用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下香港航海學校好唔好?
樓主: eeyore_fy
go

想問下香港航海學校好唔好?

引用:如題

原帖由 eeyore_fy 於 14-11-20 發表
如題
我哥都係呢間學校畢業,行左船好多年,錢係揾倒,但真係好辛苦唔係人人想行呢d路。
學校極嚴,以前果代真係家庭環境唔太好或者屋企唔想教,先會揀送入去,體能訓練都幾金架,我最記得我哥話當年唔識游水,成班靚仔去到海邊老師就掉個水泡落水,然後問,你想自己跳落去定我推你落去,所以就識游水啦,之後咩式都學識,亦有急救,救生員牌。不過而家年代唔同應該好d嘅,但我諗一定唔係人人捱得。

要有心理準備要好刻苦,要操,同埋會比人蝦。

引用:回覆+austism+的帖子 阿仔出年升中,+佢係+

原帖由 eeyore_fy 於 14-11-20 發表
回覆 austism 的帖子

阿仔出年升中, 佢係 band 3, 佢又唔鐘意讀書, 紀律又唔多好, 加上老師話佢開始反叛期 ...
其係好睇性格,捱唔捱得,可以畢倒業,個個都係真漢子黎架
細膽d都唔掂

我睇佢學校既資料都好講體能!不過要了解左再諗下阿仔

王家爸爸 發表於 14-11-20 10:55
位置很好
有2條路行,
1. 好彩係識返個隔離學校(聖士提反)唔生性的有錢女, 飛上枝頭
2. 直升旁邊赤柱監獄

講笑啫, 不過赤航係我地讀書的年代真係好差, 完全係爛仔學校, band 5到尾個種
但當然依家年代唔同咗, 都可能有進步的
我有朋友係入面教, 見佢post出來的相d仔都好咗好多

王家爸爸    發表於 14-11-26 10:34

nekoneko79 發表於 14-11-26 08:00
有2條路行,
1. 好彩係識返個隔離學校(聖士提反)唔生性的有錢女, 飛上枝頭
2. 直升旁邊赤柱監獄
聽過類似的笑話,畢業後, 叻仔嘅可以喺街尾搵到工,曳嘅都喺去街尾,不過唔喺去返工。

我覺得如果正經返學學到一門謀生的技能,這是不錯的。

回覆 saiwanho 的帖子

係,呢樣斬係我既諗法之一;同埋可以比佢學到更規律同自律係好事,好期望下星期去 open day

eeyore_fy 發表於 14-11-26 23:26
回覆 saiwanho 的帖子

係,呢樣斬係我既諗法之一;同埋可以比佢學到更規律同自律係好事,好期望下星期去 o ...
有沒去OPEN DAY ?

回覆 curly 的帖子

有呀! 整體感覺都唔係好差, 不過始終成班都係仔,講野會粗d, 我亦都有同係度讀緊既家長傾計, 都問佢點解比佢個仔讀呢間同埋讀左之後覺得點? 個媽媽話佢本身住天水圍, 小朋友係讀主流學校, 但佢覺得呢間學校可以 train 到佢個仔, 由好怕事既到依加已經係香港風帆代表隊, 佢話個仔依加識得保護佢! 同埋佢話係度讀生活好有紀律, 佢就算返左屋企都係早睡早起! 我見d阿sir 一叫佢地集合都好快! 當中佢地表現步操, 有好多都係F1 我地好似係11定12月去 OPEN DAY, 即係佢地都唔係讀左好長時間, 但都見操得唔錯. 雖然佢地既 BANDING 唔係高, 但如果想個小朋友有紀律我都覺得唔錯, 加上佢地有好多水上活動, 本身我個仔都鐘意, 但聽到要6點起身佢就唔係好想

eeyore_fy 發表於 15-4-21 16:09
回覆 curly 的帖子

有呀! 整體感覺都唔係好差, 不過始終成班都係仔,講野會粗d, 我亦都有同係度讀緊既家長 ...
Thx ,

eeyore_fy 發表於 14-11-20 10:53
如題
DEL

引用:Quote:王家爸爸+發表於+14-11-20+10:55+位

回覆 eeyore_fy 的帖子

講紀律嘅信念係唔好理,跟。特殊教育係講體諒接納,所以如果前者強,後者自然就弱。樓主你要train 仔仔紀律就預咗無咩支援,不過呢間學校一定唔係最看重成績,讀寫問題唔大,反而過度活躍你要諗自己信邊套。聽過一個精神科醫生講笑甘講,點解以前無ADHD, 因為個個細路坐定定,一郁就打,邊敢活躍。

curly  一郁就打,邊敢活躍。  發表於 15-4-23 13:01
curly    發表於 15-4-23 13:01

回覆 SIYip 的帖子

支援既野我都有問過學校, 佢地都會有社工; 依加好多中學都會有社工同小組跟進, 但我地睇好多學校時, 如果係 band 2 以上, 佢地都唔係好想收呢類既學生. 就因為我個仔有過度活躍, 而佢又鐘意水上活動, 我先會有佢去參加! 以我個仔既性格就係你唔管佢嚴時,佢係超級 hea...... 但你有個人管佢, 佢可以正常, 呢樣野係我係佢呢6年小學時間了解到的. 因為我地試過好多方法!

我相信, 每個小朋友都唔同, 我個人取向係揀一間啱佢, 而唔係谷佢成績既學校!

冇咗體罰真係差好遠.............

eeyore_fy 發表於 15-4-22 08:56

支援既野我都有問過學校, 佢地都會有社工; 依加好多中學都會有社工同小組跟進, 但我地 ...
我仔和你相反, 你管, 重HEA. ..話無心情.唔做功課.又有讀寫...

回覆 nekoneko79 的帖子

你對,家長可體罰, 可能會怕, 就會乖D

我聽說有一間在大嶼山保連寺的中學是有寄宿的, 校名~佛教筏可紀念中學, 這間學校有好多外國人讀, 校長是一個有教無類的人, 你可以去睇下幫唔幫到你, 相信呢間學校寄宿一定無問題, 佛門清淨地, 紀律,品行一定好, 仲可以當國際學校讀, 希望幫到你

N年見同學仔一揹一個跑上斜路