用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat過來人回顧
樓主: cuccw
go

St Cat過來人回顧 [複製鏈接]

回覆 breadbb 的帖子

想請教你小朋友是讀ENG/PTH 定ENG/CANTONESE STREAM 呢?

回覆:St Cat過來人回顧

路過...忍吾住講兩句!
小女剛由st cat 升P1! 我真係超中意st cat, 吾係抄抄抄或拔苗助長,課程啱小朋友發展,培養閱讀超好!
呀女畢業,我都好吾捨得!

好認同SC是「好實事求是」的學校,
一切有條有理,
呀女超愛閱讀。

i totally agree! 我個仔係細仔,入學時得2歲10個月,好shy,好內向!但都今年考小學時已变成一個好out spoken, 好外向,勇於面對陌人的5歲小朋友!真係好多謝sc!

引用:回覆+breadbb+的帖子 想請教你小朋友是讀E

原帖由 Noelpychiu 於 14-11-11 發表

想請教你小朋友是讀ENG/PTH 定ENG/CANTONESE STREAM 呢?
Eng/can

引用:路過...忍吾住講兩句! 小女剛由st+cat+升P

原帖由 noellechu 於 14-11-11 發表
小女剛由st cat 升P1! 我真係超中意st cat, 吾係抄抄抄或拔苗助長,課程啱小朋友發 ...
好喜歡你句「拔苗助長」

小女剛由st cat 升P1! 我真係超中意st cat, 吾係抄抄抄或拔苗助長,課程啱小朋友發 ...
好喜歡你句「拔苗助長」

請問St cat是幾時學寫字?幾時開始默書?因我聽聞現在的St cat是深咗好多的

回覆:天悅 的帖子

K2先寫字。默書只係英文字母,每次十個左右,中文就看圖寫書,每次都係四個。

cuccw  乜有默書咩?  發表於 14-11-12 10:14

回覆:jason1978 的帖子

看圖寫字

我都忍唔住答咀,我同你有同感。未讀之前,聽人講sc 好commercial 都有d擔心。讀過就知,sc係踏實嘅學校,無豪裝天花龍鳳校舍,唔需要去豪華團,無需要花費喺d華而不實嘅「教材」。我女兒好幸運,遇嘅都係好老師,都係有經驗而且對不同性格孩子會用不同技巧引導。老師比好好嘅提議我點去因應女兒性格去教育女兒,並非要製造一個人人眼中嘅叻女,係要協助佢成長做自己,培育佢自信心。

回覆:ozoz 的帖子

引用:K2先寫字。默書只係英文字母,每次十個左右

原帖由 jason1978 於 14-11-11 發表
K2先寫字。默書只係英文字母,每次十個左右,中文就看圖寫書,每次都係四個。

...
請問是K2上學期定係下學期開始寫字?

我兒子剛在SC過了三年愉快的學習生活,我唔會話SC係一間非讀不可的學校,但最起碼我非常滿意。回顧過去三年,感到SC的課程係好有系統,切合一個小朋友成長所需。但一點大家要留意的,需然SC的課程已經加深了,但中文程度始終同小一課程仲有點距離,係呢方面,大家最好在升小一前才作出預備,多睇中文課外書。

天悅 發表於 14-11-11 23:11
請問St cat是幾時學寫字?幾時開始默書?因我聽聞現在的St cat是深咗好多的

...

St cat k2 才開始寫字,如果外人看到它的功課會覺得淺,但其實他們學的speaking和知識已很多。K1時好hea, k2開始有系統教小朋友,他們的phonics是牢牢記住,基礎打得不錯。我兩個小孩經歷過兩個年代,依家雖然深咗,但冇咁醒目的細佬都handle到,仲好用心和積極學習呀。btw, sc從來冇默書,因phonics底打得好,到小一時自動會識串字.

天悅  thanks  發表於 14-11-12 11:37

tam_bb 發表於 14-11-12 06:36
請問是K2上學期定係下學期開始寫字?
K2 一開學寫

Thanks.

I do hope that my girl can be accpeted for the admission of 2015/2016 ENG/CAN stream too.
She is a 'super big girl' for the K1 interview of this year.

小女今年K1, 讀了兩個多月. 同意這間學校好實在, SO FAR唔覺有花巧嘢. 阿女好好彩, 遇到的兩個班主任都好好, 有愛心又細心. 聽阿女講在學校既事, 我相信校園氣氛濃厚. 這兩個多月, 佢明顯講多咗嘢, 有時會好開心咁背中文課本的內容, 有時會好自豪咁在書包拿啲勞作出嚟問我地靚唔靚 (唔....)    好感恩上年阿女有OFFER 入到這間學校, SO FAR 都放心佢返這間學校.

對,我三年來只與小朋友一起做過2次吊飾,絕無中秋整燈籠之類「親子勞作」,反而老師會在學校帶住小朋友整可愛環保勞作,呢樣我好欣賞SC。我小朋友已升小一,仍然keep住愛動腦筋創作,感恩。

多謝分享
‹ 上一主題|下一主題