用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等放榜的心情
樓主: hoho1230
go

等放榜的心情

回覆 winnie1118 的帖子

唔好灰心, 要相信自己小朋友係獨一無二的, 學校唔收唔代表小朋友唔叻.

正如我地工作的人話, 東家唔打打西家.

其實我相信一月底會有好多位放出來, 希望在人間.

大家一齊加油!

真係緊張過自己揀中學, in咗兩間, 黎緊仲有3間, 好緊張, 每次in前一晚都會同阿囡講, 聽日早d起身返學校玩, 其實對佢黎講無壓力, 呢番話只係對自己講啫~ 希望11月快d過啦, 真係好痛苦

引用:Quote:原帖由+Amberbrandon+於+14-11-13+發

原帖由 winnie1118 於 14-11-13 發表
我尋晚都收到一封reject信,雖然只係一間公屋樓下的邨校,唔係心儀。但另一個講法即係連邨校都唔收,心情跌 ...
好明白呢種心情

winnie1118 發表於 14-11-13 14:41
我尋晚都收到一封reject信,雖然只係一間公屋樓下的邨校,唔係心儀。但另一個講法即係連邨校都唔收,心情跌 ...

delete.

回覆 hoho1230 的帖子

我女係細B, 如果今年無人收, 出年就變大B, 小朋友表現又話唔埋, 萬一失手都唔知點算, 所以好心急想佢今年讀書, at least 有個位, 咁就唔駛咁傍徨, 但我老公又係話唔得咪算, 細B 點夠人爭啫, 激死我

trachan 發表於 14-11-13 15:23
回覆 winnie1118 的帖子

唔好灰心, 要相信自己小朋友係獨一無二的, 學校唔收唔代表小朋友唔叻.
我上年報pn 好多人都係咁講, 結果十幾間得一間都打電話來, 而呢一間, 我曾經寫過求位信...如果我冇寫, 會唔會可能一間都冇...,所以我唔信喇

見到學校既信, 又驚又喜, 喜當然是: 終於等到了, 等到頸都長,  驚的是: 又唔知係咪reject, 當你收過一封又一封既reject信, 果種又有學校信收喇既心情, 直情想死, 緊張到好似收驗身告咁

唉~..我而家的心惰都同你地一樣~.辛苦過自己讀書
都吾知點解會咁

我個仔細b in 完晒, 都估應該咩都冇, 但我都係仍抱一絲希望去睇下信箱。

wong_bigb 發表於 14-11-13 16:46
我個仔細b in 完晒, 都估應該咩都冇, 但我都係仍抱一絲希望去睇下信箱。 ...
我都係細B, 已收到第 一封WAITING 了...

我果個都係超細B...我反而覺得做超細B 都有好處今年唔得明年仲有機會; 進可攻退可守.  唔好太擔心!

kylie_ng 發表於 14-11-13 17:19
我果個都係超細B...我反而覺得做超細B 都有好處今年唔得明年仲有機會; 進可攻退可守.  唔好太擔心! ...
我都係咁唸..如果今年冇人收, 就出年先讀K1

回覆 h2dog1 的帖子

你個小朋友幾月生日架?

真係緊張過自己讀!

回覆:等放榜的心情

真係緊張過自己見工!

回覆:hoho1230 的帖子

完全有同感..係呢個11,12月都好緊張..明知未有咁快有通知..我都日日睇信箱..面試前一日一定訓唔著..唉..好大壓力...
好怕會 收到reject letter..我唸如果報咁多間..無一間收我實會哩埋喊。.我女11月細b..希望會有奇蹟

引用:Quote:原帖由+winnie1118+於+14-11-13+發表

原帖由 longsky 於 14-11-13 發表
好明白呢種心情
完全明白……上年囡囡考N班,第一間in亦係第一間放榜……唔係最心儀只係諗住拎定做back up, 囡囡表現正常有問有答,老師仲抱住話遲d開學見…………點知收reject信……(但就有朋友啲bb 面試表現唔好/唔答/無反應/喊/掟玩具/企上櫈/打老師…………都收到offer)
最後自己忍唔住爆喊……怪可能自己表現/問卷唔好連累囡囡

引用:Quote:原帖由+longsky+於+14-11-13+發表好

原帖由 lovelylpclpc 於 14-11-14 發表
完全明白……上年囡囡考N班,第一間in亦係第一間放榜……唔係最心儀只係諗住拎定做back up, 囡囡表現正常有 ...
yes,如果係心儀學校,收到rejecte信,真係好唔開心.
反問係咪自己出錯

kylie_ng 發表於 14-11-13 17:23
回覆 h2dog1 的帖子

你個小朋友幾月生日架?
9月bb