用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道丶優才丶培僑丶王錦輝丶崇真(國際部),大家會點揀? ...
樓主: dickson88
go

真道丶優才丶培僑丶王錦輝丶崇真(國際部),大家會點揀? [複製鏈接]

引用:Quote:wai406+發表於+14-11-24+23:44+係呀

原帖由 ecpama 於 14-11-25 發表
如選真道,仔仔要六點九上校車,五點半至番到,成日都無咩時間剩,但我又貪佢可行IB, 有德育課及基督教。如 ...
我會揀培僑。
小朋友有足夠休息好緊要,早出晚歸好辛苦,邊有精神上堂、做功課。

引用:我家一個讀真道,+一個讀培僑,+論語境,+培僑

原帖由 wai406 於 14-11-24 發表
我家一個讀真道, 一個讀培僑, 論語境, 培僑比真道好
你本身住邊?2間學校地區相隔好遠喎?

引用:其實學術上相信各間小學都差不多,讀書都係

原帖由 ivypooh 於 14-11-24 發表
其實學術上相信各間小學都差不多,讀書都係要靠小朋友自己,無記錯真道約3千學費一條龍,有ib簡,崇真主流 ...
小朋友好厲害,係主動型,定文靜讀書型?

引用:培僑英文是每年每級3個module,+是學校自己

原帖由 applelove 於 14-11-24 發表
培僑英文是每年每級3個module, 是學校自己編制,不同主題,有關於歷史,科學,culture, 天文地理.....等。 ...
但中學係 band 2?

我都會簡近屋企一間,因為一讀就12年,寄然兩間學校都唔差,何必每日花兩個小時在車程上。而且真道IB課程係老師簡成績好學生讀。同時,同意其他媽媽所說,學校語境對小朋友真的好重要

培僑嘅拔尖做得唔錯架。中文叻有寫作班、數學叻有奧數訓練,英文有跳班制度。低班會跳去高一級上英文堂,六年班無得再跳,就會分開一小組另外有老師教。十幾個英文叻學生跟一個 literature major 嘅 NET 老師,教學環境非常好。
培僑雖然係中文小學,但其實英文水平頗高。過去幾年都有派隊參加 Speech Festival Improvised Dramatic Scenes 比賽,上年 DGJS 贏晒,前兩年培僑係冠軍, DBSPD、DGJS 係第二、第三。
其他仲有領袖培訓、各樣體育校隊⋯⋯,叻嘅可以有好多嘢玩。

dickson88 發表於 14-11-24 15:28
回覆 AgapePa 的帖子

請問關於優才校巴問題,有沒有家長提出與校方共同解決呢? ...
校方,校巴和家長有一起開會改善校巴的小問題,eg. 安全帯, 坐位, 停站位....
今年亦試過加多一條線, 最終因為有一半人跳船, 又開唔成.

初小校舍只有300人, 唔好望加到校巴線

引用:我家一個讀真道,+一個讀培僑,+論語境,+培僑

原帖由 wai406 於 14-11-24 發表
我家一個讀真道, 一個讀培僑, 論語境, 培僑比真道好
請教你指的pui kiu 是tai wai or hk island? or 其實2間都差不多的環境? 謝謝

kellyfan 發表於 14-11-25 10:58
請教你指的pui kiu 是tai wai or hk island? or 其實2間都差不多的環境? 謝謝
呢度講緊係大圍間直資培僑, 港島個間係津校.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:kellyfan+發表於+14-11-25+10:58+請

原帖由 hkpapa852 於 14-11-25 發表
呢度講緊係大圍間直資培僑, 港島個間係津校.
原來如此,謝謝呀。我完全不熟的。明年要考。謝謝

A-Mum 發表於 14-11-25 09:46
培僑嘅拔尖做得唔錯架。中文叻有寫作班、數學叻有奧數訓練,英文有跳班制度。低班會跳去高一級上英文堂,六 ...
多謝A-mum的分享,但睇完更頭痛😧

A-Mum 發表於 14-11-25 09:46
培僑嘅拔尖做得唔錯架。中文叻有寫作班、數學叻有奧數訓練,英文有跳班制度。低班會跳去高一級上英文堂,六 ...
請問培僑校際朗誦節及校際音樂節情況如何?

回覆 petunia 的帖子

不少真道的家長為子女上學而搬人將軍澳的.

回覆 小雀仔 的帖子

能培育出IB滿分學生, 足見學校有合適的師資及配套, 讓同學發揮卓越! 加上, 他們IB的平均分也相當高, 或許只証明了他們收了些好學生吧.

ecpama 發表於 14-11-25 08:32
如選真道,仔仔要六點九上校車,五點半至番到,成日都無咩時間剩,但我又貪佢可行IB, 有德育課及基督教。如 ...
我同你情況一樣…我都係近培僑,真道要約七點上校巴,約五點返到。
我本來一心鍾情真道的,但路程都令我有點擔心…
係咪唔可以留兩間直資位架?

回覆:hoihoima 的帖子

校際老師會選人代表學校比賽,在小息時培訓,沒被選中的也可以自行報名參賽。成績好像也不錯!

引用:Quote:wai406+發表於+14-11-24+23:44+係呀

原帖由 ecpama 於 14-11-25 發表

starbabymm 發表於 14-11-25 22:45
我同你情況一樣…我都係近培僑,真道要約七點上校巴,約五點返到。
我本來一心鍾情真道的,但路程都令我有 ...
可以留兩間, 不過儘快決定然後放番個位出來比其他人啦!

我朋友真道小一,讀得好開心,又學到嘢,而她們一家人已搬入將軍澳。
車程好緊要

hoihoima 發表於 14-11-25 21:58
請問培僑校際朗誦節及校際音樂節情況如何?
我個仔無玩朗誦,所以無特別留意。印象中普通話、英文都有攞奬,不過唔知多唔多。
另外唔好意思,我頭先試下上學校 intranet 揾得獎資料,發現我之前講錯左:

Improvised Dramatic Scenes winners should be:
63 屆, DGJS 贏晒
64 屆, Pui Kiu College, DPSPD, DGJS
65 屆, 培僑攞左第一、第三
‹ 上一主題|下一主題