用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課? ...
樓主: Cavebaby
go

問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課?   [複製鏈接]

引用:總算聽到一些正面的說話,我也是正在上堂的

原帖由 彩虹BB 於 14-11-13 發表
總算聽到一些正面的說話,我也是正在上堂的家長,一路以黎我和先生都很喜歡優才,但自從過左2-in 後就不停 ...
完全認同!大家努力!

回覆:問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課?

老實說,優才是我們的首選, 做完閱讀報告後, 令我更肯定這個選擇,雖然我們都不是第一批有final in 的人, 確實有點不安。 但要各家長更了解學校,才作出選擇是十分重要,如果做兩份功課同上堂真係咁大考驗,其實俾左offer 你都未必係好事,只是浪費大家時間。現在有多d正能量真係好!

講真, 如果真係咁討厭優才, 咁討厭抽時間看書做功課的話, 就唔好勉強..收咗都唔開心, 點會讀得好..求其抽一間, 就算唔'心儀'都不至於反感.

niclicma 發表於 14-11-12 10:37
應該未出。你先前有冇3rd in?如果有,就快d做,唔知有冇影響。我都係靠開夜車先做到。加油!

...
我月頭已in左第三輪,我都知要盡快交,無耐公司有project在身。尋晚開夜車做左7成,目標今晚完成。我起個post唔係想呢到變左大家的戰場,只希望大家up兩句,透下氣,跟住繼續努力。大家加油!

回覆:Cavebaby 的帖子

我是被認為是用來充撐場面的其中一個,心知就算得到offer機會微乎其微,但我又覺得學校肯用心教,難得有此機會,得益的是自己為何要放棄呢?

大家都係一班好有心,絕對唔係冇思想冇腦既家長,希望大家繼續努力為自己子女爭取最適合的。未交report既家長要努力呀,仲有兩日咋!

大家繼續努力!加油

考小學的路很漫長, 其中出現人生百態, 甚有趣.

yylemami 發表於 14-11-13 23:13
考小學的路很漫長, 其中出現人生百態, 甚有趣.
無意中睇到呢段回覆,十分認同你的睇法~而我們本來諗住十拿九穩實有一間理想的直資收,點知當然事與願違啦!因為報的學校少,兢爭又太大!當中的過程有朋友支持亦有朋友問我點解點解,教我點做點贏!最後亦看見你所講的有趣!原來只是存在住觀點與角度的問題!

這個旅程很刺激. 一路有很多起跌. 身邊一定有不少聲音. 因為大家都好激動..

大家的背景, 要求, 經歷, 性格等完全唔同, 就算面對相同事情, 看法和反應當然不會一樣.. 做好資料搜集, 相信自己的判斷, 做自己認為合當的事....只有自己才知道自己是否冇腦, 冇主見, 只在跟風.

只是路過,想分享給仍在努力的家長……
小兒有幸成為第一輪的1st Waiting, 但上第一堂前一天收到另一校的offer, 就沒有去GT上堂,當然亦沒有交功課,但後來竟然冇上堂都收到第一批的3rd IN 邀請信。經過我和老公研究,其實優GT一直想收一些成績叻和有獎的學生,將來可以代表學校出賽,再選合作又聽話的父母;因為小兒在校內成績排頭幾名,而且在某一項課外活動非常出色,相信這是GT看中他的原因,所以冇上堂,仍call 去3rd IN。
利申: 小兒已放棄GT, Post 出來只是希望大家對學校更加了解,並無其他目的。

babycherie 發表於 14-11-13 23:59
小兒有幸成為第一輪的1st Waiting, 但上第一堂前一天收到另一校的of ...
咁真係好奇怪....
但你冇上堂(假定又冇請假), 已唔可能說得上是'合作又聽話', 更加已顯示'無誠意'.
根據你這推論, 又何必挖你回來呢?

我反而懷疑GT其實冇處理attendance list

cacathepanda 發表於 14-11-13 21:17
我是被認為是用來充撐場面的其中一個,心知就算得到offer機會微乎其微,但我又覺得學校肯用心教,難得有此 ...

放棄什麼? 我不明白?

引用:只是路過,想分享給仍在努力的家長…… 小

原帖由 babycherie 於 14-11-13 發表
小兒有幸成為第一輪的1st Waiting, 但上第一堂前一天收到另一校的of ...
我都有聽聞上年冇上過堂都有得 interview。

引用:Quote:cacathepanda+發表於+14-11-13+21:17

原帖由 Cavebaby 於 14-11-14 發表
放棄什麼? 我不明白?
放棄上堂

因為係缺席上堂2次以上才放棄機會,佢3rd in封信係第1堂後派出,所以無論有冇上第1,2堂都會收到3rd in

交功課係3rd in完15號先deadline,加上第一堂後已出3rd in 信。
你都未過冇上2堂以上。所以未必關呢個原因。不過我相信你仔仔面試表現很好,又有學校好成績,所以佔高分可入3rd in.

你地點證明自己交左功課呢?我擔心佢話收唔到。

不過佢又明明話缺席要事先請假,否則當放棄收讀論喎

冇架。所以老公send 時順便cc一份比返我email.我收到。他們應該收到,而且有send email record..可做証
‹ 上一主題|下一主題