用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GHvs天神,真心請教!
樓主: 木子太太
go

GHvs天神,真心請教! [複製鏈接]

回覆:GHvs天神,真心請教!

樓主一定會揀天神la, 只是一瞬間hesitate而已

引用:Quote:saintbernard888+發表於+14-11-24+10

原帖由 奥脫福 於 14-11-24 發表
唔止係女,仲有外孫女。。。代代承傳。
provided  that 遊戲規則不變

回覆 木子太太 的帖子

先恭喜你!
天神行小班, 每班25人, 全級才75人,
人數小, 老師相對照應會好一點,
近年抄寫功課已取消, 功課量在初小是可接受的,
再者, 如要愉快上學, 除非選IB,
因為去到三/四年級, 天神和GH也是一樣,
反而, 在初小時習慣了, 上到高年級才不致太難適應.

2個女, 性格不同, 這情況在校內多的是,
但如未比佢地試過, 又如何得知是否合適呢!
唔好一味以為傳統學校唔好,
對一些惰性較高的小朋友黎講, 係一個好好的培訓,
呢方面唔係一時三刻可以改到, 只有日日keep住才可以.

如講到錢和一條龍, 更加唔洗多講!!!
絕對無得輸!!!

天神免費+100%龍校,一定簡天神,最緊要係直升,德望6-70%, 雖然都大半龍,gh至终要博,你囡囡真有福氣。

醒目開學勳章

恭喜你!
我同你既情況很相近, 早幾年我囡囡都係 25分入, 住清水灣, 兩個女兒都係讀九龍塘英普幼稚園, 放棄 CPY, ESF,最後我選擇了天神 ! 搬往紅磡. 現在大囡已升中, 細囡也跟蹤著... 雖然很忙, 但很滿意.

現在天神應該比ST MARY, GH 谷既小學, 因為早期有比較過, 你應考慮小朋友和你自己可否接受到, 每年都有2-3 個插班生由GH 轉入, 功課 ( 少了抄寫,但量不少), 考試, 默書比較密集, 基本上每星期六/日都需要溫習或做功課, 但老師很有愛心,校舍雖然小, 但學生少, 而且已翻新, 環境優美.

樓主如覺得天神和你家太遠, 以你家住清水灣, 斷估財力應該可以搬去天神對面的樓盤, 一放學唔洗幾分鐘返到屋企. 你話幾好!

gskw  V useful!!! Thanks  發表於 14-11-25 12:35

我是existing用家, 阿女仲讀過GH, 相信可以幫到你。

很多人也說天神好谷, 其實而家普遍學校都谷, 就算低年班唔谷, 高年班始終都要谷, 因為都升中, 呢個世界有付出先有收獲既。天神的確比GH辛苦少少, 但如果你囡囡本身可以handle到, 又何妨一試呢! 可以一條龍升上St Mary, 而且仲有妹妹跟尾, 天神真心是一個好選擇。如果當你去到升中這關, 你才知後悔, 就太遲了。

本人是在職mum, 囡囡沒有補習, 勉勉強強keep到精英班, 話唔辛苦就係呃人既, 不過一年復一年, 小學生涯好快過。雖然天神的硬件比GH差得遠, 校舍小, 設施一般, 不過我真係好欣賞小班教學, 老師同學生的關係更密切, 更了解學生的學習情況, GH一班45人, 真心太多了, 老師也兼顧不來。天神課程深, 但老師很有愛心, 連家長日都可以跟每位家用差不多20-30分鐘來詳談, 難得。

我細女今年都係小一派位, 已經直入了, 我們有機會相認。

KaKa1  阿女都 25分入天神呀, 有機會都   發表於 14-11-27 13:51
lauwingtai    發表於 14-11-25 10:58

真的感謝大家的寶貴意見!經各方面的考慮,我們決定放棄GH! Waiting 的小朋友,goodluck 😘

KaKa1  有機會同阿女做同學呀 :)   發表於 14-11-27 14:01
^_^

醒目開學勳章

回覆:木子太太 的帖子

恭喜你。爲左兩個女女,好好考慮搬屋。真心喜歡這些可直上中學(當然成績唔可以太差)的龍校,我大仔都係傳統龍校,細仔今屆係必收生,但要上中學就不是100%直上了。大家努力啦。

回覆 hkpapa852 的帖子

請問點解家姐同細妹都有25分?

sbux  家姐入咗,妹唔駛計分必收直入   發表於 14-11-27 12:43

其實睇你想小朋友升St Mary淨GH小學。

係中學先啱

小班係好珍貴既資原,恭喜楼主女女有幸入神

我反而以為一定選GH.   GH 近, 校舍大,多活動, 可以給小孩全面發展,而且GH 名氣比天神大好多,𣎴住在紅磡區的朋友聽到天神,會想起小雲,但完全不知它跟SM的関係。上了SM後,我們這一代的朋友說天神上SM 的英文比SM 小學上的差一段距離。

我意思是"不住在紅磡區的人.."

引用:我意思是"不住在紅磡區的人.."

原帖由 GreenMaDad 於 14-11-27 發表
我意思是"不住在紅磡區的人.."
你真是要悪補,近年是GH叻人想插入天神。

回覆 GreenMaDad 的帖子

上到St. Mary's, 起邊到上有乜所謂, 過左海就係神仙了, 天神村出身又如何?

joew_525 發表於 14-11-26 17:42

就算家姐唔入天神,妹都係廿五分,因為佢係﹕適齡10+宗教5+母舊生10=25 (唔用首名嗰五分)

joew_525  ic, thanks.  發表於 14-11-28 15:15

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 請問點解家姐同細

原帖由 joew_525 於 14-11-26 發表

即使妹妹不是世襲,媽媽舊生加教友都有25分,冇蝕首名子女分

joew_525  ic, thanks.  發表於 14-11-28 15:15

引用:Quote:原帖由+GreenMaDad+於+14-11-27+發表

原帖由 bubuG 於 14-11-27 發表
你真是要悪補,近年是GH叻人想插入天神。
嚴格講兩間差咗一個grade

‹ 上一主題|下一主題