用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 每年暑假前後私校及直資小學開始報名日子 ...
go

每年暑假前後私校及直資小學開始報名日子 [複製鏈接]

每年暑假前後是否會是私校及直資小學開始報名日子呢?

本人小朋友今年K2, 想開始睇定小學申請時間及也需要安非暑假出外旅行日子,驚Miss左報名時間或撞interview,時間,有無人可以分享下.

集中油尖旺/九龍塘及深水步私校及直資.
   2    0    0    0

回覆 keemic77 的帖子

K2下學期開始好忙KA, 搶報聽講座,, 有D早到3,4月就報考, 我覺得唔去旅行安全D, 一係今個聖誕去埋, 就專心備戰考小一!

如果真係要去, 我見朋友係7月底前個星期去!

去埋12月個轉,出年都打算休戰旅行,因為講座,interview過年後就浪接浪喇!

回覆:每年暑假前後私校及直資小學開始報名日子

各位k2家長,放鬆D,好好享受親子樂
去心儀學校網頁睇番今年報名程序,預計一下明年報名日期
咁快開始緊張,真係有排捱

建議樓主現在立即調查各心儀學校今年收生的時間表, 因每間學校都唔同, 但同一所每年收生都是差不多月份的。 有此資料你就可以開始制訂明年的考小一的時間表。 其實已經有點遲咗, 最理想係今年就去聽簡介會, 一來避免明年因撞期你會去唔到某些學校簡介會, 二來聽過可能你已經可以刪走部份學校唔考。

無錯,我去年5月左右(K1時)已經開始聽小一講座了,到而家已聽左10間8間。學校嘅排位亦已大執過好幾次,因為怕到K2時聽唔晒。K2下學期開始已經要儲定假,唔好再去旅行啦, miss左報名或面試就唔好啦。

引用:無錯,我去年5月左右(K1時)已經開始聽小一講

原帖由 elvina_lmk 於 14-11-11 發表
無錯,我去年5月左右(K1時)已經開始聽小一講座了,到而家已聽左10間8間。學校嘅排位亦已大執過好幾次,因為怕 ...
你target 直資私校?

‹ 上一主題|下一主題