用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 對住個仔好辛苦…(有點長篇)
go

對住個仔好辛苦…(有點長篇)

一個月前同我2歲囝囝做左評估,結果係自閉症傾向。
佢有呢個問題,雖然我都會唔開心,但我都積極咁同佢做緊治療…
但我最痛苦係,阿囝脾氣大得好緊要,只要有小小不滿就會尖叫大喊dup地,大吵大鬧可以維持2個鐘,我同c6 都好頭痛…

又瞓得好差,半夜會半夢半醒咁發脾氣,用力踢床甚至踢我…唔食飯…lur食物…戒片問題難攪,唔肯坐potty便便,記得就自己除褲去potty小便,但又經常瀨…

仲有個細囡,餵人奶…半夜又醒兩三次…

我全職湊2個,無工人,呢個月簡直身心俱疲,只要大囝發作情緒失控,我就好辛苦,每日都喊…

一家人樂也融融出街,咁簡單嘅事對我黎講係好遙遠,因為每次出街都要步步為營,好驚個囝會發癲。每次見到朋友們一家大細周圍去,我真係好羡慕,只能心裡默默流淚…

我無同身邊朋友傾,因為佢地唔會明白我處境,我諗喺呢個板,你地應該會明白我…有時…辛苦到好想好想離開,但望住兩個寶貝又唔捨得

btw 面對自閉兒情緒極度失控,大吵大鬧,你地會點處理?

回覆:carmen712 的帖子

搵社區保姆幫下仔

引用:搵社區保姆幫下仔 +

原帖由 Sienna419 於 14-11-14 發表
搵社區保姆幫下仔
可以喺邊度搵架?社會福利署?
係咪上門架?

如果負擔到,上感統訓練

引用:如果負擔到,上感統訓練

原帖由 Pekkle1214 於 14-11-14 發表
如果負擔到,上感統訓練
感統同脾氣有關嗎?

你喺邊區? 做評估的機構有無同你做轉介? 佢2歲應可以排協康/明愛/醫院既治療服務。
我認為有特殊障礙既小朋友, 都係由自己來照顧返較理想, 之前我見過一個單親媽媽, 佢由小朋友三歲先發現問題開始, 每天都親力親為, 四處找服務找治療, 晚上同你一樣無得瞓, 仔仔在2-3年後, 行為及情緒有明顯進步, 無再咬媽媽, 媽媽亦找到方法與仔仔溝通....
要照顧自閉小朋友...最辛苦的不只是小朋友本, 照顧他們的家長才是更需要關注.....

我仔仔都係咁,但要慢慢黎,佢而家3歲啦

回覆:對住個仔好辛苦…(有點長篇)

細囡飲奶粉,唔好餵人奶,餵人奶好辛苦,而且將來囡囡好痴身!

回覆 carmen712 的帖子

你仔有無飲奶粉,要介牛奶先
細囡你餵到人奶就餵,奶粉係完全無益

回覆:對住個仔好辛苦…(有點長篇)

有個導師教我,在他發脾氣時,用被緊緊包著他,我們按著他,由他發脾氣,掙扎,發曬d力,慢慢捐出來。這個方法對我仔有用。每個A仔都唔同,不是每個小朋友都有用。

回覆:longlongchen 的帖子

你仔仔又係大脾氣嗎?唉…真的辛苦了媽媽

引用:你喺邊區?+做評估的機構有無同你做轉介?+佢

原帖由 SA同學 於 14-11-14 發表
你喺邊區? 做評估的機構有無同你做轉介? 佢2歲應可以排協康/明愛/醫院既治療服務。
我認為有特殊障礙既小朋 ...
有呀已排政府做評估,不過要等九個月,所以目前只有去私家做治療。
你講得啱呀,照顧自閉兒的家長都好需要關注的

引用:+本帖最後由+apple~y+於+14-11-14+14:22+編

原帖由 apple~y 於 14-11-14 發表

回覆 carmen712 的帖子
大囝其實唔肯飲奶,但見佢唔肯食野又瘦,每朝都比佢飲半杯加營素,但唔係每日肯飲囉!

