用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英小定中小
樓主: ETMAMI
go

英小定中小 [複製鏈接]

回覆:molly915 的帖子

請問LMC小孩是否比較活潑?你囡全均多少功課?

回覆:tabomini 的帖子

無錯,較活潑。功課不算太多,一星期有一兩日會少D,一小時内可完成,星期五最多。

引用:同我上年一樣,我選了LMC,亞女讀得好happy +

原帖由 molly915 於 14-11-10 發表
同我上年一樣,我選了LMC,亞女讀得好happy
請問是否在LMC讀的小朋友佢地d英文一定冇問題?對答如流?
平時同學之間會否用英文對答定只係上堂時老師講英文?
係咪除左中文堂用普通話其他堂就全英文?

回覆:ETMAMI 的帖子

未必對答如流,但聽得明,同學間中英都有,上堂全英,maths有時唔明會用中文講多次。

回覆:英小定中小

我小朋友鍾意英文,會自己閱讀,中文就要我讀,我想中小會對佢好D,英文在家自學,中文等學校比下壓力佢!

想問係咪間間英小D老師上堂時都會講英文架? 定還是只係課本用英文?

引用:想問係咪間間英小D老師上堂時都會講英文架?

原帖由 淺草 於 14-11-19 發表
想問係咪間間英小D老師上堂時都會講英文架? 定還是只係課本用英文?
我都想知

HaYi 發表於 14-11-11 12:10
我識4位今年升中的小朋友, 4位都是上Band 1 英中, 其中一位年年考全級頭幾名 (小學稍淺) , 不過佢不想去好T ...
我的朋友仔女也有由中小升英中的適應問題

HaYi 發表於 14-11-11 12:10
我識4位今年升中的小朋友, 4位都是上Band 1 英中, 其中一位年年考全級頭幾名 (小學稍淺) , 不過佢不想去好T ...
謝分享,之前也聽一個similar case , 對於我lei d 被派到中文小學的真要步處一下

引用:請問LMC小孩是否比較活潑?你囡全均多少功

原帖由 tabomini 於 14-11-13 發表
請問LMC小孩是否比較活潑?你囡全均多少功課?
我成日搭巴士會見到 LMC 啲學生,好聽啲咪活潑,唔好聽咪坐唔定,全程車攪攪震,玩到鬼殺甘嘈囉。

‹ 上一主題|下一主題