用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GT VS SFA VS St Joseph (Kln)VS WKF
go

GT VS SFA VS St Joseph (Kln)VS WKF

有幸得到以上offer,真心請教應如何選擇,多謝指教!

回覆:GT VS SFA VS St Joseph (Kln)VS WKF

你小朋友好叻!
GT & WKF 愉快學習,一條龍有中學back up.
SFA & St Jo一定比上面兩間谷,聽聞入讀呢兩間學校的小朋友的學術能力高,每年有不少成績好果批會插班神校。
看看你小朋友屬邊類型,受谷定唔谷得,還有學校同屋企距離,始終讀6年或12年,花太多時間搭校車是否會影響小朋友作息時間呢?

回覆:NaughtyKids 的帖子

多謝你嘅寶貴意見。因為小朋友讀開心幼稚園,如果轉好谷D學校又驚唔得,自己都驚跟功課跟到癲。但爹哋成日話,沒試過,點知個仔唔谷得?唉……又唔想做集郵家長,所以好頭痛……

lovecow2009 發表於 14-11-23 23:21
多謝你嘅寶貴意見。因為小朋友讀開心幼稚園,如果轉好谷D學校又驚唔得,自己都驚跟功課跟到癲。但爹哋成日 ...
请问讀邊間幼稚園,真是叻

回覆:GT VS SFA VS St Joseph (Kln)VS WKF

四間學校天南地北,GT and WKF 要交足十二年學費,若錢唔係問題,就揀間近d。你個女一定係夠能力先有咁好嘅成績,唔好擔心咁多。利申:阿女讀hea幼稚園,入咗SFA,用咗一個學期去適應。

回覆:momama 的帖子

好多謝你嘅鼓勵同分享!請問作爲用家,你覺得囡囡學習壓力大唔大?過咗適應期後是否讀得來又開心返學呢?因為囝囝雖然讀開心幼稚園,只有周末先有功課,但佢一直可以保持對學習嘅好奇心同主動性,我只是擔心入咗谷果D學校會抹殺咗呢D個性,謝謝分享!

引用:好多謝你嘅鼓勵同分享!請問作爲用家,你覺

原帖由 lovecow2009 於 14-11-24 發表
好多謝你嘅鼓勵同分享!請問作爲用家,你覺得囡囡學習壓力大唔大?過咗適應期後是否讀得來又開心返學呢?因 ...
我都想邊間幼稚園生甘叻

真是叻 ALL BAND ONE

回覆:ericby 的帖子

其實了解到SFA and St Jo學術勁點,但聽講d老師會惡點,GT老師就出名有愛心同埋小班教學,WKF又重思考,所以都仲15 16緊。

Among above, SFA seems a good choice
Sunny Chan

小朋友乖乖地,老師有點會惡?

Sunnychan206    發表於 14-11-26 14:11

GT 一條龍有中學

我會選GT (我住九龍), 因為一條龍. 比咁多錢讀冇龍唔化算.

如果係谷, 普通津校都會做. 你有咁多喺手, 個仔好叻! 我得2.5間 (將會放棄一間, 快些放位唔左人地)

回覆:robotcop 的帖子

GT 一條龍

回覆:sumaggie101 的帖子

其實爹哋就中意SFA,但聽講深水埗男仔升中校網冇咁好,6年後又要玩多一次……

回覆:mamay 的帖子

多謝你嘅建議,睇其他post知道你喺GT用家,想請教其實間學校算唔算谷果D?多謝分享。

留SFA,再搏大抽獎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-11-27 12:41
留SFA,再搏大抽獎

唔想煩或無意博就 gt

yuenkw 發表於 14-11-26 13:41
小朋友乖乖地,老師有點會惡?
我聽過d case 係鬧同班的曳同學 ,乖的就覺得老師惡law.