用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道丶優才丶培僑丶王錦輝丶崇真(國際部),大家會點揀? ...
樓主: dickson88
go

真道丶優才丶培僑丶王錦輝丶崇真(國際部),大家會點揀? [複製鏈接]

A-Mum 發表於 14-11-26 00:14
我個仔無玩朗誦,所以無特別留意。印象中普通話、英文都有攞奬,不過唔知多唔多。
另外唔好意思,我頭先試 ...

勁!

引用:Quote:ecpama+發表於+14-11-25+08:32+如選

原帖由 starbabymm 於 14-11-25 發表
我同你情況一樣…我都係近培僑,真道要約七點上校巴,約五點返到。
我本來一心鍾情真道的,但路程都令我有 ...
最終我還是放棄了培橋,繼續真道,你呢?

ecpama 發表於 14-11-28 23:47
最終我還是放棄了培橋,繼續真道,你呢?
我同你一樣,無去培僑註冊

如果培僑和王錦輝和禮賢和(聖母無玷聖心<--津校),大家又會選邊間?

回覆 ecpama 的帖子

你住大圍嗎? 那麼快知道校車時間?
我女都係15/16真道 FS1 學生, 培僑我有WAITING... 都想咁如果收到電話要唔要好,
因我家住名城, 也喜歡真道多D, 但培僑就勁近。

引用:請問各位真道丶優才丶培僑丶王錦輝與崇真(

原帖由 dickson88 於 14-11-23 發表
請問各位真道丶優才丶培僑丶王錦輝與崇真(國際部),大家會㸃揀並告知原因? ...
地點要唔要考慮下?

真系好難選,真道不錯,唯一不喜歡11年學12年野,優才好似孤芳自賞。培僑左左地。王錦輝行比較新的路線,不是人人接受到,嵩真無龍不預考慮,不過我這些都無offer

引用:如果培僑和王錦輝和禮賢和(聖母無玷聖心

原帖由 SYSS88 於 14-12-02 發表
如果培僑和王錦輝和禮賢和(聖母無玷聖心
如果你揀得前三間做比較,聖心我相信係完全唔同類型既小學,聖心我覺得係好谷同好多功課既傳統小學,利申:我小學就係讀聖心,亦有親戚朋友,朋友個仔讀,一致認為係咁,如果你小朋友好喜愛做功課都可以揀!不過有一樣野係真,個底會打得幾好,我中學英文都可以名列前茅,其他科成績都ok, 因為小學谷左可以食吓老本
我就自行都唔敢同我個仔揀,我怕開學冇幾耐,跟功課都有可能激死我!我仔好鍾意睇書,如果讀聖心我相信佢會好忙冇時間睇課外書

好多學校都好谷,細路仲辛苦過大人,8:00~21:00無得透.雖然我地口口聲聲話為他們將來好,但是否忽略了他們的選擇自由,無曬童年。

回覆:Jing_Mama 的帖子

因有個名城鄰居今年讀緊真道FS1, 所以問咗佢就知了。
如果勁喜歡真道,便叠埋心水做同學仔吧!

引用:真系好難選,真道不錯,唯一不喜歡11年學12

原帖由 vin2009 於 14-12-04 發表
真系好難選,真道不錯,唯一不喜歡11年學12年野,優才好似孤芳自賞。培僑左左地。王錦輝行比較新的路線,不 ...
其實真道可以用11年教12年既課程,係因為學校不需要呈分,不用浪費時間操! 另外,6月考試後,很多學校已停止教學等放暑假,但真道是繼續上堂到7月中的! 因此可以少讀一年

優才 小班 中學成績好
‹ 上一主題|下一主題