用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀寫障礙評估
go

[讀障] 讀寫障礙評估

兒子現在K3, 經常把字反過來寫, 又會把英文字反過來讀,持續了一段時間, 學校老師建議我幫仔仔做讀寫障礙評估. 我們住港島區,請問那兒可以做評估, 又不太貴. 謝謝.

回覆:讀寫障礙評估

幼稚園未做得正式評估住,佢所有字都掉轉寫? 定只係某d字母? 中文字呢?

不是每次都反轉, b, d, t, f, , 可能寫3,4 次有一次翻轉, 最近跟的較緊, 翻轉情況有改善, 中文字剔鉤等有大概1/4機會反轉, 另數字3,5 也是.  中文認字有些看2,3次認得, 有些讀了十多次還是認不了. 但他其實是挺愛看書的.

回覆:mama0910 的帖子

香港的做法係足六歲才做,小一開學後,老師會觀察,發現有問題,會轉交學校的支援老師,他會做一個簡單測試,如認為係,轉介教育局跟進。

以上係講緊官,津校。要見到心理學家多數要到小一下學期,係未確定前,多數老師不會比“調適“。

如心急又比到5000-10000元,睇私人執業/社福機構的心理學家先,攞報告比學校。

私校,教局不支援,一係私家,一係衛生署,但有排等。

你試下找協康會,了解多少少。如擔心,請勿選好“谷“的學校!

努力!

回覆 藍藍爸爸 的帖子

謝謝你的意見. 這幾天都問過了協康, 聖雅各的意見, 可能先做視覺統感評估. 也問過他們我孩子很喜歡看書的, 是否就不會是讀障呢, 但他們都說要評估才能知道.

回覆:藍藍爸爸 的帖子

如果私人想去做評估,最細幾歲可以去做?唔該

回覆 BB20111102 的帖子

一般會建議小朋友到小一下學期評估才較準確,因為很多幼稚園教既字唔多,過早評估根本無法分辨小朋友是未教,還是學障。

回覆:讀寫障礙評估

以我自己經驗,即使驗到係讀障,只有家長先可以幫到最多。你宜家最重要係伴讀同反覆認字。唔好心急佢寫到幾多先,最重要係認到幾多。
我仔英文串字難度無咁大,但中文初期真係好費力,要用圖像法,後尾隨住認多左字,學新生字就無咁困難。

先加強識字 (聲旁一類、部首呀咁)
用字咭認讀、口頭造句
同佢多伴讀
唔好讀普教中學校或班

usually dignoise in P1. My son got the same symptom when he is in kintergarden. He follows a tutor, now his spelling is fine, working on comprehension.

回覆 bobochuchuwong 的帖子

麻煩可唔可以比資料我,謝謝

回覆 藍藍爸爸 的帖子

有私人執業/社福機構的心理學家介紹嗎?THX

回覆 bobochuchuwong 的帖子

可以比私人中心資料我嗎?THX

天主教教育心理學家 做番天主教學校學生 有減免 (電話: 2525 5265)
中華基督教會 有臨床心理學家做 (電話 2397 1495)

是否有私人評估介紹? 我懷疑小朋友有學習障礙, 中文字認完, 轉頭又唔記得.... 認中文字好困難.......好煩惱... 請問可否介紹和分享?

mama0910 發表於 14-11-19 16:07
兒子現在K3, 經常把字反過來寫, 又會把英文字反過來讀,持續了一段時間,  學校老師建議我幫仔仔做讀寫障礙評 ...
K3可以經健康院寫信去排CAC做評估,唔需要付昂貴金錢

引用:Quote:mama0910+發表於+14-11-19+16:07+兒

原帖由 loklok0104 於 15-04-25 發表
K3可以經健康院寫信去排CAC做評估,唔需要付昂貴金錢
已經K3,CAC要等到評估完開始治療計頭連尾要成2年,太遲啦。排就照排,喱種情況,揾私家職業治療評估咗先,唔洗點等。協康都係3個月至半年,收費平倒一至兩成。