用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問創價面試......
go

請問創價面試......  

請問創價面試,可以只得媽媽一人陪小朋友面試嗎?會印象唔好嗎?thank you!

神筒 發表於 14-11-19 02:12
請問創價面試,可以只得媽媽一人陪小朋友面試嗎?會印象唔好嗎?thank you!

...
聽聞校長好著重兩個家長一齊去 所以我無報

神筒 發表於 14-11-19 02:12

...
兩個係好d,我係創價家長。

引用:Quote:神筒+發表於+14-11-19+02:12+請問創

原帖由 lauwingtai 於 14-11-19 發表
請問單對單定group in架?大約問d咩?

引用:Quote:神筒+發表於+14-11-19+02:12+請問創

請問創價學術方面如何? 功課多嗎? 有默書嗎?

betsylimin 發表於 14-11-19 08:01
請問單對單定group in架?大約問d咩?
舊年,兩家長&小朋友入去,有兩個老師,其中一個問野,另一個drop note俾分。全個過程十幾分鐘左右,一半in學生,一半in家長,所以我覺得家長比重幾高,
考小朋友算簡單,問簡單問題,「同邊個黎?幾歲?咩名?鍾意玩乜?」之類,
跟住砌積木,得幾舊,好快搞掂,然後睇圖畫,我地個幅係"Playground",
問相關圖畫的問題:「呢個小朋友開心嗎?」「唔開心」「你點知既?」
「佢喊」「點解佢喊既?」「佢跌親」「咁邊個開心呀?你可以指出來嗎?」
呢part考得最耐,最後問:「公園入面,你最鍾意玩咩呢?」「sir滑梯」
「咁你可唔可以跟我全句講一次『我最鍾意玩sir滑梯」呀?」
我個女唔肯講,嚇死我地,好彩人急智生,我地問老師:「我個女好鍾意食叉燒,
可以講『我最鍾意食叉燒』嗎?」
老師話可以,個女好彩講到『我最鍾意食叉燒』。
家長個part一陣再講﹒﹒﹒

lulumokmok  多謝分享, 好詳細!  發表於 14-11-19 10:15

引用:Quote:betsylimin+發表於+14-11-19+08:01+

舊年,兩家長&小朋友入去,有兩個老師,其中一個問野,另一個drop note俾分。全個過程十幾分鐘左右,一半in ...
對於我個小朋友,好難

chok0925 發表於 14-11-19 10:07
對於我個小朋友,好難
我都係, 我個係9月B

回覆:請問創價面試......

2位老師,對1位小朋友… 阿囡應該會驚呢。😧
但應該個日得我帶阿囡咋…

happyyoyo 發表於 14-11-19 10:12
我都係, 我個係9月B
補充, 我個係四月B。

家長個part,一路傾計, 都傾左六七分鐘。
「你地覺得女女既優點缺點係咩呢?」「你地認為創價可以點樣幫到你女女?」「你地從何認識創價?點解會黎考創價?」「你期待學校會俾到d咩小朋友?」「你地希望小朋友讀完三年幼稚園, 會變成一個點樣既小孩?」等等。

見到創價很在意家長的理念與學校是否接近, 所以我覺得家長一part比重幾高。現在認識的創價家長之中, 好老實, 很少怪獸, 大家都對學校很信任。

回覆 lauwingtai 的帖子

多謝分享, 咁我們家長要準備得好D至得~! 我今個星期六上午IN啊...

