用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保良局顏寶鈴書院
go

保良局顏寶鈴書院  

保良局顏寶鈴書院
請問呢間學校好嗎??
咩GRADE?? 係咪B1B?
因為資料不多,多多指教.. 謝謝!!

回覆:保良局顏寶鈴書院

1C -2A 直資

引用:1C+-2A+直資 +

原帖由 homin-jai 於 14-11-12 發表
1C -2A 直資
有無人知校内學生係咪南亞學生多呢? 但上綱睇話呢間學校又唔錯咁

小時了了  開放日睇見真係幾多  發表於 14-12-4 17:53

引用:Quote:原帖由+homin-jai+於+14-11-12+發表1

原帖由 mabel_yu 於 14-11-14 發表
有無人知校内學生係咪南亞學生多呢? 但上綱睇話呢間學校又唔錯咁
依間學校應該幾好。好多kts學生讀依間。

引用:Quote:原帖由+mabel_yu+於+14-11-14+發表有

原帖由 Bigtaoc123 於 14-11-14 發表
依間學校應該幾好。好多kts學生讀依間。
thx

引用:Quote:原帖由+homin-jai+於+14-11-12+發表1

原帖由 mabel_yu 於 14-11-14 發表
我去聽講座留意到non-Chinese都有一定數量,同佢地傾談大多斯文有禮貌。

引用:Quote:原帖由+mabel_yu+於+14-11-14+發表有

原帖由 YuYuMother 於 14-12-04 發表
我去聽講座留意到non-Chinese都有一定數量,同佢地傾談大多斯文有禮貌。

...
我個日有事做。就miss 左個open day. 請問你對呢間學感覺點呢?

mabel_yu 發表於 14-12-4 16:37
我個日有事做。就miss 左個open day. 請問你對呢間學感覺點呢?

個人感覺硬件一流, 資源非常好.

舉例:
1) 有中藥化驗室,
2) 有好大及貴的天文望遠鏡
3) 有一個好貴由美國買的吹氣睇天文嘅室

** 以上三項, 當時問同學係咪教學用途, 同學好有禮回答只用係"課外活動", 上堂唔洗用的. 我聽到咁樣, 我都好想小女日後中學"課外活動"有咁好設施

4) 宿舍 (小女至愛)
5) 游池

引用:Quote:原帖由+YuYuMother+於+14-12-04+發表

原帖由 mabel_yu 於 14-12-04 發表
Overall 感覺不錯,唯一覺得不足係無分組教學。

問過學校,因為有non-Chinese學生,所以中文科有分組教學,但其他科目全部大班上課。我比較關心補底問題,因為上到中學大部分英語授課,假如小朋友跟唔上就只有課後上remedial class。

個人覺得分小組成效會較好,官津校因資源問題做唔到係情有可原,但直資學校資源較多我prefer會有啦……

小時了了  噢! 原來係大班教學, 無分組小班教學!!!  發表於 15-12-2 11:13

YuYuMother 發表於 14-12-4 19:18
Overall 感覺不錯,唯一覺得不足係無分組教學。

問過學校,因為有non-Chinese學生,所以中文科有分組教學 ...

如果我用階級觀念眼光睇,感覺顏寶鈴係有中產以上感覺。因為我參觀另一間沙田比較平民化直資,自己直覺覺得沙田那間襯小女多些,可能自己自卑,唔敢高攀。

之後我問小女鍾意邊間,佢講鍾意顏寶鈴的宿舍,但更鍾意沙田間啲老師陪學生。開頭我唔係好明小女講咩老師陪學生,原來佢意思係佢留意到沙田間直資每個班房都有老師當值陪學生一齊,而顏寶鈴唔係每間班房都有老師,有好多只有哥哥或姐姐當值。哈!阿女唔講我都無為意,佢一講我就覺了。

攪笑講,我老公反而留意啲老師及學生恤衫有無熨,因為佢平時要見客,覺得恤衫有無熨代表有幾尊重及整齊喎。呢一觀點睇,顏寶鈴又好些。

回覆:保良局顏寶鈴書院

請問NPL係咪只收band one生?

回覆 小時了了 的帖子

你在選擇小學時有否去參觀過陳守仁,佢同顏寶鈴相似,個open day係比學生自己攪掂,老師基本上唔多出面。

小時了了  原來係咁!  發表於 14-12-5 06:36

醒目開學勳章

回覆 mabel_yu 的帖子

好多讀陳守仁既學生都升讀顏寶玲

回覆:小時了了 的帖子

有16% 非華學生,請問kts 是那一間小學?

但是我也留意到在禮堂時,每一個環節都係一位老師跟一位同學,給我老師帶領同學的感覺,再者,不是同一位學生,可給予機會不同的學生發揮,很好的安排。

回覆:HJ6153 的帖子

每個學生住校-宿舍,費用?

chris79 發表於 14-12-5 12:05
每個學生住校-宿舍,費用?

不是每個學生都住, 申請架, 有位先至有得住.(但係個職員閒談時略略講好易申請好易有得住, 佢咁講應該唔係好多人申請住)

開放日個職員好似講男生宿舍只有20個位, 女生宿舍只有20個位, 分層住宿, 住宿位真係唔多, 但非常企理. 當日我笑住同小女講宿舍間房大過妳依家屋企間房喎, 阿女見到間宿舍咁好, 笑到見牙唔見眼呀! 費用每個月幾千元 (印象中依家好似大約4-5千一個月)

想問問你講沙田果間直資係邊間呀?

小時了了  PM了  發表於 14-12-5 14:46