用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課? ...
樓主: Cavebaby
go

問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課?  

引用:見另一thread+st+Louis有導向班,GT有家長

原帖由 twotwoshing 於 14-11-13 發表
見另一thread st Louis有導向班,GT有家長天才班,如果同時有兩間offer,家長及小朋友都會很充實。 ...
導向班比小朋友先認識環境、對將會入讀既學生十分有用。

derkin 發表於 14-11-12 18:35
你最乖,優才最鍾意!得閑可以交多份,再加分
其實唔滿意學校收生程序既人有好多, 有人選擇唔繼續玩, 有人一路玩一路鬧學校, 有人繼續默默耕耘, 以上衣幾種心態我都好明白, 最唔明就係果D攻擊繼續玩/參與既家長, 選擇繼續玩/參與既家長係自己既決定, 又唔會影響人地, 我唯一想倒既係有人想其他家長放棄......咁自己既細路入既機會又大D......不過我真希望大家只係想吐苦水, 或complain一下學校既行政, 而唔好另有居心啦.

回覆:淺草 的帖子

如果三兩句就可以改變一個人思想,上唔上堂由ek控制?!咁優才好識合冇主見的你

derkin 發表於 14-11-13 10:16
如果三兩句就可以改變一個人思想,上唔上堂由ek控制?!咁優才好識合冇主見的你

...
咁又真係唔明你既居心喎, 請賜教!

...
我就係知道唔係三兩句就可以改變人既思想, 見你不段係度串努力緊既家長就知啦.

引用:如果三兩句就可以改變一個人思想,上唔上堂

原帖由 derkin 於 14-11-13 發表

...
每個人都有自己的選擇,有人喜歡名校,有喜歡新模式嘅直資,有人覺得大抽獎好,彼此尊重就好了。

朱總理 發表於 14-11-13 10:50
每個人都有自己的選擇,有人喜歡名校,有喜歡新模式嘅直資,有人覺得大抽獎好,彼此尊重就好了。

...
絕對贊成!

...
Speechless. 請你詳細解釋一下..點解你可以咁肯定網友係冇主見的人?
難道你覺得自己串其他家長做功課係'乖'; 你選擇唔做, "唔乖", 即是好有主見?

別人指出'有人'人身攻擊, 可能別有居心, 卻係冇主見的表現?

如果你唔覺得言語, 意見, 感受有任何參考價值, 咁你點解要上EK, 點解既然決定放下優才, 都仍然念念不忘關於優才的話題?

你可以不滿.  優才可以唔係你杯茶. 不過其實你唔駛咁串. 大家有不同追尋.  

如果你認為三言兩語唔應該動搖到別人, 那麼你都應該要知道串人係冇意思的行為.  

~完~

真的。每人都有每人的選擇。
每人都希望選擇認為合適既學校比小朋友,相信優才原本教學理念係得到大部份家長認同才報名的,(當然我都知有些家長係拿經驗性質,這是合理的。)只是因為今次收生面試程序令好多喜歡優才的人心淡,嬲,我都係其中一份子,所以很矛盾和唔開心。申報我係有3rd in個批。但不斷提醒自己喜歡優才的本意仲值唔值我留底?答案仲值既,只希望校長唔好再玩新花式。
由8月開始收信既優才家長,有2nd in既家長,默默做功課,聽talk的家長,我估係有一半人以上願意默默去為小朋友付出。但我地既付出比大家看成怪獸家長,被校長牽鼻走。。。請公平對待我們,對待我們的小朋友。
希望大家可以繼續罵優才收生程序幾唔好,幾衰,相信我們呢班家長,甚至讀緊優才既家長都好同意。但千萬唔好再明串,暗串我們的行為,選擇。尊重我們也代表尊重你們自己。

我覺得最大問題係得96個位, 點都有大部份人上完10堂做晒功課都無offer. 付出無問題, 但結果會令上堂無offer的人非常失望.

