用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真 vs 培僑 大家會如何選擇?
go

崇真 vs 培僑 大家會如何選擇?

Aamf 發表於 14-11-22 08:10
培僑

回覆:崇真 vs 培僑 大家會如何選擇?

培僑啦!抵讀

引用:培僑啦!抵讀 +

原帖由 bbchung2009 於 14-11-22 發表
培僑啦!抵讀
但左派,好多人有保留

對培僑品牌有左派的擔心都正常,尤其早期校長如吳康民,周世耀等也給予人家左派元老感覺。

事實上係,港英年代,培僑成立的確有其政治任務,但現在中國已將香港收歸,這政治任務已經完結多時,從他們由著名國際學校耀中聘請上一代連校長來管治,校長適有能力自行申明暫時停止實施國民教育,可以見到培僑教育已非常獨立於政治。

我唔敢講培僑入面個個老師都一定盡責及有心,很多老師都仲有改善空間(我要求係好高),但接任的吳校長在學校服務多年,都非常有經驗去領導學校團隊(連校長因年紀過了教育署規定,要退任及留任校董),暫時我見到培僑同學修養素質及常識都不比四龍差,當然升中又係傳統學校較好,但學術嘅嘢,按家長校外安排,不能全單靠學校。

的確,我見全級頭幾名我認識的同學都是自發讀書得來,同埋唔覺得佢地似死讀書果種。所以樓主真係對左派係死硬派式反感,如你朋友會嫌棄你小朋友入了左校,咁你唯有另謀高就,但我可以話你聽,四龍的丘記比培僑可能更愛國,不過係四龍,大家唔會話佢咁解。

利申:孖仔培僑小二升小三家長,本人是會計師,也是兼任城大的講師。2013年叩門入讀,我講考全級頭幾名是小兒幼稚園同學。
阿大 and 阿細,爸爸媽媽永遠愛您們!

回覆 CreativeAccount 的帖子

請問咩係四龍,邊間係所邱記?

我知道你講咩了,但樓主所講既應該係沙田果間直資培僑

DevilPig 發表於 14-11-22 09:24
但左派,好多人有保留
我讀培僑的朋友話升旗都唔洗唱國歌, 有幾左呀?!  係見到老師要90度鞠躬同埋放學要講多謝老師呢吓好肉麻囉, 但又好有規有矩, 尊師重道喎。
要講左, 福建應該仲左。

當年我都係二㨂一,最後㨂崇真

行過祟真,好似好多強國子女讀緊

bb67890 發表於 15-6-18 21:40
行過祟真,好似好多強國子女讀緊
學校唔佐學生佐

of coz 培僑 la

梗係培橋,筲崇唔好,近幾年想上一線谷D學生谷得過份,功課仲多過丘佐榮

bookwormsx2 發表於 15-6-18 17:47

我知道你講咩了,但樓主所講既應該係沙田果間直資培僑 ...
my
下? 好似講緊16 區筲箕灣崇真及小西灣培僑

崇真早幾年可以, 定位清晰 (唔谷) , 而家變咗谷就大家諗諗

16 四龍 : 柴米, 新舊基灣, 丘佐榮

回覆:崇真 vs 培僑 大家會如何選擇?

好似講緊深水涉崇真同大圍培僑

回覆:CreativeAccount 的帖子

等樓主開估

引用:等樓主開估 +

原帖由 bookwormsx2 於 15-06-21 發表
等樓主開估

siden 發表於 15-6-21 19:40
好似講緊深水涉崇真同大圍培僑

嘩! 筲箕崇真與小西灣培僑係同 16區,樓主咁問跨區法真係你地先估到佢喎?XDDD

原來樓主條問題好有問題.