用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖母 vs 禮賢
go

聖母 vs 禮賢 [複製鏈接]

我個女有呢兩間offer, 但想放其中一間. 如果唔考慮升中派位, 重點培訓中/英語文能力同品德 (因已打算回美升中), 邊間較合適?
聖母較傳統, 禮賢感覺上較open minded. 我個女比較活潑, 成日俾幼稚園老師complain佢唔夠focus, 但吸收能力同記憶力較強.

請指教.
   1    0    1    0

wanabe 發表於 14-11-17 11:43
我個女有呢兩間offer, 但想放其中一間. 如果唔考慮升中派位, 重點培訓中/英語文能力同品德 (因已打算回美升 ...
要去外國升學, 似乎揀間無咁傳統會好D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我個女有呢兩間offer, 但想放其中一間. 如果唔考慮升中派位, 重點培訓中/英語文能力同品德 (因已打算回美升 ...
禮賢。

醒目開學勳章

禮賢 x2

就我認識一個現時聖母小二的學生家長, 佢評價聖母係好, 不過好嚴, 乖巧及靜既小朋友會讀得舒服D

禮賢 x3

kufubaby 發表於 14-11-17 12:18
就我認識一個現時聖母小二的學生家長, 佢評價聖母係好, 不過好嚴, 乖巧及靜既小朋友會讀得舒服D ...
我自己都係修女學校出來, 所以都明白聖母一定會比較嚴. 但佢哋嚴嘅程度去到邊呢?

回覆 wanabe 的帖子

都係佢MAME自己講, 真唔真不能確認.老師會同家長反映孩子在校小息跑及說話唔夠細聲.  學術上鼓勵學生先溫左才上堂, 如果家長唔識教可以出外補.

小女性格跟你個一樣, 我打算禮賢註冊後就放返聖母個位出黎.... 我阿女幼稚園係唔嚴宜且好開心既學校, 我擔心佢讀聖母會唔適應.....

kufubaby 發表於 14-11-17 13:12
回覆 wanabe 的帖子

都係佢MAME自己講, 真唔真不能確認.老師會同家長反映孩子在校小息跑及說話唔夠細聲.   ...
說話唔夠細聲??

kufubaby  可能話佢囡講野大聲唔夠斯文:hap   發表於 14-11-17 15:58

回覆:聖母 vs 禮賢

我卻喜歡傳統, 尤其在這個 Me 世代, 好多學生連基本禮貌, 尊重老師/別人也不懂, 一味按自己嘅意願做事, 不能接纳批評......加上現代父母多數溺愛, 老師話兩句都要投訴, 誰敢再教好我們的孩子了, 嚴但充滿愛是我最想給孩子的教育, 我投聖母!

引用:我卻喜歡傳統,+尤其在這個+Me+世代,+好多學

原帖由 lamyo 於 14-11-17 發表
我卻喜歡傳統, 尤其在這個 Me 世代, 好多學生連基本禮貌, 尊重老師/別人也不懂, 一味按自己嘅意願做事, 不 ...

Agree

回覆:wanabe 的帖子

禮賢

lamyo 發表於 14-11-17 19:34
我卻喜歡傳統, 尤其在這個 Me 世代, 好多學生連基本禮貌, 尊重老師/別人也不懂, 一味按自己嘅意願做事, 不 ...
要解決"Me"世代呢個問題, 不是在學校, 是在家中

禮貌, 尊重不是要由老師教才會.

孩子第一個和最重要的老師, 是父母, 不某某神校的老師.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:聖母 vs 禮賢

agree

lamyo 發表於 14-11-17 19:34
開放日+面試日所見禮賢小朋友都好有禮貌, 老師都係, 所以, 分別只係嚴一啲咁教小朋友有禮貌, 同輕鬆啲咁教小朋友有禮貌既分別而已吧。

聖母

回覆 lamyo 的帖子

agree!

引用:Quote:lamyo+發表於+14-11-17+19:34+我卻喜

原帖由 hkpapa852 於 14-11-18 發表
要解決"Me"世代呢個問題, 不是在學校, 是在家中

禮貌, 尊重不是要由老師教才會.
贊成父母身教非常重要, 但現實中父母大多數都要返工, 處理家庭事務, 日常功課己經無咩時間認真事事去教+育, 所以學校绝對是家庭的合作伙伴, 朋輩影響可遠遠超越父母的控制, 大多數孩子認識的朋輩, 長時間相處又最易接觸的就是學校裡的同學, 校風嚴緊, 學生要聽從老師教導會不比家裡緊要嗎?!

總結, 即係父母有信心自己可以教好自己仔女既, 咪比佢去禮賢, 等佢可以愉快學習囉, 父母想學校幫手管教下自己個女既咪去聖母囉. 各取所需.

我就睇小朋友性格, 我小朋友受軟唔受硬, 天生頑皮, 我怕佢去聖母會時時比人鬧影響佢唔鍾意返學, 我一直擔心, 所以我一收倒禮賢offer就成個人鬆哂.
‹ 上一主題|下一主題