用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中的同學每日夠唔夠8個鍾睡眠?
樓主: qzwg
go

升中的同學每日夠唔夠8個鍾睡眠?

回覆:yovin 的帖子

我女成績唔係好好架,係上左中學,人地仲低分過佢,假象好似好好禁咋。平時佢放學都遲先回定,大約5-6點。做一陣功課,食完飯hea下或做功課禁(hea多),10點半就訓。平日都有二天學野及一天補習。呀女上到中學話超級忙,hea嘅時間小左好多。

引用:我發覺真係好難有8個鍾,咁多功課、默寫、q

原帖由 qzwg 於 14-11-21 發表
我發覺真係好難有8個鍾,咁多功課、默寫、quiz...其實如果少於8個鍾,比如得7個鍾會唔會影響發育成長? ...
我個S1,每日睡接近9小時,甚至9個幾小時。

點解會咁誇張, 我囡讀誇區 Band 1A 中學 S.1, 平日十時睡覺, 6:40am 起床, 可否解釋點解會咁夜訓覺 ????

冇..小學果陣9個鐘,依家日日六個半鐘到..
因為我要佢12點前必須上床.而佢往往已經攰到即刻訓著.同小學完全唔同.
如今常存的有信,有望,有愛,這三樣,其中最大的是愛。

回覆:null

Of course.

引用:+本帖最後由+Lily2003+於+14-11-22+15:52+

原帖由 Lily2003 於 14-11-22 發表

點解會咁誇張, 我囡讀誇區 Band 1A 中學 S.1, 平日十時睡 ...
Band oneC男仔,放1630,六時前回家……每份單挑功課起碼(起碼)30mins,四份約2.5小時,六份功課3.5小時,取中位數3小時。食飯、上厠所、沖涼、小休等1小時。七级琴練半小時(已經好求奇,自發喜歡)。當天新聞閱報半小時(英文只能看一則or兩三篇中文)。讀背默書or小測or串英文1小時。基本嘢已經用左六小時……你呢?可否寫寫?………未計group project 、閱讀學校要求的課外書喎、課外活動呢(星期二學琴和星期三學校drama),星期六已用來(補數理、Eng)和做長功課了。好似今天星期曰,他做畫畫功課、完成網上功課、執group project 、背左一段背影、四字成語和英文、再找我大家研究他不明白的各科課文、他自己臨睡前仲看一本學校叫的課外書……我叫他睡啦、佢答我唔想令老師失望。挨……!band oneC與oneA比,個人覺得亞仔思考較慢,理解閱讀寫字,樣樣慢一半,自知以勤補拙,所以多用點時間。…………其實佢自己好想抽時間學番畫、之前已cut哂畫班、普通話班、音理、羽毛球,可惜我為他健康着想,叫他有時間用來爭取睡眠……男仔夠瞓才可高……可惜平曰無法睡到八小時,只有七小時咋。心痛……加上書包又重!中學生涯不容易。所以有理無理,星期五是睡覺day,放学吃飯打陣機即睡十幾小時。

回覆:yovin 的帖子

你個仔好乖!

引用:+本帖最後由+Lily2003+於+14-11-22+15:52+

原帖由 Lily2003 於 14-11-22 發表

點解會咁誇張, 我囡讀誇區 Band 1A 中學 S.1, 平日十時睡 ...
我仔打緊3隊波(校隊,球會等),每日練波約8時前回家,食飯冲涼9點開始做功課,約12點完成,跟住覆下whatsapp搞陣自己野,12點半瞓!

回覆:升中的同學每日夠唔夠8個鍾睡眠?

暫時都有

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

yovin 發表於 14-11-24 05:52
……你呢?可否寫寫?………。
嘩 !  我睇到 0 晒咀啦 。我 女 form 1, 6:40 起床, 跨區返學, 16:30 返到屋企, 從不寫手冊 (學校不要求), 每日都話在校做完功課。 回來  Whatsapp 15 Mins, 如果佢無功課, 我比練習佢做 或佢自己睇休閒小說。我女從來不背書, 臨渴才挖井, 返到學校才睇默書或不睇, 考天材波。 6:30 食飯兼睇新聞 及睇 8:30 老表你好hea。 暫未有 project, 開學只有兩個月。晚上十時睡覺。

至於星期六/日, 無任何補習或恆常活動。 我同老公陪她大尾督單車, 風箏, 溜冰, roller , 釣魚, 游水, .摸蜆 玩下狗... 等休閒運動。 我買大量不同花款顏料顏色筆, 畫畫自學書 等 給她自畫, 她鐘意畫畫, 次次貼堂。 間中樓上樓下朋友約她羽毛球, 及學校每星期有兩小時羽毛球活動。 普通話由附近台灣及國內新移民鄰居操練, 我囡已非常流利及識睇拼音。

因為女兒資質較差,  吸引能力夠慢, 所以不想佢學太多科目, 將勤補拙,多用點時間做好基本主科目。 其實要做好學校科目也不容易,  中 英 數   LS, Science, Geography, History, 中史, English Literature, 宗教 普通話 ............暫時英數科目能保持全班第一。

真係讀死佢, 星期六日比佢享受人生吧。

我囡讀書態度差, 對自己無要求, 所以輕鬆過日子。

我自己覺得現在讀書競爭激烈, 父母安排很多, 苦了學生。 同情 !!!  無奈 !!!!

