用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LB綠茵 vs 西九靈糧
go

LB綠茵 vs 西九靈糧

12年超大B,兩間都係AM offer,小學target私小,大家點揀?

綠茵walking distance,靈糧亦唔算遠

回覆:LB綠茵 vs 西九靈糧

Me too... Both am offer.... 如果綠茵要坐校車,靈糧就屋企對面,好近,新校又唔知好唔好,2014N班到而家都未開始上堂,仲未有牌

引用:Me+too...+Both+am+offer....+如果綠茵要坐

原帖由 eunicest 於 14-11-20 發表
Me too... Both am offer.... 如果綠茵要坐校車,靈糧就屋企對面,好近,新校又唔知好唔好,2014N班到而家 ...
哈哈⋯上次面試撞期,我哋兩個都已經煩緊哩個問題,依家又煩多次

oneone_wan 發表於 14-11-21 08:47
哈哈⋯上次面試撞期,我哋兩個都已經煩緊哩個問題,依家又煩多次

...
咁你會點揀?

引用:Me+too...+Both+am+offer....+如果綠茵要坐

原帖由 eunicest 於 14-11-20 發表
Me too... Both am offer.... 如果綠茵要坐校車,靈糧就屋企對面,好近,新校又唔知好唔好,2014N班到而家 ...
你in完覺得兩間學校如何?

引用:Quote:oneone_wan+發表於+14-11-21+08:47+

原帖由 eunicest 於 14-11-21 發表
咁你會點揀?
我都仲煩緊。

覺得靈糧太新,不過大家都話係happy school,我希望佢幼稚園輕鬆d

我又覺得gf語言環境好,好重要。仔仔in完gf好開心,返嚟成日唱interview 只歌仔,仲話好鍾意個NET

oneone_wan 發表於 14-11-21 09:41
我都仲煩緊。

覺得靈糧太新,不過大家都話係happy school,我希望佢幼稚園輕鬆d

如果GF係walking distance咁一定揀GF啦,秀德靈糧堂應該唔會有LB GF咁多net teachers
況且就算揀是但一間,出年K1都會再考下其他學校,咁點解唔揀間近喎
少左校車呢筆費用又省郤小朋友舟車勞頓
BTW, LB GF都收左我仔仔呀

我揀靈糧只係因為近屋企,唔駛2歳人仔坐校車,但始終新校,d老師太新太young的話,驚遇到突發事件,唔夠經驗應對。

我會選gf, 靈糧堂太新,冇升小的記錄,冇註校net, 價錢不平,同村校差唔多,除咗新同近,諗唔有咩好!

其實,如果間學校好,你k1都想繼續讀,小朋友唔洗再適應過,所以選n班,我都會考慮埋可否上k1

問過下身邊啲friend,綜合考慮,大家揀gf多過llc

我小朋友讀靈糧西九k1,妹妹出年都會入呢間n, 由於我住四小,由九龍塘學校轉校到𩆜糧,免除日日早起遊車河,由11月轉校。以我所見,所聞,老師由其他分校調來的,唔young,有愛心,有經驗,普通話老師好好,所有英語老師來自張堅廷開果間戲劇英語。校長老師好有心。

回覆:charlotteKei 的帖子

但面試當天一個NET 都見唔到!Am I right?

Net teachers 唔interview 的,靈糧係校長interview ,第三間班房那兩位中年女士。若要net做班主任,就不要選LL,佢不是sale𠳿樣。真的看你需要。

回覆:charlotteKei 的帖子

真心想講,年紀咁細,老師唔夠經驗愛心,什麼語景都只係background noise.

引用:12年超大B,兩間都係AM+offer,小學target

原帖由 oneone_wan 於 14-11-20 發表
12年超大B,兩間都係AM offer,小學target私小,大家點揀?

綠茵walking distance,靈糧亦唔算遠
去間近!但其實12年bb點解唔報k1?

引用:Quote:原帖由+oneone_wan+於+14-11-20+發表

原帖由 penp0319 於 14-11-22 發表
去間近!但其實12年bb點解唔報k1?
因為係男仔,佢好多嘢都比同齡小朋友發育遲。所以希望俾多少少時間佢,唔好俾佢覺得自己不如人哋。我報咗一間k,其他全部報PN

引用:真心想講,年紀咁細,老師唔夠經驗愛心,什

原帖由 Pigmamapigmama 於 14-11-22 發表
真心想講,年紀咁細,老師唔夠經驗愛心,什麼語景都只係background noise.

...
Pigmama點解咁講?係咪gf哩方面做得唔夠好?

引用:我小朋友讀靈糧西九k1,妹妹出年都會入呢間

原帖由 charlotteKei 於 14-11-21 發表
我小朋友讀靈糧西九k1,妹妹出年都會入呢間n, 由於我住四小,由九龍塘學校轉校到𩆜糧,免除日日早起 ...
西九靈糧已經開學?點解有人話未有牌,出年2月先開學?

回覆:oneone_wan 的帖子

我同意禳男仔做大仔,人生讀書路漫長,不用急,男仔的語言發展亦較慢
我仔係11年12月會讀多年k1, 等佢enjoy 多一年啦。

回覆:oneone_wan 的帖子

而家用playgroup名稱上課,教k1課程的。