用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已被知會我小朋友唔會被收原校K1
樓主: ferrymama
go

已被知會我小朋友唔會被收原校K1   [複製鏈接]

回覆:已被知會我小朋友唔會被收原校K1

媽媽不要唔開心,將呢D化為正面去面對,幫仔仔搵過間適合他的學校好過!

媽媽加油,一定要對自己小朋友有信心,呢間學校唔適合佢快d轉未嘗係一件好事。唔好比咁大壓力自己,凡事都要向好嗰邊諗

回覆:wellmax 的帖子

非常認同!

唔讀都冇問題,我估到邊間,今年k1都冇報。

回覆:ferrymama 的帖子

坐唔定唔係小朋友既問題,唔好咁喇,2歲人仔,大家期望佢可以點。加油丫,唔好比太大壓力自己同仔仔

加油呀。呢間學校唔適合你仔仔呀,唔洗可惜。希望你可以快啲搵到啱嘅學校。

是否St Cxt, 因它一早已說pn未必一定直升K1

ferrymama 發表於 14-11-10 23:01
會試,不過……坦白講……我比老師攪到我好迷失,我好懷疑小朋友既能力,對於黎緊既interview我好無信心, ...
你唔開心的情緒會感染到小朋友,會令佢覺得自己有問題,影響佢自信發展。佢只係兩歲人仔,坐唔定係好正常的事。到下年三歲心智成熟左會好唔同啦。我有幾個朋友的仔都坐唔定,但超聰明,當然面試會蝕底d,但真係好醒目,仲醒目過我可以坐定定的仔。做人父母就要知自己小朋友的不同,同幫佢揾一間佢啱的學校嘛。加油,ferrymama,要多d讚吓你小朋友呀!

引用:Quote:原帖由+newmum2012+於+14-11-10+發表

原帖由 ferrymama 於 14-11-10 發表
會試,不過……坦白講……我比老師攪到我好迷失,我好懷疑小朋友既能力,對於黎緊既interview我好無信心, ...
千祈吾好傷心!每個小朋友既才能都係無限及獨一無二!一定要相信及肯定自己小朋友既才能!佢地學習能力超強、吾使擔心!吾好為左一間毫無敎學熱誠既學校而否定自己小朋友!

醒目開學勳章 王國長老

試下搵專注班俾小朋友上,令佢明白同習慣就算再唔鐘意,都要合作的道理。好多呢d班都係遊戲中學習,唔駛擔心小童群益會、聖基道健苗軒都值得推介。加油!

我個係細B10月先開學,但話咁快學校已經話10月底11月初會通知係咪可以升上K1。莫非我地係同一間?剛剛開學個女不太乖坐不定周圍走,又唔太識同同學相處。個時我超擔心,即刻買左小檯小櫈翻屋企訓練,之後有D進步。同時我都努力同女女準備其他學校K1面試。
媽媽加油不要灰心,我明白你依家的感受,係未同小朋友搵定新學校之前不要急急腳退學,小朋友返學有時進步好神速。應一邊訓練一邊搵新學校,有好的出路再作打算。

或者可以參考多啲親子書籍,了解多一點你的孩子,以安排適合的教育。you're not alone, 好多父母可能都同你一樣經歷的,要加油!我們支持你的。

Mbbbs 發表於 14-11-10 23:17
其實說真,如果入讀 N 時,已知不是直上 K, 就應該要有心理準備,不能太過怪責學校啊! 雖然剛開始左數個月 ...
同意!
我唔係話學校o岩﹐
不過唔Guarantee上K的話﹐
其實一開波就要兩手準備;

如果話老師咁早就放棄學生而唔俾升K﹐
咁可以升K果D咪又係咁太早決定﹐
只是今次唔好彩的係﹐
你小朋友係未被選擇果個﹐
針無兩頭利﹐
每事有正反。

另... 我又覺得唔急於即刻唔讀﹐
何不繼續讀而自己俾心機Train下小朋友﹐
讀到學期尾﹐
可能令佢地跌晒眼鏡。

可唔可以PM 我邊間, 因為我個仔都坐唔定

樓主的幼稚園安排好差, 講真2歲咋, 為何老師不能多觀察耐d?

好彩我間幼稚園好好, 我小朋友2歲初入pn時, 成日行來行去, 個時我好擔心, 但老師好有愛心, 仲安慰我話因為小朋友未知返學係咩, 仲細所以唔識規距, 話俾點時間佢, 好包容, 明白學校一定想選坐定定的, 但返左學3個月就判定左就有點兒那個.........

各位,我已收到k1 offer 了。不吐不快,我小朋友讀的不是KM,學校校長自已講小朋友無特別大問題係唔會升唔到班。所以我接到電話都好突然。做人阿媽當然有兩手準備。我想轉校唔係逃避現實,我覺得在包容和欣賞下成長的小朋友才懂得自信。既然學校已經對佢無左包容同欣賞,我唔想佢留係呢个環境。我多謝所有家長對我既鼓勵同提醒,我會遲d update下大家小朋友既情況,遇到同樣問題既媽媽,大家努力!

天悅  恭喜  發表於 14-11-11 12:27
ollieww  is that Think?  發表於 14-11-11 12:16
helenmelody  恭喜~! 希望你們一切順利啦~!   發表於 14-11-11 11:06

有d學校收n個陣講明唔會直升k1,有時都要有心理準備
因為有d學校真係收好多n,但k1跟本唔夠n直升全部人

ferrymama 發表於 14-11-11 11:01
各位,我已收到k1 offer 了。不吐不快,我小朋友讀的不是KM,學校校長自已講小朋友無特別大問題係唔會升唔到 ...

樓主我大概知你讀邊間PN, 其實呢間幼稚園一早講明K1係唔夠位上晒所有PN生, 校長講就係咁講姐, 但點都要有兩手準備.  我仔讀o個間PN一樣係K1位少過PN位, 入讀時已知, 所以依家唯有報多D K1面試打底架喇, 個遊戲就係咁玩.

不過, 可能到學期尾原本收o個批又放棄個offer, 到時又可能俾返個offer你都未定

我的囡囡一向都好活躍, 坐唔定, 我在她十幾個月開始, 每天同佢睇故事書
同佢玩砌立體方塊

佢現在早上有時會自己坐定定睇書和砌圖

開頭可能會真的好難定定聽你講, 你要氹下佢 (當然, 同小朋友講故事都要有些技巧 - 可能要誇張些, 加 D 問題, 加 D 唱歌等 吸引他們繼續, 如果今次坐 5 mins...佢哋日日咁聽好快, 可以睇完本書才走開)

你們要加油! 家長要諗方法幫助小朋友去克服問題, 陪伴他們面對

PS: 揀學校, 我覺得老師有否愛心, 耐性比學術更加重要.

加油,其實好多坐唔定嘅小朋友係好聰明㗎,因為佢哋學嘢快又好奇心強

‹ 上一主題|下一主題