用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園vs 民生
樓主: colin0409
go

學之園vs 民生 [複製鏈接]

引用:我係今年考小一媽,真係奉勸一句,有半龍或

原帖由 cherryird 於 14-11-19 發表
我係今年考小一媽,真係奉勸一句,有半龍或一條龍的學位真係上車先,今年即使我朋友讀名幼都冇乜offer,牛 ...
但學券半龍呢?怕龍小唔收返,又唔夠出面爭

引用:Quote:ozoz+發表於+14-11-19+12:23+真的5-6

原帖由 brrbaby2007 於 14-11-19 發表
不可能吧,是出信的
朋友女兒自己講,小朋友講嘅,唔知係咪可信。

係呀, 阿仔個合唱團同學(正讀民生k3)的公公都係咁講, 佢話收與否, 係睇平時在學校的表現wor

引用:係呀,+阿仔個合唱團同學(正讀民生k3)的公公

原帖由 Noelpychiu 於 14-11-19 發表
係呀, 阿仔個合唱團同學(正讀民生k3)的公公都係咁講, 佢話收與否, 係睇平時在學校的表現wor ...
其實咁樣會令家長好緊張小朋友係學校既表現喎。

引用:如果有幸兩間都有offer,大家會點揀? +

原帖由 colin0409 於 14-11-18 發表
如果有幸兩間都有offer,大家會點揀?
都係嗰句,收咗先算

無錯,不是入了龍校就無后顧之憂,是有篩選的

回覆:i_love_pampers 的帖子

民生講明留85%嘅位俾民幼學生喎

回覆:細咩咩 的帖子

但民幼收人多過民小。所以得50%上到。

引用:但民幼收人多過民小。所以得50%上到。 +

原帖由 hedhed 於 14-11-19 發表
但民幼收人多過民小。所以得50%上到。
,之前解釋左。所以都唔輕鬆,有心上民小,要唔好做最尾果批。

gigiwin888 發表於 14-11-19 10:11
龍年當然揀有一條龍, 真係未煩過咩, 你們可以到小一區望下, 今年考小一即使係名幼, 好多都未有offer, 不是 ...
你講得啱, 第1 round考小學, 音小, 學之園已很多學生有offer.  呢間考下唱歌, 寫字, 中文字考到k3程度, 仲要串字.

以我所知 Hkps, sc 中文字未教到咁深.  再到陳守仁, 中英文句子重組, 英語對答, 聽力測試. 學之園又係勁多offer.
學校星期六仲有免費面試班.  佢個升小record, 簡直龍虎榜一樣.  不得不佩服.

利申, 我小朋友吾係學之園.

引用:今年民小只收5x%+民幼生,我有friend小朋友

原帖由 i_love_pampers 於 14-11-19 發表
今年民小只收5x% 民幼生,我有friend小朋友冇民小offer, 又冇私小 / 直資offer

...
好慶幸兩年前最後放棄民幼選另一龍校,當年放棄民幼其中一個憂慮就是吾保證直升民小

回覆:咪臣 的帖子

你朋友覺得民生好嗎?

引用:Quote:原帖由+i_love_pampers+於+14-11-19+

原帖由 cclemon2009 於 14-11-20 發表
好慶幸兩年前最後放棄民幼選另一龍校,當年放棄民幼其中一個憂慮就是吾保證直升民小

...
你朋友小朋友有乜特質,兩間龍校都 收,真係好叻

cclemon2009 發表於 14-11-20 09:00

...

你小朋友是女嗎?仔係冇乜選擇的
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

melonfans 發表於 14-11-19 22:24
你講得啱, 第1 round考小學, 音小, 學之園已很多學生有offer.  呢間考下唱歌, 寫字, 中文字考到k3程度, 仲 ...

音小每年都會有大量offer出,最后亦大把人唔讀

其實學之園最有優勢就係考CKY / TSL呢類,所以揀校時大家都要諗下將來想揀邊類小學
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 chok0925 的帖子

我覺得(家長)不免由K1已經有競爭的心態, 會提住小朋友需要在老師/校長/主任...前好好表現自己.  

引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+14-11-20+發

原帖由 hedhed 於 14-11-20 發表
你朋友小朋友有乜特質,兩間龍校都 收,真係好叻
我小朋友是仔仔,仔仔性格好動,口多多,但面試時可坐定定正經對答,不過有幾個offer 都應該係咁啱合老師眼緣唧!

引用:回覆+chok0925+的帖子 我覺得(家長)不免由

原帖由 Noelpychiu 於 14-11-20 發表
回覆 chok0925 的帖子

我覺得(家長)不免由K1已經有競爭的心態, 會提住小朋友需要在老師/校長/主任...前好 ...

唔係人人接受甘大壓力

回覆:cclemon2009 的帖子

好羡慕

‹ 上一主題|下一主題