用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 哥哥資優,勁睇唔順眼IQ只是正常的弟弟 ...
go

哥哥資優,勁睇唔順眼IQ只是正常的弟弟 [複製鏈接]

醒目開學勳章

可否請教可以點做?
好激氣

ABC-DAD  有進一步資料才清楚問題是什麼?   發表於 14-11-9 15:28
   0    0    0    0

會不會是妒忌你錫弟弟?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:哥哥資優,勁睇唔順眼IQ只是正常的弟弟

我最近己教導細仔,就算別人蠢也不可話别人,因不是人人都咁聰明。別人有不對的地方,也不要直接指出,就算要講,都要有禮貌地說。

聰唔聰明只係其中一個特質,好多家長都知道唔好將呢個特質無限放大,不過外人總會指指點點,小朋友好易受影響,家長如果可以引導小朋友明白每個人都有唔同特質,唔好將聰明看得太重,對成長會有幫助

cl_kaka  品行其實比聰明更重要   發表於 14-11-10 14:15
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

其實家長是否也大著重哥哥聰明?有否在兩兄弟及其他人面前說出口比較?家長可嘗試讚嘗哥哥的行為品行>成績

其實我自己細個都係咁,人地做事做得慢就會覺得對方無心做,別人做事唔懂做我唔係認為佢無能力,我會認為佢唔肯做。因為在我來說做得快和識點做係好簡單,唔會知道原來對方和自己不同,其實咁樣係大大影響人際關係的。所以資優兒既教育,其中一環叫情意教育,你去資優學苑睇睇 佢哋有課程比家長上,從而更清楚可以怎樣處理。

醒目開學勳章 貢獻勳章

小朋友幾大呀?
我睇我d仔,我會覺得資優仔特別自我 (無乜同理心),佢地自己反應快,見到人地慢就好唔開心,特別係屋企細過佢嗰個,但睇唔順眼細嗰個... 其實係因為佢細d!就算一樣iq都係爭d架!
我會慢慢解釋,教哥哥讓細佬,咁細佬先會同哥哥玩
亦教哥哥認識自己,明白呢個世界大部份人轉數無佢咁快
恐龍家

回覆:winniecws 的帖子

有d故事書,係教佢地尊重彼此嘅不同,好似免仔跑得快但爬得唔高,猴子爬得高但食野慢,烏龜行得慢但食好多野,講比佢聽下睇下佢有無改善啦。至於父母都唔太重IQ,EQ, MQ都好緊要的。另外,為免細佬大個左會覺得自己無大哥咁叻,都可以試下發掘同讚揚佢嘅長處。

自少就教孩子去幫助和保護其他同學,看似平凡和未做到要求的同學,其實有很多其他優點,留意點,必定找到,只有時刻學懂如何欣賞他人,才容易快樂和滿足,快樂的人才是聰明人。

回覆 atirw 的帖子

聰明否是相對論,
用放大鏡看,隨時是排名在五百萬人之后,想起已經爭住認不足了。130+?條隊尾行幾日都未行到喎。

比蜘蛛俠佢看: with great power comes great responsibilty

關唔關iq 事?兄弟都係會grab attention. 返而細佬比較social,無阿哥的stubborn and sensitivity

我屋企無資優睇唔順眼正常,反之正常個個超自卑,覺得點解得佢不是資優(佢無 check).

我唯有成日靜雞雞講個兩個的問題,話比佢知佢的長處個兩個都無。

但可惜係周邊的人都唔放過佢,可估講者無心,聽者有意,唉…

我哋好少講小朋友的能力,对兩個仔集中focus在態度上,eg,做事好堅持。
对细佬,就算他未做到,会話:雖然未做到,但你不放棄,應該很快会做到,哥哥做到係因為他不断嘗試,我估你大d做多d一定得。对哥哥:細佬很努力啊,只是他比你小,对於同年紀,他是差不多了。佢咁比心机,應該都係學你,哥哥好榜樣。另外,一定有d野哥哥会教細佬,例如玩大富翁,捉棋,或其他。要把握机会讚哥哥,eg, 你解釋得好清楚,你好有耐性…。一發現細佬有野是從哥哥那裏学,就讚哥哥,果日細佬話xxx,佢话你教佢喎,哥哥你真係好叻教人。

久而久之,兄弟情建立到,亦不會建基在叻唔叻,IQ高唔高上。我大仔曾經就是覺得細佬唔夠叻,不過經過一番努力後,佢地感情好好。如果兩個年紀相差得大,可以同哥哥解釋,如果年龄距離近,可能是sibling rivalry,嫉妒心多d.父母的說話和关注哪個多d要好小心。一定要公平,哥哥一般会觉得細佬出世後被忽略,給哥哥單獨同爸媽親子時间,冇細佬份。
‹ 上一主題|下一主題