用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 遇上一個態度極差, 極無禮的補習社職員 ! ...
go

遇上一個態度極差, 極無禮的補習社職員 ! [複製鏈接]

我已經很久沒有上BK, 但今天的遭遇極難受, 不吐不快

我在補習社遇上一個態度極差, 極無禮的職員 !

很長的內容... 請大家容許我發洩一下.... 我嬲到瞓唔著

事原 10月尾 我囡在那補習社最後一堂,當日我已即時通知下個月唔續,想取回今堂功課?

職員:等老師改好卷再通知我…

早幾日通知我可取回,我上星期六去取了,但回家發現份卷冇答案…?
幾日後, 今日星期二 我經過補習社, 順便帶份卷去問吓…想要返個答案?
嗱~我好客氣,好聲好氣咁同佢講…

…個職員—開始已經態度差

:叫我自己寫返個答案落去就得?

我:吓~

佢話:D家長自己都唔睇吓先,好簡單啫…自己估吓都知啦?你唔識咩?
(佢當住我面數我, 我已經好嬲吓...)

我:我唔識喎?…識就唔使俾個囡嚟讀啦?

佢話:每份功課都係下—堂先改正對答案,我囡冇讀…所以唔會安排上堂。

我:唔緊要,你俾個答案我都ok。

佢话:冇?…

我:如果冇答案既功課…都冇問題? 你咃應該收我半堂費用…唔應該收足我—堂錢囉?
我:如果份卷唔會有答案…你哋當日應即時告知…我可等老師改完卷,我囡改埋正…我才走人也可,但你沒有告知?

佢發我爛渣:…叫我e家即刻帯個囡嚟做改正…即刻俾返個答案我…
(我都已經好嬲…但我要保持儀態…仲未剷佢…我:忍忍忍)

我囡當時在其他補習社上緊堂,不能過去…
而且佢係玩嘢既態度!

我:囡今日不能過去…要過幾日後?

佢話:考試期間佢哋好忙…不能安排?…

我:我唔急,考完試之後都得?

佢話:唔得?…依家11月,份卷10月…相隔太耐…唔得…

(我心諗:  10月尾既卷, 依家11月頭?... 有幾耐呀?)

佢又話:你要答案吖嘛?我寫返俾你啰!…
(語氣超差…悔悔氣氣

佢唔係老師…只是接待處職員!…佢寫? 佢自己做?…咪即係亂寫?)

我都仲忍住…

我問:咁我幾時方便來取回?

佢:今日半小時後…(即刻?)…佢哋今日收6:00…即係唔好遲,唔等…
當時 5:30 ?…

我:要接囡…太趕?…想過幾日?

佢又繼續用好差既態度…

我罵叉佢…:你e家係乜嘢態度,係咪我囡已經無讀,你就咁樣講野?

可能我太大聲…老師聽到…走出嚟!

老師:問發生咩事?

佢 屈我:话…我要求老師親手寫返答案俾我…
又話我無理…

講完…仲專登大力放筆拍枱… 好大聲架…

:你掟我筆呀…

佢:吓…咁都叫掟呀?…

我向老師呈清:…我只想要答案!…就係咁簡單?

老師:唔會就咁俾答案,應該叫同學自己做改正,再去見老師,老師當面批改。

我:我當然希望係咁…但我囡已經無讀,我唔好意思要求…所以有答案已經好好!

嗰個職員 仲段章取義…話:我要佢收半堂錢…?

我:…你唔係咁計較…我唔會咁講…

過程中…都仲有好多對話!
主要係嗰職員屈我…但我忘了內容…

我最後回佢一句:你都得架啦…講過既野可以唔認?…
當時補習社內好多家長學生,剛才既對話大家都聽到晒…都可以唔認?
我下次同你講野,係咪要錄音?

最後,老師叫我囡做完改正…約時間上去對卷就OK

總之,激鬼氣…

$345/堂…功課每頁纸都有错…
咁都唔肯俾答案我…好過份!

2    0    0    0

其實間補習社D卷, 都唔跟學校課程, 又唔跟考試範圍....
我都唔明... 點解唔肯俾答案?

我無幫趁... 佢就即刻現形?

嗰個職員平日好nice... 估佢唔到?... 份人咁假

我依家明白點解佢哋間舖, 由兩個舖位... 縮剩一個舖  ...

which centre?

我看了發生在你身上的事,都好生氣,請問是哪間?以後我女兒都不會去那間

回覆 Yezhi 的帖子

學校對面, 好多maryknoller 讀...
地下嗰間  GXXXX

其實個老師都好有問題, 當日我有即時向老師投訴嗰職員太無理, 言詞極之無禮...
但老師好似聽唔到, 完全無反應??

後尾, 老師仲極不耐煩咁.. 請我離開? ... 佢要上堂, 我阻住佢D時間?
我自己當時都趕時間, 無為意?... 走先

朋友家長, 及同學仔話: 其實個老師Miss Y 人品都好差, 所以佢地係同類....

嗰職員 M姨姨 在老師面前拍我枱 架, 老師親眼見到..都無反應, 唔理?

Thank  you

反轉豬肚就係X
真係衰..

唉,最近都想幫個女搵補習
其實想搵間好既都好費神
大家有無乜野好介紹,麻煩PM 我
我係爸爸! 大家請多多指教

唉囡囡終於考完試,得閒上黎BK追下post,無意中發現哩篇野…講真,真心睇完有啲嬲,雖然我唔係嗰間補習社既職員,但見到你咁樣晌到扭曲事實,覺得你真係好過份!!!!