每日媽媽 發表於 14-11-19 08:22
K1只讀了兩個半月, 學術未太清楚程度, 但創價是重基礎, 循序漸進的, 頭一個月沒有功課, 之後毎週三日有功課, 毎次一至三樣, 都是一頁紙的worksheet, 未有默書, 暫時是輕鬆的。

同班有個媽媽, 細女K1, 大女舊年畢業, 現在P1, 她説創價最終由淺入深的, 去到K3唔淺, 她的大女最終扣門入了紅馬, 扣得入紅馬, 我也相信學術不太差。

但英文可能真係要補補, 不是創價教得英文差, 而是英文堂唔多充足。

引用:Quote:happyyoyo+發表於+14-11-19+10:12+我

補充, 我個係四月B。
謝謝分享,想問家長個par係咪爸爸都要答,都老師叫個答定先自己決定個答呢?

lauwingtai  自己決定邊個答  發表於 14-11-19 13:12

引用:Quote:每日媽媽+發表於+14-11-19+08:22+請

K1只讀了兩個半月, 學術未太清楚程度, 但創價是重基礎, 循序漸進的, 頭一個月沒有功課, 之後毎週三日有功課 ...
請問創價
1- 每周有几多英文堂?
NET 老師教?
英文堂每堂時間幾耐?
2-每周有几多普通話堂?
每堂時間幾耐?
Thank u

每日媽媽 發表於 14-11-19 08:22
我自己覺得,雖然創價學術未必能與名私幼相比,但仍是很值得考得,創價的品德教育確有一手,並非只是「開心」、「有愛心」、「Happy School」那麼簡單,創價是日本背景,雖然現在冇乜日籍老師,但教育方針及方法是頗日本的,你能想像一個日本小孩有幾乖,你的仔女就有幾乖,我女只返了兩個半月,只能說句「沒有最乖,只有更乖」,根本就是整個理念及program很好。

例如創價有個「大個仔大個女計劃」,女兒常主動跟我們說:「媽媽,我大個女喇,你教我自己沖涼丫!」「我大個女喇,我自己訓覺得喇!」「媽媽,老師話唔可以偏食,我樣樣食物都想試呀!」而家個女乜都主動自己做。創價又會教佢有幾樣野一定要做,做左家長可以評分,例如每天擁抱爸媽、對任何人都打招呼、告訴爸媽返學做左咩、主動叫爸媽檢查書包及陪做功課,「每天自動自覺」最高分、「間中自動自覺」第二高分、「要人提醒」第三高分、「未能掌握」最低分,而家個女自理及做功課全部自動波。因為,有d學校教到d小朋友係學校好乖,一返屋企就變港童,創價卻強調乖要從家庭做起,在家都乖,自然去到邊都乖。而家個女連對工人姐姐都好好,放學自己背書包、自己換鞋換校服、食完飯幫手執檯,樣樣都冇得頂。

仲有,創價每日有一堂係「混班」,每班本身三十人三個班主任,分三組每組十人一老師,「混班」就是每日到其他課室上堂玩遊戲,有時你係host,人地黎你課室玩,要照顧外來同學,有時你係guest,去人地班房玩,要學習配合,有時K1、2、3混班,哥哥姐姐會做手工送俾你、照顧你,到你將來升班,又會學習照顧小朋友。

總之,講「乖」,創價真係大超班,而家有時同表兄妹、舊同學、FB媽媽會d朋友gathering,成堆小朋友,粒女次次都係最乖之一,照顧自己、唔扭計、永不爭野玩、處處禮讓,每次我地都好proud of自己個女。而家只讀了兩個半月,我都想像唔到讀完三年會變成點,若果家長注重小朋友品德,創價是很合適的學校,即使你有期望,你得到的仍遠超你所想。

lulumokmok  多謝你分享  發表於 14-11-19 23:47
mei524  很有用的分享  發表於 14-11-19 14:42

謝謝分享

回覆:lauwingtai 的帖子

謝謝分享。 但乖得嚟活潑嗎?

winwin1122 發表於 14-11-19 14:14
謝謝分享。 但乖得嚟活潑嗎?
每日到不同班玩,當然活潑,女女本身慢熱的,現在改善了很多。

冬日勳章

回覆:請問創價面試......

thanks for sharing!

引用:Quote:每日媽媽+發表於+14-11-19+08:22+請

K1只讀了兩個半月, 學術未太清楚程度, 但創價是重基礎, 循序漸進的, 頭一個月沒有功課, 之後毎週三日有功課 ...
謝謝你好詳細嘅分享