用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀寫障礙評估
樓主: mama0910
go

[讀障] 讀寫障礙評估

回覆:讀寫障礙評估

要填問卷的,一份是你填的,即時交,另一份會叫你交去學校班主任負責填,填完學校會寄返去CAC, 評估會評估好多範疇的,評估完會話番比你知结果的!

回覆 mama0910 的帖子

我仔會將D 字旋轉90度黎寫,咁算唔算?

回覆:讀寫障礙評估

我仔現在5歲,中文認字尚可,有些多筆劃嘅字都認到,默書每次都記到,但寫英文字母及數字有時會左右反轉,有時見到b,d,p,q這些字分唔到,英文認字很弱,已經有上phonics及Cambridge,而且每晚也有一起閱讀書,尤其是英文書。他是否有讀障?

gg33 發表於 16-5-5 16:39
回覆 mama0910 的帖子

我仔會將D 字旋轉90度黎寫,咁算唔算?

似影子紙 case.我唔係cp , 最好盡快找cp,ep 做評估

josephinelausm 發表於 16-12-9 00:07
我仔現在5歲,中文認字尚可,有些多筆劃嘅字都認到,默書每次都記到,但寫英文字母及數字有時會左右反轉, ...

我囡k2 考starter 11定13盾 (唔記得) 煩要寫字,非常不合作。p2 英文測考平均 80分 (p1 9 0分) 但一讀默英文,竟然不合格。 原來有中英讀障。 那點解成績ok , 因為非文字記憶 屬 資優級。
Cp 說囡囡有時「懂得用自己強項填補弱項」
但始終是小學生,加上是亞氏,固執又不停別人意見。
所以 做媽媽的我多聽有關讀障講座。

個人意見:足六歲,找cp 做專業評估,更加了小朋友所需。

回覆:kmmum 的帖子

K2 考到starter都有機會讀障,真係唔敢相信!我仔又係固執唔聽人講,佢筆劃唔啱想更正佢,佢就發脾氣!

引用:Quote:josephinelausm+發表於+16-12-9+00:0

原帖由 kmmum 於 16-12-09 發表
我囡k2 考starter 11定13盾 (唔記得) 煩要寫字,非常不合作。p2 英文測考平均 80分 (p1 9 0分) 但一讀 ...
那裏能找到讀障講座?

josephinelausm 發表於 16-12-9 23:03
那裏能找到讀障講座?

博思會,助展會 網頁有登。

引用:Quote:josephinelausm+發表於+16-12-9+23:0

原帖由 kmmum 於 16-12-10 發表
博思會,助展會 網頁有登。
Thanks

回覆樓主:

博思會 www.pathways.org.hk
專門做讀障評估及訓練的機構

rean_chau 發表於 15-1-22 20:40
以我自己經驗,即使驗到係讀障,只有家長先可以幫到最多。你宜家最重要係伴讀同反覆認字。唔好心急佢寫到幾 ...

可以私下PM我你的方法嗎?萬分感激

slpslp 發表於 17-11-4 22:21
紅磡有間ctr 有專教讀障嘅姑娘,有耐性又有愛心,上門或中心上堂都可以,超多好評,你小朋友可以試下,始 ...

可以私下PM資料!謝謝!

版主

如欲提供/索取資料,請直接pm有關會員
請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,多謝合作

kmmum 發表於 16-12-9 15:30
我囡k2 考starter 11定13盾 (唔記得) 煩要寫字,非常不合作。p2 英文測考平均 80分 (p1 9 0分) 但一讀 ...

我仔仔同你case相似,懂得用自己強項幫弱項,你都好d,快知道問題。
我仔剛剛先確診, 四年班先發現,真係辛苦咗佢咁耐。

carmenlau11182 發表於 18-1-27 15:31
我仔仔同你case相似,懂得用自己強項幫弱項,你都好d,快知道問題。
我仔剛剛先確診, 四年班先發現,真係 ...

你小朋友 小四?

kmmum 發表於 18-1-29 14:24
你小朋友 小四?

係呀