用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 對住個仔好辛苦…(有點長篇)
樓主: carmen712
go

對住個仔好辛苦…(有點長篇) [複製鏈接]

回覆:Olympian 的帖子

仲有,仔兩歲唔好急介片,唔好比咁多壓力佢,過多半年先未遲。

引用:Quote:原帖由+irisban+於+14-11-14+發表我

原帖由 carmen712 於 14-11-14 發表
我試過呢個方法了,佢喊得仲癲會不斷走出黎
不過見到你經驗係會改善,我心都安落d !  希望如你所 ...
媽媽你要陪佢坐在一角,等佢冷靜完先同佢行出來。出來後要摟着他,錫下佢,讚佢冷靜左好叻。再過一陣先話俾佢聽媽媽明白佢因咩事唔開心,但係佢發脾氣踢野尖叫係會令媽媽好唔開心。再話俾佢聽下次唔開心可以點。當日我都係要個細餵母乳,媽媽要盡力幫BB介夜奶。要知道媽媽好,兩個寶貝才會好。你有精神先可以動腦筋去諗多D兩個小朋友嘅互動時間。人奶當然重要,但平衡大家身心健康也很重要。相信兩個小朋友好想要一個開心有活力嘅媽媽。平常可考慮多帶小朋友們去公園,對他們很好。

醒目開學勳章

carmen712 發表於 14-11-14 11:21
一個月前同我2歲囝囝做左評估,結果係自閉症傾向。
佢有呢個問題,雖然我都會唔開心,但我都積極咁同佢做緊 ...

做咗評估, 排咗政府SERVICE未(S, E/I位)? 無論如何, 排咗先, 因為要排好耐.

自閉症小朋友確實情緒行為係比較差, 但大多數背後是有原因的, 要慢慢逐樣拆解, 多些詢問治療師意見.

另外, 你可以試下去找s位暫託, 雖然未必日日安排到俾你, 起碼有幾個鐘暫時休息下.

我隻仔兩歲未有明顯a的特徵,到三歲多開始來料,硬頸,指佢東就做西,冇啦啦發皮四時會喊得超大聲同尖銳,而且喊好耐都唔收。
我係唔打小朋友嘅媽媽,我用discipline method係叫123 magic,用在大女身上,由佢兩歲到家下都非常好用,但用在仔仔身上,係好費力。曾經我諗過個方法對special need冇效,但我有繼續用,因大女同細仔我唔想分開唔同discipline法。到最近,我讀到fb內有一個叫autism discussion page,筆者都有寫原來123 magic都對autism kids有成效,我先加強番信心。
時間係要好長,我地小朋友先可以見到進步。你大仔才兩歲,還有細女,日子都幾難過幾辛苦,但明天一定好過今天,努力加油,媽媽如果都放棄,冇人同你去努力了,是不是?
我地小朋友好鍾意routine, 唔喜歡改變,所以日日定時定候做野佢地最鍾意,因可預料得到。一到假日,反而冇時間表跟,佢地失去依據又要跟大人做野,就會冇安全感而anxious,發皮四就好常見。試試畫個時間表話比佢知,例如:今日星期日,我地首先去邊度玩,跟住點,跟住又點,跟住回家午睡.....用圖畫表示清楚比佢睇,佢做得好跟得好一個activity就比佢喜歡食嘅野佢做reward,同時要讚佢,慢慢佢會有進步的。
fb個page你地都去睇下,學到好多關係我地小朋友嘅知識架!

回覆:irisban 的帖子

多謝你呀!!我會加油的

引用:囡囡3歲8個月知道係A,+宜家六歲,呢兩年幾

原帖由 chloe_pak 於 14-11-15 發表
囡囡3歲8個月知道係A, 宜家六歲,呢兩年幾過去,囡囡進展良好,想分享下小小經驗。 其實自閉不是新事,近來 ...
好多謝你的分享呀!!我都明白,今日的佢唔代表以後都係咁,我唔奢望佢有偉大成就,佢能夠融入到社會,活得快樂已經係好好的發展!多謝你,我會積極d 去睇!

回覆:anan3388 的帖子

有呀!我搵緊呢類興趣班,有無邊d 機構值得推介呢?