我會keep住餵人奶比細囡,我唔想忽略佢,希望盡我所能比最好佢

引用:有個導師教我,在他發脾氣時,用被緊緊包著

原帖由 ka-sandra 於 14-11-14 發表
有個導師教我,在他發脾氣時,用被緊緊包著他,我們按著他,由他發脾氣,掙扎,發曬d力,慢慢捐出來。這個 ...
係一個好提議,我可試試!
謝謝你!

我個囡兩歲都係咁,但依家3歲脾氣好咗好多,我依家都成日同佢出街,小朋友大咗會改善,仲有之前佢発脾氣醫生教困住佢係一個特定嘅角落頭,等佢calm down就放佢同埋讚佢,當然你要陪住佢,不過我個囡身上唔多work

引用:我個囡兩歲都係咁,但依家3歲脾氣好咗好多

原帖由 irisban 於 14-11-14 發表
我個囡兩歲都係咁,但依家3歲脾氣好咗好多,我依家都成日同佢出街,小朋友大咗會改善,仲有之前佢発脾氣醫 ...
我試過呢個方法了,佢喊得仲癲會不斷走出黎
不過見到你經驗係會改善,我心都安落d !  希望如你所講能夠慢慢改善啦

其實隨著佢表達能力改善,佢就會減少発脾氣,所以我覺得要教多D佢講嘢,加油!

回覆:irisban 的帖子

囡囡3歲8個月知道係A, 宜家六歲,呢兩年幾過去,囡囡進展良好,想分享下小小經驗。 其實自閉不是新事,近來多左我覺得同多左人做評估有關,我地細個總遇過同學唔鍾意講野,小息自己坐埋一邊,讀書又唔係咁叻的同學,我認識一些成年人宜家三四十歲,有自閉特色,當年當然無做任何評估,一個舊同事三歲才開口說話,佢阿媽以為佢弱智,但宜家做左醫生,又識一個五歲才說話,現為銀行高層,例子仲有,不能盡錄 但佢地多數都能自力更生點解?因為同上一代管教有關! 上一代父母管教很嚴,所謂錯就要認,打就要企定,上一代鬼知咩叫自閉,只知道佢唔鍾意講野,唔多社交,但都係咁教,兄弟姐妹眾多,成班人一齊玩,你發脾氣話唔食飯,轉頭所有野食比兄弟食晒,無人會咁就你,仲要比兄弟話你抵死,在學校老師鬼知咁多,犯規就罰,飲食方面,講咩介口,有得你食都偷笑!久而久之,自閉兒也學到生存之道,只不過比人慢D! 對於我自己女女,3歲8時CAC講到佢好嚴重,想佢讀S位,我拒絕,我只想要E位,平時當佢正常細路,比佢參加正常活動,正常課外活動,當然會比人設訴下,但我會照去,女女也讀正常幼稚園,老師也知佢係A, 老師也很幫忙讓她和其他小朋友玩,飲食方面無介口,除了EETC, 沒有做其他如針灸,排水銀等其他治療,除了功課外,佢最常做的就是玩玩玩,佢好開心,成日都笑! 女女宜家剛六歲,語言表達仍差D,但語言理解超越實際年齡近半年,宜家識得駁咀駁舌,大小肌肉達標,係社交差D,但老師話佢係學校也有一兩個要好的朋友仔,中文認字好叻,簡單故事書已可朗讀,喜歡表演,學校表演常有奬攞,老師話佢好有自信!簡單加減數也計到,雖然唔係好叻,但一般外人已完全看不出她是A了!她現於主流小學讀小一,成績達標。

去學親子遊戲治療法,或兒童為本遊戲治療法

雖然唔係針對自閉兒,但對舒緩情緒長遠是有效的

回覆:anan3388 的帖子

非常同意,仔感到不安才發脾氮氣。多諒解他。妹妹/弟弟剛出世會令他更加不安。會怕自己地位不保。要比佢知媽媽一樣好似以前咁愛佢。我仔以前都係咁,過了9個月才改善。仲有,你一定要搵個人幫下你,你咁湊法,唔得架,大人剛生完要多休息。