黃巴士    發表於 14-11-24 12:14

引用:由小學到現在F2,+都系9:30上床,+6:30起身,+

回覆 Lily2003 的帖子

數學第一, 好叻啊! 可否分享如何讀好數學?  另外, 可否請教你囡囡如何快速完成功課? 謝謝.

引用:Quote:yovin+發表於+14-11-24+05:52+……你

原帖由 Lily2003 於 14-11-24 發表
嘩 !  我睇到 0 晒咀啦 。我 女 form 1, 6:40 起床, 跨區返學, 16:30 返到屋企, 從不寫手冊 (學校不要求),  ...
上到中學,我有安排的就只是幫他cut課外活動。現在做的只是最基本了,補數理和英……是問些連我都不懂的。他是自發對功課認真,都有講他還要求我出去學畫畫………………我見識過1A學生(是張祝珊精英表妹),一篇木蘭辞,拎左本書去厠所10分鐘,出嚟真的一字不漏;相反我仔就用左45分鐘。…………他似爸爸愛睡,有時叫他出街玩,他寧願在家睇戲or睡覺or打機。全家得我一個是户外型,三個成曰迫我打家庭games ,被睏的是"我"……不是他們。

yovin 發表於 14-11-24 13:28
上到中學,我有安排的就只是幫他cut課外活動。現在做的只是最基本了,補數理和英……是問些連我都不懂的。 ...
我之前都係咁諗, 多些時間俾孩子休息及溫書.  豎不知體力下降, 鬥志都少了, 結果就是如你所說: 在家睇戲, SLEEP, 打機, 成個好像都漏氣了, 沒活力, 唔願郁!!  我寧願他BUSY忙D......

yovin  最幣係同老公一樣,話仔老公先黑   發表於 14-11-25 01:21

aa06 發表於 14-11-24 12:27
回覆 Lily2003 的帖子

數學第一, 好叻啊! 可否分享如何讀好數學?  另外, 可否請教你囡囡如何快速完成功課? ...

我囡 數學全班第一, 取滿分 50分。 不用羨慕, 你們也可以,  無捷徑, 每天操數學練習, 我給她幾本, 只做 深的 Level. (For example 教圖出的 Progressive, join us 出版 的  Brillancy .... master Exercise ...)  唔好浪費時間在淺的Level.  遇到佢唔識, 父母兩人輪流解釋給她, 看她能吸收我倆那一人的表達方法。

跟本間學校就無咩功課, 成日要求做閱讀報告, 我囡自小閱讀習慣, 睇書好快, 所以快速可以完成閱讀報告 、作文 等等。

視藝畫畫都好快完成, 因為我買很多顏料, 很多顏色, 所以好快就做到一幅色彩繽粉豐富耀目的圖畫。

不過, 女兒天資極平傭, 雖然睇很多書, 識作很多文章, 可惜理解力很差, 中文剛合格。

yovin 發表於 14-11-24 05:52
Band oneC男仔,放1630,六時前回家……每份單挑功課起碼(起碼)30mins,四份約2.5小時,六份功課3.5小時,取 ...

你個仔超乖,好勤力

yovin  希望他能保持到!謝謝你   發表於 14-11-25 01:19

Lily2003 發表於 14-11-24 22:25
我囡 數學全班第一, 取滿分 50分。 不用羨慕, 你們也可以,  無捷徑, 每天操數學練習, 我給她幾本, 只做 深 ...

hehe~,   就咁睇來,我覺得你個女天資係極不平傭呢

另外,羨慕你女女間學校咁少功課!抑或你女女犀利,全部係學校搞掂做晒功課?

Lily2003  將勸補拙吧 !!!  發表於 14-11-25 13:18
Lily2003  天資好就唔洗操數啦, 因為蠢, 將   發表於 14-11-25 13:15

我囡 數學全班第一, 取滿分 50分。 不用羨慕, 你們也可以,  無捷徑, 每天操數學練習, 我給她幾本, 只做 深 ...
我都好羨慕 ! Lily已中六合彩......頭獎個種

Lily2003  間中好彩啫, 但係間學校要讀 13   發表於 14-11-25 13:14

係 数理羅緝強 寫作就無咁強

Lily2003  佢一直語文強, 初小時數學不合格   發表於 14-11-25 13:13

醒目開學勳章

回覆:升中的同學每日夠唔夠8個鍾睡眠?

我囡平均訓7.5個鐘。