用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 囝囝被懷疑有罕見遺傳病CT8 deficiency
go

[其他] 囝囝被懷疑有罕見遺傳病CT8 deficiency [複製鏈接]

如題,有相同case嗎?QE亦從未有症
   0    0    0    0

回覆:囝囝被懷疑有罕見遺傳病CT8 deficiency

醫生都算有料到,未有此症但都發現到。想知醫生跟咗幾來?

引用:如題,有相同case嗎?QE亦從未有症

原帖由 Hopesforlife 於 14-11-19 發表
如題,有相同case嗎?QE亦從未有症
基因確診?
有一個組織叫罕有病協會,你可以試下聯絡一下

回覆:Hopesforlife 的帖子

未聽過,我囝都係罕有病患者。

香港的罕有病係得呢兩個組織相關

http://www.hk-mps.com/tc/index.html

http://www.jhforphandisease.org/zh/what_we_do/faq

引用:未聽過,我囝都係罕有病患者。 香港的罕有

原帖由 menu1102 於 14-11-19 發表
未聽過,我囝都係罕有病患者。

香港的罕有病係得呢兩個組織相關
JHF 都幫過我好多..

回覆:囝囝被懷疑有罕見遺傳病CT8 deficiency

請問如果小朋友兩歲都未查出發展遲緩原因,可以聯絡這兩個組織嗎、

小朋友開始時被診斷為腦痲痹隨動型,其後驗出他的甲狀腺素指標很特別,及有資深醫生認為不是腦痳痺。之前驗基因沒有驗到這部分,要重新再驗!

引用:小朋友開始時被診斷為腦痲痹隨動型,其後驗

原帖由 Hopesforlife 於 14-11-20 發表
小朋友開始時被診斷為腦痲痹隨動型,其後驗出他的甲狀腺素指標很特別,及有資深醫生認為不是腦痳痺。之前驗 ...
要幾耐先有結果?
你其實好好彩,遇到好醫生

引用:小朋友開始時被診斷為腦痲痹隨動型,其後驗

原帖由 Hopesforlife 於 14-11-20 發表
小朋友開始時被診斷為腦痲痹隨動型,其後驗出他的甲狀腺素指標很特別,及有資深醫生認為不是腦痳痺。之前驗 ...
知道原因就能更清楚小朋友展望,按病症比訓練或治療,會踏實好多。加油!

我仔下月5歲,一直進步中,我都無再理會佢發展慢既原因,將「無原因」當係原因就算。

‹ 上一主題|下一主題