其實世界真係好細,你講既哩件事,我咁啱就坐晌度等囡囡放學,目擊哂成個過程。其實個職員既售後服務做得幾好,佢冇錯喎,正因為你唔再去補習,但知道maryknoll要考試,通知你黎拎返啲已批改既卷返屋企revision。聽到你係因為個囡自己唔改正,然後要老師寫返個答案,哩啲咪正正係怪獸家長既行為,正常我個囡去補習,其他補習社都會要求呀囡嘗試自己改正,哩個先係正確既學習態度。
你唔識做人家長唔緊要,但自己有問題就晌度發人爛渣粉飾自己既過錯,晌度亂講野,仲要話自己係maryknoll既家長,認真丟哂學校面!!!仲要話自己嗰陣好顧儀態,其實從我哩個旁觀者睇,你簡直係一個不折不扣既怪獸家長。
認真,你嗰陣晌度嘈住哂,影響人地課室上堂氣氛,我地成班家長坐晌度都為之側目,覺得你真係不知所謂,職員冇叫你靜,已經好有EQ同尊重你哩個所謂“好有儀態”既女人。
我2個囡由P.1晌度補習,so far覺得冇問題,而你所講既M姨姨同Miss Y,我同其他家長又真係唔覺得佢地有問題。所以,其實你真係好過份,請自重!!

引用:唉囡囡終於考完試,得閒上黎BK追下post,無

原帖由 tinyau_0411 於 14-12-05 發表
唉囡囡終於考完試,得閒上黎BK追下post,無意中發現哩篇野…講真,真心睇完有啲嬲,雖然我唔係嗰間補習社既 ...
新會員,為何你咁勞氣?莫非你係

引用:唉囡囡終於考完試,得閒上黎BK追下post,無

原帖由 tinyau_0411 於 14-12-05 發表
唉囡囡終於考完試,得閒上黎BK追下post,無意中發現哩篇野…講真,真心睇完有啲嬲,雖然我唔係嗰間補習社既 ...
我以前都响你度補習,都領教過你d脾氣,所以

回覆 tinyau_0411 的帖子

tinyau_0411

我同意扭曲事實既人,真係好過份

~您咁啱就係坐晌度等囡囡放學呀??...咁您應該就係嗰位60-70既阿伯, 或您是嗰位工人姐姐呢?

能夠目擊哂成個過程…?? 相信只有3位當事人嘞 (我本人+ 2位職員)?

其他家長/傭工都只是不斷進出補習班根本沒有多作停留?

您依個版本…有好多疑點?

莫非, 您講緊是另一個 case ??

我講緊嗰間補習社係 培格爾 喎 ?

~嗰陣晌度大大聲嘈住哂,仲要大力拍檯 影響人地課室上堂氣氛??

嗰位係 阿Mandy 姨.

擊証人…

點解您咁得意既, 選擇性擊既?... 又話目擊哂成個過程?

職員冇叫你靜??... 梗係啦, 佢地自己仲大聲過我呀…

~ 我又要重複用依句說話:你都得架啦講過既野可以唔認既?
當時補習社內好多家長學生,D對話大家都聽到晒都可以唔認?
我下次同你講野,真係要錄音架

擊証人, 你計漏左一樣野呀?...

當時課室內有一大班學生上緊堂架, 佢地清清楚楚咁 聽到我地既對話, 佢地唔細架啦, 有分析能力..

阿Mandy 姨 … 事後, 班學生俾您既評語係: 乜原來Mandy 姨個人係咁架!

我都有同感…. 我對您好失望!

培格爾 你地真係好過份,自己有問題就晌度發人爛渣粉飾自己既過錯,晌度亂講野請自重!

紙係包唔住火架. 事發後..我同身邊既家長 呻.. 點知原來有2位家長都受過你地氣?...

上得山多終遇虎... 唔係每個家長都會忍氣吞聲, 我敢言, 有嗰句就講嗰句.. 本著良心發帖

因少失大, 你地12月份應該最少走左4個學生?...

如果你地再唔改善, 我相信你地留失既學生會更多...

你地咁得閒係度... 作故仔... 做埋晒依D小學雞既行為??...
不如俾心機執好份卷... 執一份真正跟貼學校課程既教材, 我相信你地都係專業既老師, 絕對有能力可以做得更好!

重??  學生也需要被重... 語言暴力 ? 傷害可以很大, 希望老師在教訓學生既時候留意用詞?
互相重嘛 ??... 小朋友 好簡單, 你對佢地好?.. 佢地會知...  但相反呢?... 佢地亦會記在心裡.

我份人 好愛恨分明...

做得好既... 我會讚
做得唔好... 我一樣會彈

我確實係一位 怪獸家長, 成日要求調堂調時間,(大家唔好學我, 好令人討厭的)
在這方面.. 阿Mandy 姨 確實好稱職.. 每次都會盡力安排辦妥...
雖然我每次已有 多謝, 唔該佢.. 但我覺得唔夠...
好行為是需要表揚一下, 另 阿Mandy 姨 最初都好nice, 會同家長傾計..心靈雞湯一樣架, 所以發生這件事之後.. 我才會咁激動.. 原來以前既一切, 都係假既??

All,

我近年好少上BK...

今日 冬至 , 祝福大家 團團圓圓!
聖誕快樂 及 新年進步!

希望我下次上嚟時, 再出既post 都會係一D 開心正面 既分享 !

brother4  好少上BK now...
下次上嚟時see   發表於 14-12-24 11:12
kellymami    發表於 14-12-23 08:35

‹ 上一主題|下一主題