歡的學校
...
agree,一定要自己親身感受至真.

相信每一間學校也有一些老師 '好一般, 冇咩愛心', 但聖心已比好多更 commercial 的學校好, 起碼我見很多老師也是喜歡小孩的, 亦十分有耐性

回覆:alicebear 的帖子

本人係聖心家長,當日亦有幸成為家長義工,首先我承認當日面試真係太多人,每一個人,包括小朋友、家長、義工、老師都非常辛苦,作為義工的我,連飲一啖水嘅機會都只得幾次,但點解咁辛苦,仍有咁多家長義工參與?因為學校真係好好,老師好有愛心,女女每日都好開心返學。面試當日,就算校長再忙都有慰問每一位家長!再講,我係N無人士,女女亦係12月細女,雖然起初只係waiting,但我寫左3封求位信,最後亦有幸收左,所以我相信校長一定有睇,亦會因此加分!!各位,希望你地唔好因為呢次經歷唔好而給予此校負評,若然你的子女有機會入讀,你便會更加明白此校之優點!!

lawa    發表於 14-11-24 22:18

回覆:vickywong1014 的帖子

Vicky 媽媽辛苦哂!

回覆:聖心幼稚園面試後感,希望有關人士反思

本人是聖心Kl家長,有份參與今次面試義工。老實説未讀聖心前都成曰煲貼,有人説點好亦有人説點唔好,很擔心,但小女只讀了短短3個月。她非常喜歡番學,主動著校服,學識有禮貌,老師好有愛心,我是全職媽,自己带番/放學,日日見到老師修女都笑笑口,我就知自已冇選錯學校。至於當日面試,可能真係太多人,老師,義工個個做到冇停手,我地已經做都就做,幫到就幫,有大肚媽咪,我地都比張大人櫈她們座。有小朋友扭計,我地會嘗試幫佢,你們説老師,義工比面色你們看,你們有些面試家長們也给面色家長義工看吧!公平些好!今年In1600人,你地問點解晤分两曰in ,好似上年咁In2千幾人,分两日,有人會覺得唔公平,比人取貼士,好啦收少d人,有人又話連In都冇機會,見到未見點知阿女唔得,所謂順得哥情失嫂意,説老實話我上年同阿女In左七間,間間都係In好少時間(唔係聖心In得少時),我都有你們的問題,短短幾分鐘點選合適學生?其實好多都睇眼緣,有d人答唔到又收,又d答得好好又唔收。最後個句。如聖心有offer ,讀唔讀先。

manbe    發表於 14-11-24 23:58

女兒現在很喜歡上學,聖心是一間很好的幼稚園。要不然這幾十年都不會那麼受歡迎。

當天安排真的欠妥善。

不喜歡大可有取錄都不去,不要在這裡說三道四了。

作為聖心家長, 看見以上評語都不得不為學校說點公道說話.
本人女兒現讀 K2, 從 K1 開始每天都開心上學, 滿足地返家.    我認同小朋友的感受是最真, 她喜歡學校每位修女, 老師, 校務處員工 以及 校工叔叔和姐姐.    原因很簡單而且是相對的, 就是學校上至修女  下至校工叔叔姨姨都很關愛每位小朋友.    她們學懂的不單是知識, 更學會關愛別人及品德修養的建立.   相信有幸入讀此校的家長亦會認同.
上星期六, 我亦有帶細女回校面試. (我們無任何優待, 跟其他家長一樣排隊等候).    我女面試時間原是2:30 p.m. 最後大概3 點被接見.     我們因早到, 先在校外等了十分鐘再在停車場等了十多分鐘交文件, 其實全個過程都是等了半小時.   經歷過前年帶大女到此校面試, 上年做家長義工, 到今年帶細女面試.     我覺得學校是想簡化程序以方便面試家長例如前年我幫大女申請時是要事前親自交form同有關文件.   今年已改為網上申請而且面試當日才補交文件.     而上年大約2千多個申請安排在1日半內完成, 流程很暢順所以今年學校安排1天內接見1600申請人亦屬合理.

說到底, 本人非常感恩女兒就讀此校,

manbe    發表於 14-11-24 23:58

原來有聖心家長是容不下批評建議..

如果有聖保祿會揀聖心嗎?問心

回覆:Hailey88899 的帖子

我有朋友推薦入st paul ,我都唔要,st clare收左呀女,我都放棄左`。最後選了入聖心。敢問—聲,你識哂st paul既修女同老師。全部100%好好嗎?你In左st paul 未?閉門造車,入面考乜,發生乜事全冇人知。

Hailey88899 發表於 14-11-24 23:17
原來有聖心家長是容不下批評建議..

如果有聖保祿會揀聖心嗎?問心
幼稚園就不知了,但我就知有人聖心私小收唔去聖保綠,有人聖提收唔去聖心,亦有人女拔收唔去聖提,又有人聖保祿收唔去去了搬小,各人心中一把尺點揀各自有原因
‹ 上一主題|下一主題