用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 初中留學會到吃力 A Level ?
go

初中留學會到吃力 A Level ?

ninmum say:
如小朋友在英國由初中讀到高中, 呢幾科係會感到吃力, 因 A Level 係比 GCSE 深好多, 但如小朋友在香港完成中五才到英國, 呢幾科係可以 handle 的.
初中留學會到吃力 A Level ?

有補習班?

我都好想請各位有經驗家長回覆一下!
我現在計劃送囡囡出年到英國讀 Year 9, 但有位朋友亦是提出此問題, 分享應等小朋友在香港完成中五課程, 才安排到英國讀 Year 12.
謝謝!

自已的自理能力,因學校你讀唔讀書無老師強迫你英國讀A-level。在香港很難有機會入讀大學!本身個性比較被動,政府學校的資料,發現不是全日上課的﹙因為只修讀3-4科﹚,學生在空堂時有機會離開學校,一是去了逛街、一是返回寄宿家庭,如此的話,學生本身要很有定力和決心才不會走堂。所以同學在選擇入讀哪類學校時,除了考慮學費外,也要因應自己的問題所在。

del.

回覆 snoopy 的帖子

如果經濟許可,小學之後愈早去英國愈好:

1. 英文要兩三年時間追,而且愈早愈易,中五後去英文己定型,好難考GCSE 英文;
2. 在香港完成中五後,沒有任何公開試經驗及成績,沒有GCSE成績的話,報英國大學會好不利;
3. 讀Year 9即中三,仲有3年可以預備GCSE,有足夠時間,亦可以讀較多科目,如PHY、CHEM、BIO等,相反新DSE下,香港中學生可以讀的科目好少,而且必修的通識科對預備GCSE及A level無乜幫助;
4. 中五後去應是讀中六,只有兩年時間預備A Level,而且有些科目可能是從未讀過的,細路的壓力會好大;
5. 愈早去學生可能可以跟年齡跳一班,如小六--> 中二,中一-->中三,就算將來以AL 成績報香港的大學,亦會與同年齡的同學入大學,如果响英國讀大學就賺左一年。

我亞女今年去讀 Year 9,亞女英文底子好好,本來諗住會讀得好舒服,點知亞女話唔係我想象中咁易, Year 9 都個個星期有 Test,讀得都有 D 辛苦架,所以我諗遲多兩年去,情況會仲惡劣。有心比小朋友過去就唔好遲喇!

回覆:skIII 的帖子

謝謝你們的分享。宜家個目標就更加清晰了。
請問如小朋友過到去遇上學習的問題,學校會否對留學生有支援?香港還可安排補習丶去到個邊就乜野都要靠自己!

回覆 snoopy 的帖子

每間學校支援不同,通常英文科會有額外收費的英文班,如果有幾位同學可以分擔費用,除語文外其他科較少有補習,個人亦覺得不太需要。

回覆 papaof2 的帖子

每人優次不同,如果想小孩識中文,個人覺得最好是小學畢業後去,咁中英文兩邊都通。

其實視乎你想小朋友英文去到咩情度,早去就會好鬼,可以好融入當地,遲去可能會係文化上未能完全投入,但家長就會放心d。中三後去我自己覺得太遲。小學六年至中一二去就最佳。

回覆 samsam123321 的帖子

Why中一二去就最佳?

回覆 dsedse 的帖子

學習外語英文,愈早愈好,中四開始要應付GCSE各科,中六AL課程更深,要時間準備,英文亦己定型,所以中一二去最好,中文已有一定基礎,英文亦夠時間追。

係啦! 我都後悔, 遲左一年先去

其實是否在香港讀完中四過去,就可讀英國的SIXTH FORM?

del.

回覆 polo819 的帖子

讀完中四去最尷尬,首先好難跳一班讀中六,好學校唔會收佢讀中五,因為只有一年準備GCSE,最後好可能是重讀中四,佢會比同學大兩歲。

那麼最perfect 是否係香港讀完中三, 去英國讀兩年gcse 呢?

引用:那麼最perfect+是否係香港讀完中三,+去英

原帖由 polo819 於 14-11-11 發表
那麼最perfect 是否係香港讀完中三, 去英國讀兩年gcse 呢?
我覺得讀文科就越早過英國讀越好,因文科科目如History是深過香港課程碼一年。

反之如讀理科,香港課程是深過英國課程,所以在香港完成中五去英國讀理科是有優勢。

回覆 CPU1995 的帖子

同意之前我所講係基於我小朋友和同事的小朋友在不同情況下的分享,當然有些小朋友能力好早些去英國也能適應和有好成績,所以早或遲不可一概而論,我認為應因自己小朋友的性格/能力/目標而決定,始終讀書是他們,外國生活也是他們。當然還要看看家長們的 budget啦!