用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望同st clare
樓主: paipaiwong
go

德望同st clare [複製鏈接]

雖然不是最updated, 但可參考。

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

回覆:德望同st clare

想知樓主揀咗邊間?

paipaiwong 發表於 14-11-19 18:39
其實去兩間都一樣咁遠,所以地點不是問題!真係唔知點揀!!
兩間都要比錢, 兩間都有直屬中學, 真係難揀....我就咁睇...橫掂都要比學費...我唔揀間校舍靚好多的gh...比學費都心甘情願啦

lovebb2 發表於 14-11-28 10:04
想知樓主揀咗邊間?
我諗呢兩間樓主都交左留位費...如果佢不能短期決定到我都覺得情有可原...因為呢兩間一樣level的學校真係難揀d.....

德望小升中得60%校網亦不太好   St Clares 校網超正  I vote St Clares

BBSPK 發表於 14-11-28 14:36
德望小升中得60%校網亦不太好   St Clares 校網超正  I vote St Clares

請問60%數據從何而來?我問過今年剛升中一既家長,佢話佢女兒德小班上只有10個左右冇升德中。雖然這個只是其中一班既數據,但係德小係冇精英班,所以我估相差亦不遠。以大約45人一班計,亦接近70-80%升上德中。有錯請指正。

引用:Quote:BBSPK+發表於+14-11-28+14:36+德望小

原帖由 ms.bead 於 14-11-28 發表
請問60%數據從何而來?我問過今年剛升中一既家長,佢話佢女兒德小班上只有10個左右冇升德中。雖然這個只是 ...
一早講咗叫啲人去學校專版爬下文。但啲人偏要盲目信60%  冇GH offer 嘅都算了,係另一個post 見到連有GH offer 嘅都唔仔細搞清楚,淨信啲唔知邊到吹出黎嘅數字。我都冇氣再講。

叫您去st clare 既可能後補緊德望。st clare 中學成績唔穏定,今年dse 應該好差,唔敢出詳細數字。小學又專制,試卷唔比用擦膠或塗改液改答案,我有朋友嬲到轉走咗

引用:叫您去st+clare+既可能後補緊德望。st+clar

原帖由 doggy2013 於 14-11-29 發表
叫您去st clare 既可能後補緊德望。st clare 中學成績唔穏定,今年dse 應該好差,唔敢出詳細數字。小學又專 ...
我2x 3x 年前已經不給用擦膠改試卷 但是當時嘅媽媽是不會嬲到轉走。st Clare 是好嚴好傳統

引用:叫您去st+clare+既可能後補緊德望。st+clar

原帖由 doggy2013 於 14-11-29 發表
叫您去st clare 既可能後補緊德望。st clare 中學成績唔穏定,今年dse 應該好差,唔敢出詳細數字。小學又專 ...
St Claire DSE quite good, from their website.

回覆:socute 的帖子

你意思是小學做測驗時不能用擦膠改?咁寫錯點算?

其實我自己開始咗,做自己比個囡的練習時,都唔比改,一來可訓練先看清題目,二來訓練她認真做(成日hea住做,以為可擦就做咗先算)

引用:你意思是小學做測驗時不能用擦膠改?咁寫錯

原帖由 Montreal 於 14-11-29 發表
你意思是小學做測驗時不能用擦膠改?咁寫錯點算?
是改正的時候

路過⋯其實我個仔由幼稚園教已經主張唔擦,劃咗佢,等佢自己知錯乜,退學?唔使咁嚴重嘛!

我記得n年前不俾用擦膠淘改液的其中一個原因是費事有人派完卷自己改番説老師改錯卷。個個都不俾用其實好公平呀。我地當年阿爸阿媽要養家由你自己讀書做功課,學校嚴他們覺得仲好。我記得在走廊跑都擇名㗎。其實天主教傳統女校都是咁,我相信GH 都應該嚴。若然不鍾意宜啲style的家長,諗清楚先不好只貪它是龍校

回覆 ms.bead 的帖子

Thx Ms bead 數據,多數人都靠睇舊文,對於大部分龍校實收人數,根本吾知,同靠聽茂君講,人寫麥就信麥,好似德幼升小甘,又係吹到鬼甘恐怖,根本事實不一,信讀緊既家長穩陣d。
‹ 上一主題|下一主題