用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 尼個長笛老師,會不會太過份了
go

尼個長笛老師,會不會太過份了

亞仔係七月跟一位於灣仔天樂里開辦音樂學校兼任教長笛嘅老師到加拿大大學作音樂交流。由於佢初學長笛時只買了一支大陸造的,好等他真有興趣才買支好嘅,但來不及購買就出發了。因為支笛太癈,亞sir話佢有一支spare,係純銀笛頭(silver head),價值6千元,問我地要唔要?雖然我覺得貴(因為尼支唔係全新,連翻新也做唔切,只消毐)但肉隨砧板上,唯有要啦!反正遲早都要買。回來後卻被人發現它不是silver head ,我都拒絕相信,堂堂一個學校老闆,而且又係老師,怎會欺騙我呢?所以我也沒有把這事告訴他!但裝支笛嘅套佢遲遲都未比我,我追了他兩個多月,期間佢比左兩次我,一次個size 唔啱,裝唔落,一次個袋爛嘅!咁我開始懷疑佢嘅誠信了,故將被人質疑佢支笛件事告之,佢即刻好嬲咁話支笛係佢自己親手造,親身買材料,冇可能唔係silver head! 後來又話要𢰸清楚,要親自同亞仔對話,對話過後,叫亞仔下星期帶埋支笛去佢學校換一支比佢,但係不要告訴我。我唔知佢咩用心?我地屋企去佢學校來回兩個鐘,點唔同亞媽講?唔通你叫佢講大話?過左一星期,亞仔差不多到灣仔,就接到佢個電話,解釋支笛係加拿大一個professor 造嘅,純銀笛頭,再係上面鍍一層銀!咁即係無得換啦!我最爂係佢點解唔一早講,要等一個星期後,亞仔都差不多去到先講,浪費時間之餘又浪費金錢!一陣又話係自己造,一陣又話人地造,謊話連篇。(一支唔係silver head嘅長笛,係笛頭鍍一層銀,而接駁笛身果部分通常都唔會鍍,所以唔同色,肉眼也可看出來!別人就係成支笛頭鍍曬就話冒充純銀笛頭啫,咁已經係純銀再鍍一層,個目的何在呢?)當然,分辨是否silver head還有其他方法,但結論也證明尼支不是!我真係對尼位陳姓嘅為人師表感到非常失望!
錢都不是重要了,為何他耍我去幾次?

引用:亞仔係七月跟一位於灣仔天樂里開辦音樂學校

原帖由 Kwanlaifans 於 14-11-15 發表
亞仔係七月跟一位於灣仔天樂里開辦音樂學校兼任教長笛嘅老師到加拿大大學作音樂交流。由於佢初學長笛時只買 ...
咁你仔join咗幾耐就話去交流呀?用大陸笛都去交流?其本上基本功都未學好㗎喎!點咁快去國外交流呀?而且出外交流費用亦不會便宜!

music-suki  you are right  發表於 14-11-18 09:52

回覆:Kwanlaifans 的帖子

回覆:尼個長笛老師,會不會太過份了

你都講中左個Point, 事實上尼個唔可以話係交流團,大部分時間係去跟professor 學習,而且係學校推薦的,我以爲都應該有得著!我地冇跟尼位亞Sir學吹笛!唔知佢係一個咩人!

引用:你都講中左個Point,+事實上尼個唔可以話係

你都講中左個Point, 事實上尼個唔可以話係交流團,大部分時間係去跟professor 學習,而且係學校推薦的,我 ...
去加拿大跟professor學習用大陸笛去?用大陸笛點可以學得好㗎?什麼學校join㗎?國際學校?

而家個point 唔係我用咩笛,而係身為一個老師竟然厄我仲要耍我咁多次!你會唔會諗錯了!

引用:而家個point+唔係我用咩笛,而係身為一個老

而家個point 唔係我用咩笛,而係身為一個老師竟然厄我仲要耍我咁多次!你會唔會諗錯了!

...
如果肯定佢呃你,你就應該當面同佢對質啦!自己係度嬲冇用㗎!反正你都話唔係跟佢學,你顧慮什麼喎?

咁都得? 佢算係個知名老師
您仔仔學得好冇? 唔好嘅我勸您轉老師
誠信好重要

哈哈,好多謝你嘅提議!我和他對質了,你冇看我上面嘅post ?定係你理解有問題?

引用:咁都得?+佢算係個知名老師 您仔仔學得好冇

原帖由 christyching 於 14-11-15 發表
咁都得? 佢算係個知名老師
您仔仔學得好冇? 唔好嘅我勸您轉老師
誠信好重要
我仔仔冇跟佢學,慶幸:;pppp:

我知你講邊個,我仔在那centre學了一樣樂器一個月,便叫了n次我比佢去交流!我仔只是p1,後來聽了一些他的事,自己又觀察到他的賺錢行為,半年便quit了

我知你講邊位,陳姓老板係好commercial. 他長期好多2手長笛賣

引用:Quote:原帖由+christyching+於+14-11-15+發

我仔仔冇跟佢學,慶幸:;pppp:
長笛界咁細,姓陳又自己開音樂學校,加上又商業味重,呼之欲出,好多人都估到下邊個㗎喇!

引用:我知你講邊位,陳姓老板係好commercial.+他

原帖由 wpmama 於 14-11-15 發表
我知你講邊位,陳姓老板係好commercial. 他長期好多2手長笛賣
佢仲有好多黒暗嘢添!點止賺錢咁簡單,不過佢好識social,而且佢自己仔都有學,D人都俾下面佢嘅!

yes, 在灣仔得一間專教長笛的中心。姓陳的長笛老師出名的得三兩位,我建議找在大學教那位.

引用:yes,+在灣仔得一間專教長笛的中心。姓陳的

原帖由 wpmama 於 14-11-15 發表
yes, 在灣仔得一間專教長笛的中心。姓陳的長笛老師出名的得三兩位,我建議找在大學教那位. ...
絕對同意!有料嘅只會有資格教大専,比較有信心保證!

我已經知道是誰

對不起,想再搞清一下,當初那枝大陸笛是不是經那間長笛學校買?如果是的話,你買了之後發現冇咁好,又建議你買新的,手法似乎有問題。

能否把那枝所謂純銀笛照相post出來,讓我先看看?我也歡迎你pm約我找我試吹一下,感覺下那是否值6000的純銀靚笛。

另外,我有以下建議:

1. 不要人有我有盲目參加什麼交流團,初學者要腳踏實地,什麼交流團、大師班,可待水準再高一點時再參加。(學什麼也一樣)

2. 如負擔得起,初學也不宜買大陸笛,Yamaha的2字頭model大約三千幾,總好過樓主用6000買了那枝產地不明的二手笛。如真的想買大陸製的,可到大琴行買,話晒有售後服務。柏斯的J.Michael不差,千幾左右有交易。

3. 如再與對方有什麼交涉,請錄音保障自己。

乜原來係呢間⋯

多年前我個女都係度學。冇幾耐我就另謀老師。

講完。

天惠媽

整件事很有問題, 學生,老師,家長.. 貌似騙案多, 如果那錢很重要可以上消費者委員會或 小額 追. 其實 錢系出自自己手...識上網又點解吾再做下 資料搜集 ?!

LCSD 有課程, 平靚正...再米 去 黃色,橙色,綠色 琴行 , 公X會,教協 等等 乜都有得學....藝術既野 ~~~~~

假如系我~~~~自己走啦....
交托