用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生,我跟得好辛苦,救教
樓主: snow_miffy
go

小一生,我跟得好辛苦,救教 [複製鏈接]

回覆:小一生,我跟得好辛苦,救教

其實在家多用英語講指令也可以育成英文語景,push,pull等動詞是非常有効果的!食飯,生活同玩games都得。

小弟發現小朋友玩遊戲時會好快記住英文指示,例如玩 Zingo(一隻反斗城有售的game)就可以用slide,draw,push,pull等字玩,每次小朋友開心便就會自己講,加埋街上見到的字,佢地會好有興趣講同串,可以一試!

但條件是父母要好有耐性,不停堅持同重覆,同用英語完整句子,希望大家試下^_^

tsangnamnam  agree. 要有耐性。  發表於 15-1-27 07:39
wan_sosin  讚成耐性好緊要  發表於 14-12-2 16:10

snow_miffy 發表於 14-11-24 23:41
佢由n1讀到k3, 係學晒所有音嘅,又有教blending, 只係佢唔習慣咁做,無論讀同串字都係……因為哥哥讀同一間 ...
試下一教新課就同佢串字,唔好等默書先串,第一日二個字,第二日再加二個字,即連頭二個字,共四個字,第三日又加二個字,通常小一一課書,好少字,一個禮拜就可以,然後日日keep住温,直至開新課

csy_ma    發表於 14-12-3 03:30

homeuser 發表於 14-12-2 23:32
試下一教新課就同佢串字,唔好等默書先串,第一日二個字,第二日再加二個字,即連頭二個字,共四個字,第三 ...
我自己係要佢背晒所有課文,中文英文都係,背得多,記性好左,温默書串字都快好多,中文教左十三課,背左十課,英文五課,背左三課,我覺得有效,不過可能好多人唔同意呢個方法,

torunpoland  我直情叫個仔背詩.  發表於 15-1-27 16:47
wan_sosin  agree csy_ma,好文章才值得背.   發表於 14-12-4 14:23
csy_ma  現在的中英課文好的都不多,不值   發表於 14-12-3 03:31

引用:我女兒有學phonics但沒有sense去應用,結果

原帖由 titanlow 於 14-11-25 發表
我女兒有學phonics但沒有sense去應用,結果用唱歌來串字,好掂,例:monitor 用drmfsss呢個音唱出來,唱到 ...
This method is super helpful, I always use

學過phonics唔等於識phonics, phonics要來讀字唔係要來串字,我唔多認同,如果一個生字係死記,唔可能記得長久,我女現K2, 學校用letterland,學校K3嘅畢業生D併音好勁,串字對佢地泥講毫不費力,佢地串幾百個生字考劍橋都唔辛苦,所以之前我好疑惑,點解D K3學生咁勁,D Phonics好似入哂血咁,我女k2未有咁嘅功力,但又好快考starter, 我好討厭死串字,當然串得多都會知道ly , ger.....尼D點發音,但我眼見學校D k3串字咁勁,我知道一定係有方法,於是我上左letterland家長班,上完之後,我用泥同囡囡一齊玩串字,其實姐係玩拆字,佢5歲未夠,在30 mins裡面可以串熟左十個生字,每個生字都係5個字母以上,所以,我覺得熟phonics好重要,因為佢地唔係死背,唔會話訓醒就唔記得,家長一齊努力學phonics, 同小朋友一齊行係好重要,純粹分享letterland家長班,我上果個係自組,上4堂共8個鐘已教完,外面有D拖到好長時間學,大家小心選擇

回覆 bobpinpin 的帖子

咁父母都唔係好識英文, 咁點呢? 請指教
我正頭痕緊
新人進場

等等等

多謝回應,小弟便跟大家多分享,希望不會受負評吧

首先,小弟認為英文語境係最重要(不計小朋友本質),由小朋友學母語為例,每個小孩從BB到一歲半每日最少有10小時廣東話被動接受,年半便有多達10*365+188小時的廣東話輸入,才可以给小朋友模仿學講不完整句子廣東話,因此單靠上興趣班學英語成効並不顯著,相反找有良好英語幼院及在家建立優質語文環境更重要

幼院質數大家比我清楚多,屋企便可以由設計,配套開始(1.5age,N班到K3)
1)從小便為小朋友找合適字母玩具,
Vtech 有大量相關的產品
前提係可發聲但能有畫面互動的電子產品,磁石字母板也可以的,目的係令小朋友覺得字母可以係玩具,又有聲音同意思,英文字當數學用具也會讓小朋友覺得好玩好生活化
例如將字母排隊,A~Z, 教排序
叫字母分组學數數,字母放於手睡覺也可以令字母成為朋友

