用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York pn offer
樓主: dragonviva
go

York pn offer

引用:回覆+twk005+的帖子 OMG!+You+still+misun

原帖由 purin18 於 14-11-23 發表
回覆 twk005 的帖子

OMG! You still misunderstanding what I am saying, it is not because of t ...
我覺得我明你意思,你係覺得學校咁安排有問題,例如先報名後briefing,又突然改晒兩個鐘唔通知等等... 所以覺得學校行政唔好,planning不足,有錯嗎?
係架,York 係有喱方面問題,例如我地上年突然轉校車公司校車路線等等。唔排除係學校見上年就算開兩個鐘的PN都咁多人揀,而果班小朋友今年齊齊升K1,發現同上年上三小時的小朋友分別不大(我有留意我小朋友班內同學,的確無話兩小時PN的同學有落差喎),咁學校咪不如轉晒兩小時,你講得啱,一來PN可以收多啲人多啲學費,二來收K1時又唔洗再收咁多街外人!

回覆 ky201105 的帖子

其實...各家長都唔係"勞氣"或"緊張",只不過係pn姐,我哋只係以事論事,就係唔想各家長有誤會!先講清楚。
學校先收費後簡介會都不是問題……你知啦,如果我唔講清楚,有d家長又會話……"唔鐘意又報,報左又唱衰學校,又擺住個位,你唔要大把人要",等等既說話……所以我先講呢個係學校按排! 其實報得名又点會唔鐘意間學校呢……

引用:見大家鬧得火紅火綠,其實退後一步諗真係唔

原帖由 twk005 於 14-11-23 發表
見大家鬧得火紅火綠,其實退後一步諗真係唔駛勞氣,一年之後回顧返今日的執著,只會一笑置之。唔知大家有無 ...
其實如果當間學校係一盤生意就唔難理解點解要3改2小時。我思疑呢D改變係要政府批。所以一批即刻開家長會補飛。純粹估下

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

我又要講清楚喇……我相信3hrs class唔須要政府批……10月尾於簡介會中話下午班是3小時,11月初簡介會中下午班改為2小時。10月尾或之前聽完既家長係唔知有改動,直至去interview或交留位費或透過bk forum先知 . 有冇影響就自己分析啦!(我深信亦知道有些家長如早知得2個鐘就唔去interview 或報名添)。

引用:+本帖最後由+purin18+於+14-11-23+16:25+編

原帖由 purin18 於 14-11-23 發表

因為我B Pg也由一周2日突改3日,學校突然10月通知11月改返新schedule,而學費仲比比例上貴左些少。我問學校點解咁突然,且學費點定?學校話是要教局批的,咁啱Y記的改變也是11月提出,所以我估雖然3改2不雖批,但有關學費要批的

哦…原來係咁。

引用:我之前都好鍾意呢間學校,+不過2小時真的太

原帖由 schoolcat 於 14-11-19 發表
我之前都好鍾意呢間學校, 不過2小時真的太少了校長眼中又只有 我依家對York 好 ...
我都非常認同你所講!

引用:Quote:原帖由+purin18+於+14-11-23+發表回

原帖由 ky201105 於 14-11-23 發表
我覺得我明你意思,你係覺得學校咁安排有問題,例如先報名後briefing,又突然改晒兩個鐘唔通知等等... 所以 ...
in my opinion, I think not only there was problem on its planning, but also the actual execution throughout the entire info delivery process -- and yet this piece of inconsistent info still hasnt been provided by the school to the wholehearted parents up until now - which 2/3 hour class CAN BE a key factor for some parents in deciding PN for their kids! -- end of story!

回覆:JuslinC 的帖子

回覆:York pn offer

Hi all pls pm u phone no to me add in what's app coz fb have problem

我諗個問題係,佢咁改得,到咗k1都改得、又或者上上下堂之後又話改

回覆 dadadadahk 的帖子

I think it's shortened more for the reason of squeezing in an extra class each day in the afternoon...

引用:唔改都改左,依家只係諗讀定唔讀..小弟心儀Y

原帖由 dadadadahk 於 14-11-23 發表
唔改都改左,依家只係諗讀定唔讀..小弟心儀York, 初初知道改短左都有d frustration,不過再諗番,其實a.m.班一 ...
你放心喎 衣間學校你肯比錢就會有offer架la wor 就算今年冇  下年都會比個special offer你 (you will not have the offer unless under the uncommunicated situation to be happened again that the school changes its random mind without giving any prior notice to you dear york loving parents)

回覆:York pn offer

無啦啦去到interview先知轉哂2hr 。。。 感覺都幾odd講真 ~ 不過去到點都 in 埋先 。。 2點等到4點先到我 in 。。。 老師其實都好似趕工甘 。。。都有小小失望

回覆 Linchu 的帖子

下!等2粒鐘?

你咪算好囉…好過交留位費先知啦!

回覆 dadadadahk 的帖子

你又講得啱喎……"讀PN都係買K1位", 比個意見你,如冇pn offer,咪讀playgroup 1年囉, 都係2個鐘 (or you can choose 1.15 hrs class), 可能仲平過pn添!佢哋比"special case"都係想d人join playgroup姐,雖然講明join playgroup都未必收,但你join 1年喎,咁有誠意實比k1 offer 你啦!有錢唔洗慌!

去報K 個 group 度望下, 就知 PN 留定個位係幾重要。

回覆 fdsafdsa 的帖子

Yes! 所以york咪有市場囉~

回覆:purin18 的帖子

引用:幼稚園打開門做生意,私營公司揾錢係無可厚

原帖由 dadadadahk 於 14-11-24 發表
幼稚園打開門做生意,私營公司揾錢係無可厚非,就算為錢改短時間唔覺有咩問題,最多只係錯係21/10 seminar之 ...
ok~ 你buy咪得lor, again 我都係講反個fact啫  所以你肯比錢讀 就會有位 其他家長最終讀與吾讀係對你無直接影響