用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat過來人回顧
樓主: cuccw
go

St Cat過來人回顧

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝分享, 想問問, 我小朋友有劍鳴同SC OFFER, 都係英普, 麻緊點揀. 我最主要怕中文方面追唔上. 另外睇埋你話英數問題, 更擔心....

lexbb 發表於 14-12-6 01:51

多謝分享, 想問問, 我小朋友有劍鳴同SC OFFER, 都係英普, 麻緊點揀. 我最主要怕中 ...
坦白講,SC嘅中文程度比起KV一定有一段距離,但不至於跟唔上小一課程。其實只要多睇中文課外書,應該可彌補不足。

ysjmum 發表於 14-12-5 18:36
請問吓St Cat畢業之後派位情況,有沒有去國際學校的? 邊都可以找到這個信息? 多謝 ...
派位同讀邊間幼稚園冇關。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 多謝分享,+想問問,

原帖由 lexbb 於 14-12-06 發表

多謝分享, 想問問, 我小朋友有劍鳴同SC OFFER, 都係英普, 麻緊點揀. 我最主要怕中 ...
劍鳴已經出左k1 offer?

Ryan_baba 發表於 14-12-6 09:41
坦白講,SC嘅中文程度比起KV一定有一段距離,但不至於跟唔上小一課程。其實只要多睇中文課外書,應該可彌補 ...
但事實上SC既中文比部份收學券幼稚園還要淺,而且依家D家長慌死個細路唔識英文,只會叫佢地睇英文書,呢個先係問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 cathleenli_0704 的帖子

不是一我原本讀緊KM PN 的

回覆:St Cat過來人回顧

咁我想問SC同HKPS, 大家又點點睇?

女仔, SC 同 SPK 應該點揀?兩間都 Happy School.

回覆 Ryan_baba 的帖子

謝謝, 因為平時我多數同仔睇中文圖書, 希望可以幫助下...

sc vs km, 梗係揀sc啦,長女sc畢業,現在考了入最心儀的學校,细女現在有4個offers, 包括一間半龍校,但我都是會揀sc囉!

回覆 yeunglps 的帖子

多謝意見....

回覆 yeunglps 的帖子

但又想問問中文方面追得上嗎? 我有2個朋友, 上到小學3年級要留堂補中文....>.<

回覆:lexbb 的帖子

等我答你,因為我係兩間的用家; 兩間也是十分好的學校,升小亦不錯(當然也有全軍盡墨例子),分別係keed mind要求家長参與多D, 程度可能keed mind 深DD, 但st. cat presentation 叻DD.

Dior8    發表於 14-12-11 11:10

引用:sc+vs+km,+梗係揀sc啦,長女sc畢業,現在考

原帖由 yeunglps 於 14-12-10 發表
sc vs km, 梗係揀sc啦,長女sc畢業,現在考了入最心儀的學校,细女現在有4個offers, 包括一間半龍校,但我 ...
感覺上SC似一間有ISO 9001認證嘅工廠,没有拔尖,郤有品質保証

回覆 lexbb 的帖子

sc 中文程度的確比K V等差啲,因為sc著重理解多於操練.,如果考小一,要另外補一補習,方有十足把握!

請問st.cat多參觀活動或特別活動嗎?

簽名被屏蔽

ka@bb 發表於 14-12-12 00:55
請問st.cat多參觀活動或特別活動嗎?
一個學年有兩至三次參觀活動,包括旅行。

引用:Quote:ka@bb+發表於+14-12-12+00:55+請問st

原帖由 Ryan_baba 於 14-12-12 發表
一個學年有兩至三次參觀活動,包括旅行。
旅行是親子旅行嗎?有冇聖誕慶祝會、萬聖節、中國文化日……那些活動?

ka@bb 發表於 14-12-12 10:11
旅行是親子旅行嗎?有冇聖誕慶祝會、萬聖節、中國文化日……那些活動?

...
旅行係需要家長一齊去,有聖誕party,但只係小朋友參加。萬聖節可以dress up返學,記得K1試過著唐裝返學,但唔得係過年定活動。