用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs SFA
樓主: mickichan
go

GH vs SFA  

回覆:GH vs SFA

嘩 SFA系我心目中嘅神校 你個女好叻呀

BBSPK 發表於 14-11-21 08:14
無意挑釁,我心目中的神校d學生會有很強的歸屬感,我覺得神童的校或神梯貼切d

我真不明德望有什麼不及SFA, APS n KTS.
傳統名校,體育,音樂和學術都是 B1A。
徐非小朋友好勁,那麼邊一間都不是問題,因名六年後會有比GH(應該不多)更好的学校收,但保障要多过六七成。
大抽獎要好運加策略,直資和私校要學術加臨場表演,全都不易。如果德小已收,no reason為何放棄而選APS, SFA n KTS,徐非你好sure 6年後小朋友考到比德中更好的,風險不少。

回覆:GH vs SFA

引用:嘩+SFA系我心目中嘅神校+你個女好叻呀 +

原帖由 BBSPK 於 14-11-21 發表
係,我心目中神校係SFA,APS,
DGS係神神校
考學術筆試入到去,真係勁。

當年考幼稚園k1時,好多家長亦有同一問題,如果當年放棄左龍/半龍既家長,今天再面對考小一,應該有深刻體會。
要知道有6成只係今天的數據,隨幼稚園升小一人數已經比早2年收生人數上升左,原因幼稚園學生質素提升左,這反映學校非一承不變,會安學生質数上升以修改。
比起沒有中學既小學,還是Gh安全d, 我吾大想頭咩dgs, spcc, 6年後小朋友可以好大變化,博吾過。

Gerard 發表於 14-11-21 12:50
程度當然SFA勝,但最終到頭來都是插入或考GH中學,倒不如一開始讀GH,係我心目中,GH只謹次於女拔,無論學 ...
純粹俾大家參考,MCS 的小二插班,每年都係收 GHS 學生遠多於 SFA 學生

B.B.BaBa 發表於 14-11-21 20:32
純粹俾大家參考,MCS 的小二插班,每年都係收 GHS 學生遠多於 SFA 學生
This may not be true every year.  Only 1 GH got into MCS P.2 in 2013-2014 school year.

And for P. 3 - P. 6, usually more SFA students got into MCS than GH students every year.

purplechung  agree  發表於 14-11-22 11:06

引用:回覆+behappydad+的帖子 只是現有這兩間二

原帖由 mickichan 於 14-11-20 發表
回覆 behappydad 的帖子

只是現有這兩間二選其一已有難度,沒想要什麼神校囉!
你想得太了。信直覺

回覆:mickichan 的帖子

引用:Quote:原帖由+Laimui827+於+14-11-20+發表

原帖由 HappiMom 於 14-11-20 發表
我囡上年有TSL ,KTS, GZh, WKF 同另外兩三個offer, 我地揀左GH.

我唔想日日都勁諗要補咩、學咩、,壓力太 ...
HappiMom ,我見到你寫( 我地揀左GH. 我唔想日日都勁諗要補咩、學咩、,壓力太大了),想問為何揀左gh, 壓力會少些?謝謝。因我以為GH好深,會仲辛苦。

handh 發表於 14-11-21 22:17
This may not be true every year.  Only 1 GH got into MCS P.2 in 2013-2014 school year.

And for P. 3 ...
多謝指正!資料肯定屬實嗎?有沒有2014-15年度的資料給大家參巧呢?

引用:Quote:B.B.BaBa+發表於+14-11-21+20:32+純

原帖由 handh 於 14-11-21 發表

And for P. 3 ...
我係保守型,我會這樣分析,我會假設女兒是中下游,在德小中下游,還好有機會入德中,但在SFA中下游,我都唔知會去邊!肯唔係神校囉!其實我側聞,德小再考入神校亦不少,而有能力入神校而留德中的亦有很多喎!

單睇這裡回復既post, 大比數應為簡gh, 你吾要gh offer, 好多人會多謝,由其老點你既,偷笑緊 !

引用:Quote:handh+發表於+14-11-21+22:17+This+m

原帖由 B.B.BaBa 於 14-11-21 發表
多謝指正!資料肯定屬實嗎?有沒有2014-15年度的資料給大家參巧呢?
家長間的傳聞:14-15年P2插左5個入MSC

B.B.BaBa 發表於 14-11-21 23:45
我是聽該年度的幾個GH家長說的。  其他年份我不清楚。  也許近幾年平均而言,MCS 插小二真的是收 GH 較多也不定。 但插小三或以上,則 SFA 應該較多。

其實兩間都是很好的學校。 如果只期望穩陣升中,GH 壓力應較少。 我分別有朋友的孩子在這兩間讀,計分排名次的方式很不同。  如果想考插班,最好先了解自己女兒在哪一間較有機會突圍而出。

回覆:熊牛不兩立 的帖子

喺SFA 叻嘅唔會吼 GH 架

引用:喺SFA+叻嘅唔會吼+GH+架 +

原帖由 sissysze 於 14-11-22 發表
但係GH 勁同樣走到。
如果排中間, 又可升番GH.
樓主, 你想得太多。

sissysze 發表於 14-11-22 08:35
係sfa 叻去gh 一樣叻(至少在p1-2)