用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 對住個仔好辛苦…(有點長篇)
樓主: carmen712
go

對住個仔好辛苦…(有點長篇) [複製鏈接]

引用:Quote:carmen712+發表於+14-11-19+19:37+回

原帖由 kiki_kittyhk 於 14-11-21 發表
我個女的導師教我地教小朋友去介片時,首先就係小朋友要識得表達自己要去廁所的信息,你可以教佢如想去廁所 ...
佢其實識得表達,仲識得自己除褲坐potty, 但硬係隔幾次又痾返落片。便便更加唔使講,死都唔肯坐落potty, 要著住片先肯痾

carmen712 發表於 14-11-24 21:06
佢其實識得表達,仲識得自己除褲坐potty, 但硬係隔幾次又痾返落片。便便更加唔使講,死都唔肯坐落potty, 要 ...
佢可能鍾意著片片的壓迫感,或者試下將一片尿片放在 potty 上等佢痾落去,因為我女都係痾尿尿就可以用 potty 但便便就唔得而家就試緊用此方法不如你又試下

kiki_kittyhk 發表於 14-11-24 22:50
佢可能鍾意著片片的壓迫感,或者試下將一片尿片放在 potty 上等佢痾落去,因為我女都係痾尿尿就可以用 pott ...
好丫我即管試試..
不過佢好醒, 知道自己要poo就會自己走去拎條片, 叫我幫佢著...

do not worry you are not alone,

please try to attend some course related to EQ training, it can help, furthermore when they are grown up and more expressive, their situation will be better.

引用:do+not+worry+you+are+not+alone,please+tr

原帖由 a328 於 14-11-25 發表
do not worry you are not alone,

please try to attend some course related to EQ training, it can hel ...
係,我真係頂唔順,已經搵左輔導了

單從字裏行間也感受你的壓力,相信有更多時候是不為外人道,只有你自已知.有無屋企人可以幫下手?或者好朋友傾下,我覺得傾下好些.
前路不易走,但我堅信父母親付出時間愛心,多多少少孩子會改變,不要氣餒,加油!相信這裏有很多人支持你.

回覆:carmen712 的帖子

完全明白你嘅感受,因為我都是全職媽媽,要獨力照顧兩個小朋友,其中一個係a仔,牙仔發脾氣時,你可以試吓自己坐係地下,將佢用力坐係地下,看着他的頭頂,這樣或可使他冷靜。如果自己的情緒都不好,就先照顧自己的情緒,飲一杯水冷靜一下。

回覆:對住個仔好辛苦…(有點長篇)

搵下屋企附近的社區中心的社工傾訴 ,有時朋友和家人真係唔明白媽媽凑A仔的辛苦和壓力。加油呀

回覆 loy211 的帖子

多謝你!

回覆 8100 的帖子

我囝好大力, 有時捉佢唔住, 然後我就開始失控狂鬧...不過最近情況有變, 佢情緒無咁激烈了, 因為開始識表達, 但問題就係乜都話唔要, 唔想, 唔鍾意...總之一味唔合作!
照顧呢類小朋友, 真係每個階段都有新挑戰!

回覆 agneswwm 的帖子

多謝你! 我最近都搵左輔導, 每次傾完都好D , 不過要維持心態, 都仍然要靠自己

chloe_pak 發表於 14-11-15 10:22
囡囡3歲8個月知道係A, 宜家六歲,呢兩年幾過去,囡囡進展良好,想分享下小小經驗。 其實自閉不是新事,近來 ...
我仔仔現在也是6歲跟你情況差不多,慢慢來急不得~

引用:回覆+8100+的帖子 我囝好大力,+有時捉佢唔

引用:有個導師教我,在他發脾氣時,用被緊緊包著

原帖由 ka-sandra 於 14-11-14 發表
有個導師教我,在他發脾氣時,用被緊緊包著他,我們按著他,由他發脾氣,掙扎,發曬d力,慢慢捐出來。這個 ...

It works on my daughter.

‹ 上一主題|下一主題