用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 14和16邊個好?
go

Net 14和16邊個好? [複製鏈接]

14和16網小學,邊個較好?

2    0    0    0

引用:14和16網小學,邊個較好? +

原帖由 alison_0919 於 14-11-16 發表
Sure 14 好

lauwingtai    發表於 14-11-18 15:18

引用:Quote:原帖由+alison_0919+於+14-11-16+發

原帖由 Josephsit 於 14-11-16 發表
Sure 14 好
Thx,可以講下點解嗎?好多間都好?

引用:Quote:原帖由+Josephsit+於+14-11-16+發表S

Thx,可以講下點解嗎?好多間都好?
Yup

引用:14和16網小學,邊個較好? +

alison_0919 發表於 14-11-16 09:47
以小學平均水準計, 14網可能較好, 以升中派位的成績嚟睇,14網有超過一半小學的畢業生升上一線中學既比例都高於50%, 但16網大約得1/3可超過50%.

不過以抽獎心態嚟睇, 16網應較14網穏陣(起碼到2017年前都係).

14網, 上年除咗3寶, 保險線只得番太古一間, 今年可能連太古都無埋, 變咗天地網
16網, 起碼愛官, 韋理夫人呢D仲可以做保險線

當日後華仁轉入14網(好似2017年), 咁14網既情況可能又會改變..... 一定多咗好多人揀華仁做乙一, 咁其它無直屬/聯繫中學既小學少咗人揀, 就變咗排乙二都有機
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:alison_0919+發表於+14-11-16+09:47+

原帖由 hkpapa852 於 14-11-17 發表
以小學平均水準計, 14網可能較好, 以升中派位的成績嚟睇,14網有超過一半小學的畢業生升上一線中學既比例都 ...
請問北循和禮賢,應該選北循嗎?

另外,雖然未知結果,為TSL放棄北循嗎?(唔睇升中校網我一定TSL)

傻太 發表於 14-11-17 09:30
請問北循和禮賢,應該選北循嗎?

另外,雖然未知結果,為TSL放棄北循嗎?(唔睇升中校網我一定TSL)
北循多年來升上線中學比例約5X%-6X%, 禮賢多數都係6X%, 差距不大. 但北循升中網係東區, 遠比深水埗既禮賢好(尤其係男仔), 所以我會揀北循

我從來都唔覺得應該要為以下既直資私校放棄抽獎:
1. 任何無一條龍/直屬/聯繫中學既一線或二線直資/私立小學 (反正官津校同佢升中都係要搏, 點解要俾錢? 可能我派到間有直屬/聯繫既好學校呢)
2. 有一條龍/直屬/聯繫中學既二線直資

所以對於個D話唔俾人抽獎, 但自己又無一條龍/直屬/聯繫中學既私小, 我其實幾反感.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:傻太+發表於+14-11-17+09:30+請問北

北循多年來升上線中學比例約5X%-6X%, 禮賢多數都係6X%, 差距不大. 但北循升中網係東區, 遠比深水埗既禮賢好 ...
謝謝指教,還看下星期抽唔抽到先再唸

傻太 發表於 14-11-17 11:10
謝謝指教,還看下星期抽唔抽到先再唸
北循自行如果得20分, 真係要睇彩數.

統一派位就更大件事, 上年我幾個14網既朋友, 乙一放熱門(北循/衞理/北官/滬江), 乙二放太古, 結果一係派第乙一, 一係執到寶 (即係太古放乙二都有好多人入唔到)

引用:Quote:傻太+發表於+14-11-17+11:10+謝謝指

北循自行如果得20分, 真係要睇彩數.

統一派位就更大件事, 上年我幾個14網既朋友, 乙一放熱門(北循/衞理/北 ...
係呀,所以都係唔唸住。我同事上年20分(宗教分)自行抽唔到,乙一抽得返。

不過我唔係net 14,希望校友叩門chance好d

hkpapa852  48網?  發表於 14-11-17 11:42

回覆 hkpapa852 的帖子

我住NET48, 自行20分北循, 無私校back up. 下星期唔中都唔知點好.
扣門大把人扣, 大海撈針..... 早已無寄望.

NET48咁大, 大抽獎有排研究......

zanezane 發表於 14-11-18 14:34

我住NET48, 自行20分北循, 無私校back up. 下星期唔中都唔知點好.
48網其實應參考"奧脫福"的建議選校, 唔好勉強將D三線學校放乙二

Thx. 我有follow佢d post.
But Net46放乙二仍有機嗎? 因Net 46有借位, 但可能係50個位中有10-15個, 加上在EK已有人suggest咁做, 會否有增加中的難度?
我有一間心儀的在Net48, 打算放第一.

呢個時世, 人人都扣門, 連dss or private school 的successful applicant也會來爭下.... 我看淡扣門.
想穩陣地最worse在乙三中, 咁真係要put二線尾or 三線頭在乙三wor.

zanezane 發表於 14-11-18 17:17

Thx. 我有follow佢d post.
註冊咗DSS就一定無得同你爭, 私小可抽獎既學校又越嚟越少, 而且有backup在手又點會咁保守? 扣門係真係唔好太大期望, 間間都見300+人但只收10個, 機會仲細過前D小一面試

你認為EK影響力真係好高?

試下呢個計算方式:

EK雖然多人睇, 但多極都只佔升小一家長既小部份, 當佢有1/5升小家長會定期上嚟EK睇資料.
一個人講既說話, 只有部份人睇到, 甚至受影響, 當佢有1/4家長屬於呢類.
當中最後又可能只有一半會受影響而照某一個人既建議去做, 即係最後可能影響既家長只有: 1/5 x 1/4 x 1/2 = 2.5%

EK影響力真係咁高? 大家需然不能低估網絡世界既影響力, 但亦不需要太高估

Haha ...好理性客觀的分析。
我不會選天主教,net46基督教的級數係咪二線?如果係,我不如選net48的二線。。。。近d好過。
‹ 上一主題|下一主題