用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs SFA
樓主: mickichan
go

GH vs SFA  

引用:Quote:原帖由+Laimui827+於+14-11-20+發表

回覆:GH vs SFA

如果在GH中下真係未必入返中學,我朋友個姪女便是,非常徬徨,真係唔知可以去邊。SFA相對應該係辛苦,但因冇backup,所以人人也進取,據聞下游小朋友上到中學也會名列前茅。
不喜勿插

引用:如果在GH中下真係未必入返中學,我朋友個姪

原帖由 kaboBB 於 14-11-22 發表
如果在GH中下真係未必入返中學,我朋友個姪女便是,非常徬徨,真係唔知可以去邊。SFA相對應該係辛苦,但因 ...
利害利害

回覆:behappydad 的帖子

我親威GH 小學都入吾到中學 個人應為SFA 校網好D

handh 發表於 14-11-21 22:17
This may not be true every year.  Only 1 GH got into MCS P.2 in 2013-2014 school year.

And for P. 3 ...
很多小一揷班,多少都因為某些情義結、不到黃河心不死丶有妹妹跟尾及對學校不熟悉,經過兩年後,就會更加知道那些學校適合自己女兒。
個人認為GHS 除要交學費比MCS 差,其他各樣也比MCS優勝,尤其在課程改革後

係!正係因為大家想法唔同,各自精彩,否則會迫爆SFA或GHS。希望大家能找到心中神校。

回覆 marcuseunis 的帖子

cant agree more! ghs for sure la.

我嘅意思係升中時

引用:單睇這裡回復既post,+大比數應為簡gh,+你吾

原帖由 marcuseunis 於 14-11-21 發表
單睇這裡回復既post, 大比數應為簡gh, 你吾要gh offer, 好多人會多謝,由其老點你既,偷笑緊 ! ...
well said

Gagagogo 發表於 14-11-22 11:35
很多小一揷班,多少都因為某些情義結、不到黃河心不死丶有妹妹跟尾及對學校不熟悉,經過兩年後,就會更加知 ...
我相信每年都有不少 GH 女仔申請 MCS 插班, 不單是因為學費及妹妹跟尾的.  

DG 學費唔平, 亦非必收妹妹, 但冇聽過有 DG 插 MCS 咯 .....

引用:Quote:Gagagogo+發表於+14-11-22+11:35+很

原帖由 handh 於 14-11-22 發表
我相信每年都有不少 GH 女仔申請 MCS 插班, 不單是因為學費及妹妹跟尾的.  

DG 學費唔平, 亦非必收妹妹,  ...
如果我有DG offer, 我一定申請插MCS 或 St Mary.

如果我只有SFA offer, 我一定申請插St Mary MCS GH. 唔代表我唔like SFA, 只是我不想6年後出公海浮而已

人人選擇不同,你未聽過唔代表冇人。

回覆 siden 的帖子

"如果我有DG offer, 我一定申請插MCS 或 St Mary"   

由幼稚園版到小學版,見吾少講咩幼稚園,好大機會入咩名小學,小學版又係甘,xxx小學幾多人入到Dg, Mcs中學,lee d只係當年數據,按2000-2005年既出生率幾多 ? 2006 至今, 2006打後冇lee支歌唱la, 你谷時,人地亦識得谷,有間安全既,穩守突擊,Gh 係安全網,如果gh都讀吾掂,重惘想可以sfa突圍咩mcs, dgs, 就算p1~3, 考第一,未到小四,都吾好以為自己嗰公主天下無敵,有膽就去博下,不過大把讀緊非龍既葡萄家長,偷偷apply gh!

引用:Quote:mickichan+發表於+14-11-20+17:05+GH

原帖由 hkpapa852 於 14-11-20 發表
會叫你揀SFA既應該得以下幾類人:
1. 低估升中派位難度既人
2. 等緊GH call waiting既人

又用 DGJS 同 GHS 比⋯⋯

handh 發表於 14-11-22 14:38

DG 學費唔平, 亦非必收妹妹,  ...

未聽過唔等於無人去做,只是最終入唔入到,又或者根本連筆試都無份參加
拎住 DB offer 去 LS 叩門,其實亦大有人在,但最終又有幾多個成功

引用:Quote:mickichan+發表於+14-11-20+17:05+GH

原帖由 hkpapa852 於 14-11-20 發表
會叫你揀SFA既應該得以下幾類人:
1. 低估升中派位難度既人
2. 等緊GH call waiting既人
太直接了,但真實,請俾少少下台楷。

引用:Quote:原帖由+HappiMom+於+14-11-20+發表我

原帖由 lovebb2 於 14-11-21 發表
HappiMom ,我見到你寫( 我地揀左GH. 我唔想日日都勁諗要補咩、學咩、,壓力太大了),想問為何揀左gh, 壓力 ...
要係一級二三百人左右keep 住中上油一定比去跟動輒二三千人考中學要易得多。

小二有個插GH 嘅係SFA 過去嘅

醒目開學勳章 貢獻勳章

sissysze 發表於 14-11-22 21:56
小二有個插GH 嘅係SFA 過去嘅
係,我都識一個
恐龍家