用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英小定中小
go

英小定中小 [複製鏈接]

我想問大家如果爸爸媽媽英文不是很好而小朋友如果讀英小到時做功課係咪小朋友自己係handle 唔到?因為我好怕教佢英文時會教錯佢

HaYi  真不行就找補習, 不是人人會自教   發表於 14-11-11 11:53
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

英文為教學語言,係指中英文以外嘅科目,以常識為例,大部份嘅嘢應該响書本/教材裡面搵到,唔應該存在"英文唔好所以會教錯"問題
通常唔識教嘅會係文法應用,而呢d响中文/英文為教學語言嘅學校都會遇到,走唔甩!
坦白講,我望住阿仔d英文測驗卷/工作紙,有d我都唔識,但最緊要係小朋友從錯誤中學習,錯咗咪做改正囉!
恐龍家

其實我地識中文, 有時都唔一定明白/知道老師係中文科入面要求既答案.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:小曳人 的帖子

多謝你既資料,好有用
因為小兒英文都ok 所以我想同佢報英小,但又好擔心自己教唔掂,依家小學d英文甘深.....

回覆:hkpapa852 的帖子

都岩....其實中文分分鐘仲深

我女讀中小, 都唔代表佢所有英文功課都可以自己搞掂的, 佢的英文 workbook 每課都會有一篇閱讀理解, 呢篇文章的生字係該課課文裡沒有的, 而且啲字好深的.
每星期的週記同讀書報告, 佢都唔係次次可以自己搞掂啦, 有時佢想講的嘢唔識全部用英文寫出來, 呢啲都要大人幫架.   讀英小仲會有好多其他科的解題問題添喎.

回覆:chanwendy 的帖子

唉....所以好煩唔知點好

收咗先諗最好

回覆:巴士 的帖子

依家TT收左同埋LMC 2nd in左.....
今日去左TT交左番位費.....
月尾自行果間就中文小學,唔知點決定...

自行中咗而另一間又收先諗,無謂自尋煩惱

回覆:ETMAMI 的帖子

同我上年一樣,我選了LMC,亞女讀得好happy

回覆:巴士 的帖子

每日都諗....煩死人

回覆:molly915 的帖子

請問LMC英文係咪好深?

回覆:英小定中小

我都想知英文是否很深呢?

功課唔算深,但上堂是用全英文,所以聽要有一定程度會較好

我識4位今年升中的小朋友, 4位都是上Band 1 英中, 其中一位年年考全級頭幾名 (小學稍淺) , 不過佢不想去好Top 中學, 自選地區1A名校, 其它幾位是自行入1B-C.  另一位是直資小學(中小)考上直資英中.  所有人中, 只有直資上的同學幾順利, 測驗出來都是80多分, 其它幾位第一次測驗出來中英數及其它科都是60多分, 其中幾個已是中小學的數學精英隊, 數學科一變成英文都有問題. 更不要說英文.  我更奇他們竟然連中文亦保持不到在80分左右的位.

我們一直以為以前我們不也是中小上英中 , 不也是適應得好好, 但以上的例子, 我自己意識到因為現在中學要求亦高了, 如中小時英文OK, 上了英中亦未必可以好快適應, 因為科目又多又深, 多數又轉了英文, 負擔都幾大.

英小中小其實不是大問題, 最大問題是如留在港上中學, 暫時好的band 1 中學都是EMI, 如何駁上去才是關鍵.  F1, F3都是大關.

回覆:HaYi 的帖子

你講得好岩,中文小學果d上到英中實在太多字要查,而英文小學佢地係小學時已儲了好多生字所以升上英中時佢地易pick up d...我諗甘既原因吧

同我情況一樣,如LMC收了,不知如何選擇

而家中英文同樣重要
中文好似仲難學, 讀英小中文又會差dd
就算上到英中英文好掂, 但要入大學都要中學過關先得
所以真係好難決擇

‹ 上一主題|下一主題