用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 從一個幼稚園集團的小一派位結果窺看家長的選校心態 ...
樓主: 奥脫福
go

從一個幼稚園集團的小一派位結果窺看家長的選校心態  

引用:其實,我對這些數字很有保留! 我同事小朋

原帖由 Melody_BB 於 14-12-14 發表
其實,我對這些數字很有保留!

我同事小朋友就讀青衣分校,她女兒去年報考十多間直私結果是0 offer! 而她 ...

回覆 bubuG 的帖子

唔使打冷震,為面子作大既家長點止升小,考pn, k都好多。我有去開自組的媽咪會/朋友/同事/舊同學聚會。由吹職業/人工/有無assistant到仔女學業考cert興趣󰀃
班...真係見慣不怪了。

最辛苦係明明無2nd or 3rd in果d吹話有,求其作一日其實前一輪重未in 完當場被問到口啞啞。

引用:回覆+bubuG+的帖子 唔使打冷震,為面子作

原帖由 kufubaby 於 14-12-25 發表
回覆 bubuG 的帖子

唔使打冷震,為面子作大既家長點止升小,考pn, k都好多。我有去開自組的媽咪會/朋友/同 ...
我仔個班D家長低調到難以置信,只是間接知道邊D同學去咗神校!

回覆:從一個幼稚園集團的小一派位結果窺看家長的選校心態

作為用家,尤其大兒子曾於九龍塘某幼稚園就讀,親歷近年考小學的試鍊。在比較後,學之園的課程、管理均比某些名校透明度高,有效率;亦沒有利字當頭的情況。由於出生率高,競爭激烈,在沒有保障「包收」的情況下,家長只有盲目地報考多間小學,為自己的孩子作最佳的選擇,而此某些孩子有大量學位的情況,在很多幼稚園早已出現,只是學之園透明度高,而且真的做得很有成效,樹大招風而致。作為家長的無助與憤怒是明白與體諒,但我會選擇欣賞學校與成功家長的努力,再為孩子加加油!願共勉之。

volar    發表於 14-12-29 11:31

引用:其實,我對這些數字很有保留! 我同事小朋

原帖由 Melody_BB 於 14-12-14 發表
其實,我對這些數字很有保留!

我同事小朋友就讀青衣分校,她女兒去年報考十多間直私結果是0 offer! 而她 ...
學校的確有人零offer,亦有好多人有五六七個offer響身。拉翻勻,差不多!點解要假設家長虛報!
如果有,亦吾係學校問題!

naughtybj 發表於 14-12-26 08:08
ok la, 其實樓主想講咩家長心態?
睇下邊D係「水泡」學校囉,同埋有幾多家長係會揀讀直資/私立小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實我唔明點解要用一間學校既小一派位去看家長心態? 各人選校有自己理由

好多其他家長做法亦差不多,唔是只是呢間學校既家長甘做,而且多offer, 亦唔代表她們hold甘多位。

大家各自努力,加油

請問何謂「跳船」?

引用:Quote:naughtybj+發表於+14-12-26+08:08+ok

引用:Quote:原帖由+Melody_BB+於+14-12-14+發表

原帖由 BBLAX 於 14-12-27 發表
學校的確有人零offer,亦有好多人有五六七個offer響身。拉翻勻,差不多!點解要假設家長虛報!
如果有,亦吾 ...
冇假設,係事實,而學校照引用呢D數據就係不負責任!

學之園冇錯是一所不錯的學校!我質疑的是公佈出來的數字的真確性!!!!學校向家長取資料,如果自己作為内部資料,不公開,那麼數字的真確性真係冇問題!而不經verify 就咁公開給大家,家長報有幾多offer佢就寫幾多,家長固然有問題,但真係唔關學校事?理智D啦!

另外,據果位虛報資料家長講,佢係擔心影響孩子在校成績同在老師心中的印象,反正學校唔check, 照填可也!

佢唔會想到咁做,會影響下—學年别人選校㗎!

引用:Quote:原帖由+BBLAX+於+14-12-27+發表學校

原帖由 Melody_BB 於 14-12-28 發表
冇假設,係事實,而學校照引用呢D數據就係不負責任!

學之園冇錯是一所不錯的學校!我質疑的是公佈出來的 ...
唔audit 盤數就公佈份accounts 非常有問題。

bubuG 發表於 14-12-28 22:33
唔audit 盤數就公佈份accounts 非常有問題。
反正呢D數字同升中首三志願比率一樣用處,點解要Audit?
Audit完個數字唔夠靚,班用家可能又會嘈
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

個環境就係咁, 我都只當呢類數據作為參考, 唔好太認真, 就算數據真實, 當中也包含太多因素, 例如有好多OFFER嘅小朋友, 家長有無係出面報返3,5,7個COURSE去催谷呢, 如果有, 咁即係又唔止因為呢間學校而有好多OFFER ...
都係果句, 間間都係好學校, 所以沒有最好學校,只有最適合學校

信則有,不信則無
電視廣告都成日話自己d產品點勁,d用家會去audit嗎?只係d人對此數據太上心而且。

老實說,所謂水泡/跳船學校每年咪一樣好多人報,而最後咪一樣收滿學生。其實願讀非學卷幼稚園的家長多數都是對孩子有更高期望的,這樣他們在幼園三年內再給孩子鷄精班有何奇怪呢!這樣的小孩在提早受催谷下而有百分之十幾學生能考入神校又有可奇呢!

何必執著數據有多準呢!反而應學懂感謝樓主的分享吧!

睇完呢D number,  我只覺得讀LH 嘅小朋友好辛苦。

坊間大把調查報告都無核實就公佈,有AUDIT左既,會講明經核數師核實,簽名作證. 例如人口普查, 什麼市場調查報告等等都唔會AUDIT......我相信好多升中首3志願調查報告, 都係唔會要家長志願表COPY,然後再去核實等等............ 其實吹毛求疵的是否別有用心?

引用:睇完呢D+number,++我只覺得讀LH+嘅小朋友好

原帖由 sakbbjaijai 於 14-12-29 發表
睇完呢D number,  我只覺得讀LH 嘅小朋友好辛苦。
點解呢? 睇完呢D數字就覺得讀LH嘅學生辛苦? 其實多offer數字同讀得辛苦有關?

Tintin926  有到極!!!  發表於 14-12-30 22:41

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+14-12-29+發

原帖由 tantanmama 於 14-12-30 發表
點解呢? 睇完呢D數字就覺得讀LH嘅學生辛苦? 其實多offer數字同讀得辛苦有關?

...
證明讀得LH 嘅小朋友嘅家長都要佢地去interview好多間小學同埋一定操得好勁囉,咁仲唔辛苦? 唔通佢地真係為興趣咩。。。