引用:我覺得最大問題係得96個位,+點都有大部份人

原帖由 orange2 於 14-11-13 發表
我覺得最大問題係得96個位, 點都有大部份人上完10堂做晒功課都無offer. 付出無問題, 但結果會令上堂無offer ...
咁有幾多人上堂?

1st waiting 600人, 之後有人放棄
依家玩2nd waiting 升級做1st waiting, 可能想維持600人上堂
咁結果會有幾百人願望落空

這個做法實在不公平, 好的學生家長怕怕走了, 叻仔叻女有神校offer走了, 只有一心一意或無出面offer的人留低, 但最後都係無offer因學位只得96.

係. 會有不少家庭失望...付出咁多得個桔, 實會惹來好多反彈..
但講真, 直資學校的確有權選擇學生, 甚至家長..
就如我們有權俾留位費一人hold幾個直私位, 臨開學都唔放, 令學校失去預算.....

回覆:問:優才出offer未?有幾多人已經交左功課?

其實學校開宗明義已經講咗,小孩要教,父母也要同時並進,上堂是比機會父母學習,最後唔一定有個位讀書,但上完堂一定有得著,呢個係學校既目的。

當然有人認為唔駛學校教自己怎樣做父母,可能自己有一套方法,咁就唔好浪費時間,早早離場。
但亦有些人,自己都有一套教仔心得,不過,聽多些意見又何妨不可,所以上堂或做功課對他們來說不是苦差, 所以繼續。

又有些人,總認為自己是被動的,沒選擇。這類人,最痛苦。因為,他們從來唔覺得上堂係學緊野或聽取意見。 所以, 想清楚自己想要甚麼最緊要。

其實我都好早交了,因為當時沒有offer,咁啱出trip四個鐘頭機程已看完一本,其實我還看了兩本(創辦人及現任校長)並選其中一本做報告。老實說,做這些報告對於我的現職來說是小菜一碟,但我也認真去做,老公也認真上堂,還慶幸我們不是第一批11月IN的1ST WAITING,因為我們想等自行。

縰然我也不認同GT的收生程序,但我內心並沒有不滿,只是覺得可惜,因為如果校長及創辦人真的如他們自己所說是對教育熱誠的人,此朝令夕改的收生政策只會令他們想收的學生家長失望。每個家長都有自己的原因去應合學校的要求,每個家長也只是想盡心為自己的子女籌謀最合適的學校,將心比己,請其他家長不要再攻擊那些付出努力的家長了。

慶幸還有一班明事理既父母。
是的。。我覺得很多人會願意聽10堂,但當唔取錄時一定很失望。希望大家能堅持10堂既父母,最後小朋友也有優才或心儀既學校收。
因我們也為小朋友付出了真心。大家一起努力。

相信留得低的都唔會只係因為冇其他offer....上堂一向都要. 咁反感的又何必要報? 講真, 送個位俾你都唔好讀啦.... 報'啱'的, 應該係比較唔抗拒和子女共同成長的一批...

不過, 優才有D朝令夕改, 不近人情位, 又真的令家長幾失望, 也多了憂慮....包括我....但你也無何否認, 優才的舉動只是在'保護自己', 建立優才認為對的文化.

無論如何, 請放棄了的家長又唔好講到未放棄的咁無腦.....以我為例, 並唔係因為冇選擇才只好無奈地留低, 也唔係因為我太愛校長或已經'中毒', 才不懂反抗.

yylemami 發表於 14-11-13 15:01
相信留得低的都唔會只係因為冇其他offer....上堂一向都要. 咁反感的又何必要報? 講真, 送個位俾你都唔好讀 ...

give me five....I am agree
校長的朝令夕改很不認同,但不可抹殺老師的努力。

總算聽到一些正面的說話,我也是正在上堂的家長,一路以黎我和先生都很喜歡優才,但自從過左2-in 後就不停有人評擊學校,事實真的有影響心情,但我們也沒有放棄,因為真的有望兒子能找到一間合適的學校,大家都為人父母,應該好清楚現階段要做甚麼,我們只想盡力去幫兒子,請不要再打擊我們了,謝!