由於有工作在身,不能打太多,唯有打重點,此階段父母可用玩具盡板寫英文字加故事讓小朋友對字形概念加深。

2)聽兒歌,要有讀本,圖大的,歌詞冇中文便成,要留意有部份書插圖太電腦化,可以便挑手繪為主,颜色豐富可剌激想像力,有家長會播Phonics songs,但我會首推Nursery Rhymes因為冇畫面睇, 曲有助記憶,phonics songs歷史不及Nursery Rhymes,有其不可取代地位,再講小朋友假若願意唱NR,其實已正式學發音了,可以的話家長可以一齊唱,或打開讀本指歌詞,你指,捉佢手指也都有助學認字同發音。此階段好重要,大家儘量不要用Youtube,或電視播,因為小朋友正在養成閱讀習慣,雖然家長感覺好重覆,要堅持,另外用手機播的話便買蓝牙喇叭吧,此類型喇叭有足夠低音同中頻避免聲音太乾太尖影響學習情緒

1)DVD
假如你放卡通,以發音為主可考慮以下
1.Leapfrog Letter Factory此乃phonics based animation, 差不多已是最好的,系列有十多隻DVD,効果十分強,必用系列
2.一套叫Caillou 卡通,也是十分有用,生活化,人情味重,不可缺少
以上均合小一二用,忘記了這是小學區,不過時間到了,要開工,希望有機會再傾。

引用:Quote:1234ats+發表於+14-11-24+15:24+wan_

原帖由 wan_sosin 於 14-11-24 發表
真係開心有另類家長,無將學業同正常遊戲運動時間掛鉤!

我樓下看更同我講,得我個仔時時落公園玩,其他小朋 ...
如果玩完還有體力及精神做功課,我絕對贊成放學玩完先做。

比錢人賺啦 ,我送左個女去荃灣間樂天,d老師又幾好,我個女而家完全跟到學校d野

引用:Quote:原帖由+snow_miffy+於+14-11-23+發表

原帖由 a_for_apple 於 14-11-23 發表
放鬆啲!而家只係開學未夠三個月,小朋友仲適應緊,家長都要適應功課量,更何况小朋友呢?每日一堆功課,又 ...
應同.

回覆:careysum 的帖子

phonics要來讀字唔係要來串字--》是。

Phonics有太多例外,例如eight, dough, doubt,已經不能用phonics 解釋。不過,對大部分幼稚園及初小要學的字,已經相當夠用。我家四歲小朋友都有學

回覆 bobpinpin 的帖子

謝謝分享,相當詳細。可惜小學雞已經唔係任我武喇!有冇其他卡通介紹,生活化啲適合大個仔啲架?

引用:wan_sosin題外話,屋苑內聽到有是非話,成日

原帖由 1234ats 於 14-11-24 發表
wan_sosin

題外話,屋苑內聽到有是非話,成日帶個小朋友落街玩,成績唔慌好!但我真係偷偷笑,而家社會,家長大 ...
我都完全同意。成績不好又如何,擁有一個正常快樂的童年,我認為先係對小朋友最重要的資產。三姑六婆的說話不用放在心裏。

homeuser 發表於 14-12-2 23:41
我自己係要佢背晒所有課文,中文英文都係,背得多,記性好左,温默書串字都快好多,中文教左十三課,背左十 ...
我認同此方法~~

引用:phonics要來讀字唔係要來串字--》是。 Pho

原帖由 torunpoland 於 15-01-20 發表
phonics要來讀字唔係要來串字--》是。

Phonics有太多例外,例如eight, dough, doubt,已經不能用phonics  ...
phonics要來讀字唔係要來串字--》是。X3⃣️

Phonics 應該係比native 小朋友 (3-6歲左右) 用phonics rule blend 返d 字o黎閱讀, 好似聽過attic但唔識串, 睇書見到佢可以用phonics rule 拆, at - tic, 原來就係阿媽講過100次o既attic, 即係閣樓咁解。 phonics 適合鬼仔鬼妹有語境, 聽過o既字多但認得o既唔多, 幫佢地blend 返d 字等佢地走上閱讀之路, 本地小朋友聽得少詞彙基礎冇咁濶, phonics 其實未必啱用

用phonics o黎讀字同串字都好唔可靠, 睇下呢幾個examples 就知 : aid >< said, far >< war, wind >< mind, weight >< height, 如果講默書仲可能會有好多homophones, eg: sent/cent/scent?

樓主可考慮同小朋友多閱讀先建立visual image同了解字義, 再試下慢慢教小朋友用腦中image 寫返出o黎, 根基不穩就慢慢加固, 否則越升班只會越難, 默書又多unseen, 果時已唔單止係串字仲要理解意思

‹ 上一主題|下一主題