用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 至少學一樣樂器?
樓主: ILoveCinderella
go

至少學一樣樂器? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 14-11-12 17:35
音樂本身佔分已經低,樂器只佔音樂科的小部分,所以有些直升機家長要同學仔專注於主科,樂器只學牧童笛或口 ...

咁結他都應該得, 係咪呀!

小時了了 發表於 14-11-13 13:24
咁結他都應該得, 係咪呀!
這取決於學校,不同學校有不同的要求。

回覆:fionakong2008 的帖子

香港口琴協會與康文署有48元的4節口琴班,還有三個課程,在荃湾,屯門等地,我兒子學了就識吹些古典小曲,真好!

回覆:Mikeyuen 的帖子

各位口琴工作坊參加者:

你好!本人是黃志榮,為香港口琴協會的理事之一。本會「呼」「吸」音樂 - 用口琴開啟古典大門的社區文化大使計劃已進入尾聲,而最後一期的八孔口琴工作坊更會在新界區開辦!

請參閱附件及以下的資料,希望閣下可以在協助社區推廣這次富有意思的活動,讓更多人可打開藝術之門!謝謝。

呼吸音樂 用口琴開啓古典大門 - 2014年社區文化大使
八孔口琴工作坊 第三期課程
全期課程$96, 易學易吹, 一齊合奏!

終於嚟到最後一期工作坊啦,而且會去到新界區,分別喺荃灣、屯門同葵涌各開一班!

課程將由11月22日開始。喺為期四堂嘅課程,學員將會學習演奏八孔口琴Melody Star,重可以一齊合奏,喺社區音樂會作總結演出!大家即刻報名啦!

網上報名:http://goo.gl/forms/QNshK1IhYp
單張:http://hkharmonica.org/media/documents/2014_workshop.pdf

11月22、29日、12月6日、13日(星期六)

課程D
下午1時30分至3時
荃灣葵青區婦女會
荃灣大河道89號寶成樓12座2樓
導師:關文豪

課程E
下午1時30分至3時
屯門中央廣場2217室
導師:黃志榮

課程F
下午4時至5時30分
葵涌安蔭邨德蔭樓附翼地下1室
導師:陳樹強

鳴謝以下單位提供場地:
(課程D及E)
香港音樂及藝術發展協會 
HKYPA香港青少年表演藝術交流發展協會 
荃灣葵青區婦女會
陳恒鑌議員辦事處
(課程F)
梁子穎議員辦事處

黃志榮
Wong Chi-wing Wesley
香港口琴協會
(852) 9213 3592
[email protected]

--
Wesley Wong 黃志榮
香港口琴協會理事
Director, Hong Kong Harmonica Association

(852) 9213 3592
[email protected]
15/F, Caltex House, 258 Hennessy Road, Wanchai, Hong Kong

ILoveCinderella 發表於 14-11-12 18:13
原來口琴或牧童笛都可以呀?
我校無LEE 2样

ILoveCinderella 發表於 14-11-10 19:38
其實學校要求得學生學樂器,啊係會有考試呢part架咩?可以唔駛理佢架?

...
音樂不是主科,所以有些人不願意花太多時間在這科。

回覆:至少學一樣樂器

感謝以上各位回覆!

ILoveCinderella 發表於 14-11-12 07:32
我認同「一生一體藝」,但我唔認同「鋼琴」唔計算係樂器囉!
贊同。我女自上次鋼琴考級休息咗一年,今年又要考級,而學校必學樂器又不計鋼琴,被逼學多樣長笛,每月使多一千幾,女又唔鐘意,一日十分鐘的練習時間都保證不了,純為應付學校。

YDLFATHER    發表於 15-2-5 22:21

引用:原來口琴或牧童笛都可以呀? +

原帖由 ILoveCinderella 於 14-11-12 發表
原來口琴或牧童笛都可以呀?
最好問問學校,有些是不計的

介绍您們一個口琴大師,李尚澄,lee's harmonica 在 youtube 上,教得很好!

阿仔間學校都無這樣的要求喎

回覆:ILoveCinderella 的帖子

‹ 上一主題|下一主題