用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT VS SFA VS St Joseph (Kln)VS WKF
樓主: lovecow2009
go

GT VS SFA VS St Joseph (Kln)VS WKF [複製鏈接]

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 14-11-27 12:56
我聽過d case 係鬧同班的曳同學 ,乖的就覺得老師惡law.

如果怕d同學曳,就唔好揀男校,SFA大班,男多女少,都會曳d
可能GT會相對乖d,老師唔駛用惡去控制d學生

GT and SFA different level wor

kerkermui 發表於 14-11-27 13:02
如果怕d同學曳,就唔好揀男校,SFA大班,男多女少,都會曳d
可能GT會相對乖d,老師唔駛用惡去控制d學生
其實間間都有惡老師和較好動的學生, 睇你時運高定低,選校來說今天的我也不會放這因素on top of the list,不過我覺得如果子女不是樂天派,上小一時父母就要多些留意加以fu導,父母亦不能ignore 它的存在。

Sunnychan206    發表於 14-12-1 13:58

引用:GT+and+SFA+different+level+wor

原帖由 BabyKD 於 14-11-27 發表
GT and SFA different level wor
有何不同?

升band 1 中的percentage 已經唔同.
升中target 既中學亦唔同, 看看網頁, 看看以往的派位/考到的中學. 就清楚.

ericby 發表於 14-11-24 08:43
真是叻 ALL BAND ONE
GT means 優才? 乜GT, WKF 都係Band one? 咁呢兩間邊間好? 我都有呢兩間

回覆 Cavebaby 的帖子

What's yr first choice and prefer, thanks.
Sunny Chan

醒目開學勳章

SFA for sure!

小兒係11月B, WKF, Lutheran, St. Joanne and St. Joseph 獲得取錄, 自行收生(沙田聖心)亦成功收左, 共五間 offer, finally I chose WKF.  當其時我都好難取捨, 所以明白到樓主既心大心細, 間間都係不錯, 我覺得盡量以地點選擇。

回覆:wasabifashion 的帖子

多謝你嘅分享!其實我諗選擇學校嘅問題都與我同先生對小朋友的期望有所差異有關。選擇WKF就一定做唔到怪獸家長!

‹ 上一主題|下一主題