用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 收到15/16 K1offer 既媽媽
樓主: kvvvcheung
go

收到15/16 K1offer 既媽媽

回覆:kvvvcheung 的帖子

thx

回覆:收到15/16 K1offer 既媽媽

小女今年K2, 啓幼今年已在學術方面加強,老師有愛心,英文一如以往的好,女兒K1時已學懂九大行星全名,世界地圖... 這是我無意中發現的,教導知識方面我們很滿意。

中文每天都有功課,個人覺得如果想針對考小學,家長應該多上網做功課,就算讀那間幼稚園都需要家長在背後努力再作分析,教導,而不是將考小學的失敗責任推落學校裡,大部份的啓幼學生考小學都有很好的結果,我相信與家長如何教導小朋友的質素更有關係。

回覆:glo000 的帖子

謝謝分享!

引用:你小朋友好叻呀!請問幾多歲呀?小朋友番緊

原帖由 gigibbbb 於 14-11-13 發表
你小朋友好叻呀!請問幾多歲呀?小朋友番緊既playgroup是否不錯,可以介紹邊間給我嗎?謝謝!

...
你是否問我?我女二歲4個月、返荃灣Bambini,平時在家只敎下vocab ,好少教佢full sentences,因自己都麻麻地

引用:Quote:原帖由+gigibbbb+於+14-11-13+發表你

原帖由 Deniseleung 於 14-11-28 發表
你是否問我?我女二歲4個月、返荃灣Bambini,平時在家只敎下vocab ,好少教佢full sentences,因自己都麻麻地

...
我上過一次試堂

引用:+本帖最後由+glo000+於+14-11-28+04:26+編

原帖由 glo000 於 14-11-28 發表

小女今年K2, 啓幼今年已在學術方面加強,老師有愛心,英文一 ...
請問老師在德育教養和培養創意方便如何呀?

我都入左pm 呀,面試答到99%,答曬所有的顏色,形狀,識分大小,數數學,仲識對答,問候,泊椅,再見,女兒十一月出世,細女,只是一幕想扭計要走,最後都願意坐底,,,老師好有耐性及接納,,,

啟幼語文能力係咪都好?因外界好多人話課程淺。另外啟小和啟幼都話升小無話一定收幾多啟幼生,只有優先面試,但外界又好多人話係預留一半比啟幼生?
啟小學費都好貴,但有無人知,啟小係咪英小?語文能力好好?升中又好好嗎?

我仲未收到信 其實係咪想將唔收果批一次過寄出信?

如果不住九龍城區,但選啟小附屬幼稚園,將來大抽獎是否有幫助?
考直資小學如何?

Thank you.

回覆 Mag223 的帖子

[size=15.5555562973022px]大抽獎No special help ar~[size=15.5555562973022px]will u consider 啟小?

引用:回覆+Mag223+的帖子 [size=15.55555629730

原帖由 kvvvcheung 於 14-12-10 發表

大抽獎No special help ar~will u consider 啟小?
Not consider 啟小.
other 直資

http://www.cpskg.edu.hk/website/cp1admission.html

引用:+本帖最後由+glo000+於+14-11-28+04:26+編

原帖由 glo000 於 14-11-28 發表

小女今年K2, 啓幼今年已在學術方面加強,老師有愛心,英文一 ...
請教:另一個post有家長問左學校,一班45人。讀緊既家長可以分享下,實際情況嗎?thx

ilnay 發表於 14-12-13 00:26
請教:另一個post有家長問左學校,一班45人。讀緊既家長可以分享下,實際情況嗎?thx

...
45人多得不能接受喎,如果係真,大家同唔同意一齊向學校反映吓?講明先,我唔係麻煩投訴家長型,但我覺得學校可以分多d班或者停止收生?如果真的45人一班,可能唔讀啦

引用:Quote:ilnay+發表於+14-12-13+00:26+請教:

原帖由 sunnymama2 於 14-12-13 發表
45人多得不能接受喎,如果係真,大家同唔同意一齊向學校反映吓?講明先,我唔係麻煩投訴家長型,但我覺得學 ...
我諗呢樣係學校政策,相信反映都無用。不會因為你反映而不收生,況且都收左留位費啦,開多班牽涉老師人手,更加唔洗睬你。我只想問清楚真相,或者今日講座問下。自己再作決定。

我囡k2 32人一班,完全無問題,老師好了解佢

Can the classroom fit 45 children inside? It didn't seem that big during interview!

glo000 發表於 14-12-14 20:44
我囡k2 32人一班,完全無問題,老師好了解佢
May I know how many teachers to 32 students, thank you!

回覆:kvvvcheung 的帖子

2個,還有國語老師和英文老師