用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 專汪力不足
go

專汪力不足 [複製鏈接]

我女7 歲, 因為上左小學後發覺佢完全唔能夠自己做功課, 日日俾老師投訴坐唔定~小一時用半年時間我自己教佢, 佢完全唔聽我講野, 做功課坐佢隔離有隻蟻行過都會望親懵, 上堂俾老師投訴玩手指,玩擦膠等~ 就算一大班小朋友玩遊戲過一陣都會叫悶~ 半年後我實在教佢唔掂,就提議去補習班, 去到情況一樣, 仲要日日放學發我脾氣~上到2年級約法3章佢話自己可以處理,叫我唔好俾佢去補習班...我都想俾佢自己再試下....點知9 月開學到依家,日日欠交功課,因為我要番工有時夜番, 佢厄姐姐做晒功課第2日老師打黎話佢一樣功課都冇做...偶然機會認識鄰睦關愛冶療師接受感統冶療,經過冶療一段時間係有小許人際關係改善,上到2年級後因為功課多左, 考試深左, 我地關係都差左好多, 我依家諗緊好唔好去睇精神科醫生食藥, 大家可唔可以教下我.....唉真係日日都對住個女喊
   4    0    0    0

學校有無社工支援, 想快就去做私人ADHD 評估先,
可能真係專注力不足的問題, 如果係家長都要學下點去鼓勵同支持佢地,
佢地唔係唔想乖乖做功課,只係真係控制唔到自己.
嚴重的話食藥同行為治療都可以改善,
或可試下食魚油丸先.

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/health_pro/develop_dis_adhd.html
( 二 ) 專 注 力 失 調 / 過 度 活 躍 症 的 兒 童 有 甚 麼 徵 狀 ?

1.專 注 力 弱 •容 易 分 心 , 難 以 集 中 精 神

•難 於 聽 從 指 令

•時 常 不 能 自 發 地 完 成 工 作

•不 留 意 細 節 , 常 犯 不 小 心 的 錯 誤

•未 能 留 心 聽 別 人 的 說 話

•常 常 遺 失 書 本 、 文 具 及 其 他 物 件

2.過 度 活 躍 •常 常 『 郁 身 郁 勢 』

•難 以 安 靜 地 玩 耍

•說 話 過 多

回覆 I_O_U_baby 的帖子

可否介紹食那款魚油丸比較好?請pm我,謝謝

其實我女已經食緊魚油丸好似好DD~ 早兩日學校有講座, 有個機構可以做一D 腦測試, 知道邊一個腦功能較WEAK , 再作訓練, 但係個測試已經要3千幾.... 大家點睇~ 我驚又係得個吉....

I_O_U_baby 發表於 14-11-14 10:11
學校有無社工支援, 想快就去做私人ADHD 評估先,
可能真係專注力不足的問題, 如果係家長都要學下點去鼓勵同 ...
你講既, 其實我女都中晒~

你女真係好似 ADHD, 好多機構都有得做評估,
我睇緊本書, '分心不是我的錯',
有D ADHD 真係成日都遊雲咁,
佢地父母會形容佢地"在很遠的地方".
如果想排政府,可以搵醫生寫轉介信,可以排精神科,
但排到黎都要1-2年時間.

你不如先去協康,明愛等大機構做評估先,
佢地會比到好多意見同點跟進比你,
如果小朋友真係ADHD,佢地自己都唔想架,
鬧佢都無用,唯有靠藥物+行為治療,希望可以幫到佢.

協康,明愛need book? if 4 yrs old can test?

回覆:ivanmum 的帖子

好擔心,我女都似是專注力失調,請問可以食什麼魚油丸?

ononloklok 發表於 14-11-23 15:34
其實我女已經食緊魚油丸好似好DD~ 早兩日學校有講座, 有個機構可以做一D 腦測試, 知道邊一個腦功能較WEAK , ...

hi.請問個測試叫咩名?你有冇做?

回覆 cherrietam1211 的帖子

介紹食那款魚油丸比較好?請pm我,謝謝

專注力不足、過度活躍係兩樣喎, 你做評估未?
佢咁細...你唔好咁快就諗到食藥嗰part啦, 先學d技巧協助佢~

醒目開學勳章

那款魚油丸比較好?可唔可以pm我,thx~
顥軒の世界http://hk.myblog.yahoo.com/cary714

回覆:專汪力不足

食魚油丸有咩作用?🙏🙏🙏

Push

我個仔3y9m 排政府要等到大約二月才可做評估,學校老師及游泳老師都說他欠缺專注力,學校老師要每天一早跟他做一些運動消耗他的能量,他才能坐定d上堂。
游水老師說,他最多能專注30-45分鐘,之後周圍郁周圍走。
有些人話應該把握黃金時間去更改他們的問題,究竟我應該立即去找私家比幾千蚊做這評估還是他這年紀還可以等政府做評估呢?

我都想知食咩油干油好

hello55 發表於 15-7-18 18:42
我個仔3y9m 排政府要等到大約二月才可做評估,學校老師及游泳老師都說他欠缺專注力,學校老師要每天一早跟 ...
欠缺專注力同專注力不足其實係數樣野黎架!小朋友好多時對無興趣既事情會欠缺專注力,即係好似我地大人對某D話題無興趣時都會想快D走或唔係太留心對方講咩!
但接近4歲人仔,其實可以專注30-45分鐘已經好勁!4歲左右既小朋友一般專注力係15分鐘左右!
‹ 上一主題|下一主題