用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保良局顏寶鈴書院
樓主: mabel_yu
go

保良局顏寶鈴書院  

引用:唔止佢一間架喎,當年考kts,+sfa小一已經係

引用:有人有做self+introduction! +

引用:結果我都沒有去考因為撞時間

HI HI....唔考都考完.24号出RESULT.

阿仔數學都做唔哂!佢話如果將中、英餘下的時間用來做數學就應該可以完成喎!

回覆:保良局顏寶鈴書院

NPL並非我杯茶,報名只想攞面試經驗,早知對住部i-Pad答問題,無謂嘥時間。其實上學校在次第排名已知學生水平,何必用此咁礙眼的違規方法呢?同意學校有權收佢認為最合適的學生,但要篩選又驚俾人話佢報名費連見到唔見,何不像SPC咁唔收報名費,反正$30又不是大數目,一年收幾萬蚊對NPL應不是甚麽大數目。

引用:NPL並非我杯茶,報名只想攞面試經驗,早知

你這樣說真的是無信心嘅表現,如果NPL真係收你,你係唔係唔考慮入先!!!!

回覆:kenchow9393 的帖子

我唔考慮,變相筆試,3分鐘十題數,我仔都做唔完,中英佢話唔難, 又要再第二面試,勞民傷財!老師比我既感覺唔親民只是個人意見,不喜勿插

我聽聞不少學校也是這樣,女拔、聖保羅男女都如此,但仍有大批支持者!

引用:你這樣說真的是無信心嘅表現,如果NPL真係

原帖由 kenchow9393 於 15-01-18 發表
你這樣說真的是無信心嘅表現,如果NPL真係收你,你係唔係唔考慮入先!!!!
如果妳問我,我真係唔會俾個小朋友讀,交通係一個問題,B1A學生交幾千蚊學費去間B1C學校,妳會唔會?

回覆:保良局顏寶鈴書院

其實每個人選擇都唔同,值不值得就每個人把尺都不同,如我的情況,小朋友是 band 1b, 但我們一家都不想博派位,所以一心只向直資考慮。

而且 NPL不是今年才用此模式面試,相信大家有在 EK閱文都應略知一二。

gogoweb 發表於 15-1-18 21:57
我聽聞不少學校也是這樣,女拔、聖保羅男女都如此,但仍有大批支持者!

既然是b1a, 一早預咗浪費時間。報考前如做好準備,知每間學校做法及對你的得著,那便不會徒勞無功!

回覆 siukingkwok 的帖子

NPL 不就近家,所以我們放棄這所中學
I am K1 boy! :wave:

引用:其實每個人選擇都唔同,值不值得就每個人把

原帖由 dlh525 於 15-01-18 發表
其實每個人選擇都唔同,值不值得就每個人把尺都不同,如我的情況,小朋友是 band 1b, 但我們一家都不想博派 ...
講得好

引用:Quote:原帖由+dlh525+於+15-01-17+發表in完

原帖由 卓遙 於 15-01-17 發表
我個話都ok容易,最難係數學,只做了8題。
數學做唔晒。 佢地用ipad 考呢

引用:回覆+siukingkwok+的帖子 NPL+不就近家,

原帖由 HeiPoPo 於 15-01-20 發表
回覆 siukingkwok 的帖子

NPL 不就近家,所以我們放棄這所中學
如你有2nd in 會否不in?

引用:Quote:原帖由+dorismama+於+15-01-17+發表

原帖由 siukingkwok 於 15-01-17 發表
佢係咪成績好叻架?
我都好想知呢

引用:Quote:原帖由+HeiPoPo+於+15-01-20+發表回