用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀寫障礙評估
樓主: mama0910
go

[讀障] 讀寫障礙評估

回覆:JK-BB 的帖子

Pm左你

引用:我朋友個仔都差唔多,+後來我陪朋友去一間私

原帖由 bobochuchuwong 於 15-01-26 發表
我朋友個仔都差唔多, 後來我陪朋友去一間私人中心做左個簡評, 原本反轉字寫, 係有terms 叫鏡面字, 好似鏡甘 ...
可以pm資料俾我嗎?

引用:香港的做法係足六歲才做,小一開學後,老師

原帖由 藍藍爸爸 於 14-12-05 發表
香港的做法係足六歲才做,小一開學後,老師會觀察,發現有問題,會轉交學校的支援老師,他會做一個簡單測試 ...
請教,女現小一,一向認字串字弱,開學填左學校問卷,之後家長日老師都話認讀能力較弱。我搵過學校社工,又未有咩回應,我可以點積極同學校反映同檢查呢?

回覆:mama0910 的帖子

我個仔讀k1,我最近發現7就調𨍭寫,咁其實是否有讀寫障?

引用:我個仔讀k1,我最近發現7就調𨍭寫,

原帖由 bonn1231 於 15-05-17 發表
我個仔讀k1,我最近發現7就調𨍭寫,咁其實是否有讀寫障?
K1咁細,未必有事,不過擔心可以問吓職業治療讀寫評估做唔做倒。我大仔都做開個別職業治療,針對讀寫,成果快,老公都話值。

amebridge 發表於 15-3-7 15:07
先加強識字 (聲旁一類、部首呀咁)
用字咭認讀、口頭造句
同佢多伴讀

請問回解避免普教中?

我女懷疑個案, 學校又做到野, 宜家小一

同埋, 中文字 咩叫聲字旁, 謝謝

我完全唔記晒呢d 用詞 英文`又咩副詞, 我真係唔知當年自己點讀到嫁

回覆 Tifftiff0115 的帖子

找了多个机构, 读写 障礙評估会考小朋友的阅读理解, 所以都是小一以后才做,  我仔后来被评估为感统问题,  我儿子现在也跟一个职业治疗师1对1, 已做了不10 多堂, 有进步, 但不算很快,Tifftiff0115, 你儿子做了多久呢?

回覆:讀寫障礙評估

簽名被屏蔽

有興趣可以聽下呢個免費講座.
https://www.facebook.com/#!/lovingkidscommunity

引用:有興趣可以聽下呢個免費講座.+https://www.

原帖由 Kiufyma 於 15-07-06 發表
有興趣可以聽下呢個免費講座.
https://www.facebook.com/#!/lovingkidscommunity
Link 開唔到,講問係咩機構?

引用:讀寫障礙有得上堂改進架咩?可以pm我資料嘛

原帖由 hiunam116 於 15-07-04 發表
讀寫障礙有得上堂改進架咩?可以pm我資料嘛?
已pm你

回覆:讀寫障礙評估

K3懷疑有讀寫障礙, 最好排衛生署核下兒童智力體能測驗中心,簡稱CAC, 普通家庭醫生轉介信便可,要排期的,排得嚟就差不多6歲,便可做評估。我仔現在6歲,上年5月開始排,今年三月便可的評估,我仔有語障,也擔心佢有讀寫障礙及專注力弱,所以先去排期,感恩當時評估話佢冇明顯讀寫障礙,亦沒有專注力弱,只是仍然有言語障礙,要仍然接受言語治療,另寫字執筆有問題,建議叫職業治療師跟進。

因為升小學關係,言語治療便轉介去小學,開學便有服務,不用再觀察又評估。

而執筆寫字在三個月後(即今年6月頭)又職業治療師做評估,結果執筆唔正確,要教之外,其他大小肌肉弱,所以自理能力偏弱,亦轉介到公立醫院做職業治療,排到去明年1月頭才有得做!

回覆:bobochuchuwong 的帖子

可pm資料边到做訓練,謝

Isaackyliebun

引用:回覆+媽咪保保+的帖子 pm+左你啦

原帖由 bobochuchuwong 於 15-03-25 發表
回覆 媽咪保保 的帖子

pm 左你啦
可否pm資料在那裏做評估和訓練?謝

Isaackyliebun

引用:K3懷疑有讀寫障礙,+最好排衛生署核下兒童智

原帖由 py84ko 於 15-08-02 發表
K3懷疑有讀寫障礙, 最好排衛生署核下兒童智力體能測驗中心,簡稱CAC, 普通家庭醫生轉介信便可,要排期的, ...
你發現得早,宜家仲可唔可以去健康院見姑娘再轉介去ca c

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+15-08-02+發表K3懷

原帖由 tinaleung 於 15-08-24 發表
你發現得早,宜家仲可唔可以去健康院見姑娘再轉介去ca c
當然可以叫健康院兒科醫生寫轉介信去CAC排期做評估啦!

引用:Quote:原帖由+tinaleung+於+15-08-24+發表

原帖由 py84ko 於 15-08-25 發表
CAC是服務12歲以下小朋友做評估的!

py84ko 發表於 15-8-25 22:23

之前問左上環一間私人, 佢話宜家多數係小學轉介去cac 或教會的教育心理學家做。

同一時間, 我去ngo 參加小組訓練, 排緊評估…

你小朋友cac 排左幾耐期?

另外, 專注力不足是否同一種評估就check 到,

我好混亂….

py84ko 發表於 15-8-25 22:25
CAC是服務12歲以下小朋友做評估的!

好耐無見你喇.,近來好嗎? J

引用:Quote:py84ko+發表於+15-8-25+22:23+當然可

原帖由 tinaleung 於 15-08-26 發表
之前問左上環一間私人, 佢話宜家多數係小學轉介去cac 或教會的教育心理學家做。 同一時間, 我去ngo 參加小 ...
我排咗足足10個月,上年5月開始登記排,排到今年3月才做評估!