回覆:Olympian 的帖子

係呀,我有諗過佢可能又呷醋,又唔識表達
都係我唔好,對佢未夠體諒,你講得啱,我要好好控制自己,溫柔d 對佢…

引用:仲有,仔兩歲唔好急介片,唔好比咁多壓力佢

原帖由 Olympian 於 14-11-15 發表
仲有,仔兩歲唔好急介片,唔好比咁多壓力佢,過多半年先未遲。
而家都開始涼,睇黎都係唔適合戒片,唯有等半年啦~

引用:Quote:原帖由+carmen712+於+14-11-14+發表

原帖由 Chujai 於 14-11-15 發表
媽媽你要陪佢坐在一角,等佢冷靜完先同佢行出來。出來後要摟着他,錫下佢,讚佢冷靜左好叻。再過一陣先話俾 ...
多謝你 我的確好需要喘息,先能夠有健康有活力。
你建議的方法,我會再試下!

引用:+本帖最後由+pinkdoll+於+14-11-15+14:10+

原帖由 pinkdoll 於 14-11-15 發表
有呀,排緊政府,但話要等9 個月,所以暫時在私家做緊治療。
當年你都餵人奶,
相信你一定明白我當前心情,我會盡量做好一點!

引用:我隻仔兩歲未有明顯a的特徵,到三歲多開始

原帖由 Jolly 於 14-11-15 發表
我隻仔兩歲未有明顯a的特徵,到三歲多開始來料,硬頸,指佢東就做西,冇啦啦發皮四時會喊得超大聲同尖銳, ...
好多謝你呀!!你的建議和做法我未試過,一定要試試!
有你地咁多位同路人,不再感到孤單,我會努力打呢場杖!

冇可否認,咩原因都好,証據顯示愈來愈多人加入呢個大軍。同路人有好多,我地唔再冰山一角。但要社會認同,必須自己認同先。接納,為佢地敢於爭取應有嘅野,教曉佢地為自己發言,咁就最好了。長路漫漫,大家共勉。

回覆:chloe_pak 的帖子

👏👏👏👍👍
對! 很認同你的想法及概念,要小朋友不被別人label,首先不要label他們的就是父母,要堅持以良好的管教,盡心盡力教好孩子便可。

我亦曾經遇過些家長,他們對於孩子的自閉特色很關注,學校、中心、醫院。。所有有關幫到小朋友嘅治療或講座都會積極參與,但自己閒時卻和該孩子一同"打手機"、"玩ipad"等,當然,孩子真進步明顯被拖垮了。。。!

父母是孩子的第一個老師,父母的以身作則才是最好的"良藥"!  父母們,加油呀!

引用:冇可否認,咩原因都好,証據顯示愈來愈多人

原帖由 Jolly 於 14-11-16 發表
冇可否認,咩原因都好,証據顯示愈來愈多人加入呢個大軍。同路人有好多,我地唔再冰山一角。但要社會認同, ...
對!第一步是照顧者的接納,很重要,自己要調整情緒去教導引導也不容易,那只能時刻提醒自己要堅定信念。

引用:👏👏👏👍

原帖由 SA同學 於 14-11-16 發表
👏👏👏👍👍
對! 很認同你的想法及概念,要小朋友不被別人label,首先 ...
無錯!孩子是自己的,治療當然有幫助,但父母的關愛、輔助和接納才是最重要…

所以我作為一個照顧者,發現情緒出現問題,立刻上來抒發一下,幸好有你們!
我知道囝囝很需要我幫助,我也必需尋求力量去面對。
希望此信念可變得更鞏固

引用:Quote:原帖由+carmen712+於+14-11-14+發表

原帖由 Chujai 於 14-11-15 發表
媽媽你要陪佢坐在一角,等佢冷靜完先同佢行出來。出來後要摟着他,錫下佢,讚佢冷靜左好叻。再過一陣先話俾 ...
agree!!

帶佢去多d公園玩,真係有幫助,但當然要一段時間先見到效果啦!!加油丫!

回覆 conniekit 的帖子

好! 會盡量押時間去公園!
Thanks so much

carmen712 發表於 14-11-19 19:37
回覆 conniekit 的帖子

好! 會盡量押時間去公園!
我個女的導師教我地教小朋友去介片時,首先就係小朋友要識得表達自己要去廁所的信息,你可以教佢如想去廁所之前拍下自己想去廁所的下體即係肚臍對落少少的位置,你都可以試下
‹ 上一主題|下一主題