用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖三一中心VS培道
go

聖三一中心VS培道

邊間好呢?

回覆:聖三一中心VS培道

培道!自己小朋友讀緊。超讚

回覆 Soyi67 的帖子

我二間都好鐘意, 二間都係我想入的HAPPY SCHOOL, 可唔可以分享下你小朋友返學情況? 另學術方面會唔會追小一好辛苦?

兩間都好,到時兩間都收先慢慢諗

論中學培道band2頭中中,聖中band3,培道是九龍城浸信會旗下,與培正姊妹學校應該較有保證,校舍則聖三一較新,邊間好好主觀,比學術,定校舍?我個人就比較鍾意培道較傳統

引用:回覆+Soyi67+的帖子 我二間都好鐘意,+二間

原帖由 melodyworld627 於 14-11-15 發表
回覆 Soyi67 的帖子

我二間都好鐘意, 二間都係我想入的HAPPY SCHOOL, 可唔可以分享下你小朋友返學情況? 另 ...
小朋友好鍾意返學好鍾意老師。兩個班主任都好好!
校長副校主任返學放學時間都盡可能喺學校門口,同學生打招呼,很用心對待每個小朋友。
學校亦有唔同興趣班可參加(唔貴),家長亦有活動可自由參加。係一間重德肯多於學術嘅學校,唔吹谷。每日一張工作紙功課適量。兩三
日做功課簿功課。
要搵一間真心對待小朋友嘅學校唔多了。
反而重學術嘅學校就越嚟越多,睇下你咩心態,想小朋友返得開心多於重課程深淺嘅學校。培道真係超讚! !

引用:論中學培道band2頭中中,聖中band3,培道是

原帖由 lcl505 於 14-11-15 發表
論中學培道band2頭中中,聖中band3,培道是九龍城浸信會旗下,與培正姊妹學校應該較有保證,校舍則聖三一較 ...
同九龍城浸信會幼稚園有冇關係?

謝謝大家意見,好希望能入到。

回覆:Auction 的帖子

我只知培道同培正皆是九龍城浸信會旗下,培道有些活動亦在其禮堂舉辦, 另陳校長就算是星期六課外活動都返學校,學校重視德育,小朋友都很乖巧, 英普教學亦是賣點,學费比村學還要平,每逄星期六更能以非常優惠價錢學英劇全net teacher 教學,如你想知佢地排位成績,亦可上佢地小學網睇睇,我見上年多過50%band 1的,其餘band2, 好小band3,但因中學中中,好成績果批會去了九龍塘一線學校,男的亦不能算培道中學,所从會好小小學上中學

引用:Quote:Soyi67+發表於+14-11-15+18:07+小朋

原帖由 最緊要健康 於 14-11-17 發表
Soyi67, 想請教下每日一張工作紙,兩三日一本功課簿,係一科的功課量還是一日都只係甘少?同係幾年班的功課 ...
唔係一科!係一日嘅功課量。

引用:Quote:lcl505+發表於+14-11-17+07:36+我只

原帖由 最緊要健康 於 14-11-17 發表
小女好彩有培道offer, 好開心聽到家長話培道好好,想問問你所講英普好,學校係點教英普呢?因為培道應該係 ...
上個星期六in, 已經通知有offer?

引用:Quote:原帖由+melodyworld627+於+14-11-15+

原帖由 Soyi67 於 14-11-15 發表
小朋友好鍾意返學好鍾意老師。兩個班主任都好好!
校長副校主任返學放學時間都盡可能喺學校門口,同學生打 ...
你好!請問培道興趣班是幼稚園部已有嗎?有什麼興趣班?貴嗎?

幼稚園已英普,net及真正國語老師,有大量興趣班於星期六,不過會冇校車,興趣班有英劇全net教要考公開試先有cert,太極,圖畫班,跆拳道,等等,價錢唔方便公開,只可講佢地一向平民化價錢,講心唔講金

引用:幼稚園已英普,net及真正國語老師,有大量

原帖由 lcl505 於 14-11-20 發表
幼稚園已英普,net及真正國語老師,有大量興趣班於星期六,不過會冇校車,興趣班有英劇全net教要考公開試先 ...
謝謝你的回覆,希望有offer!

回覆:lcl505 的帖子

每日也有net?

引用:Quote:原帖由+lcl505+於+14-11-20+發表幼稚

原帖由 winwin629 於 14-11-20 發表
謝謝你的回覆,希望有offer!
有時係一種與學校緣份,平常心,祝你有offer,唔得亦可求位,莫灰心

有時真係講緣份, 希望能成功啦