用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 很糟的一天
go

很糟的一天 [複製鏈接]

今日又面試 不過仔仔鼻涕蟲出現=_= 見第一間完全咩都唔做扭計走 第三間做到小小之後老師知佢未識講野即刻之後唔使in可以走 到最後一間仔仔發脾氣喊玩都唔玩重要掉玩具 很糟的一天...最傷心係第三間 明明見in我仔仔之前個女仔 老師同佢玩完煮飯仔重會同佢睇書講係d咩物件 但到我仔仔時玩完煮飯仔 個老師知我仔仔未識講野就話可以攞禮物走 雖然我仔仔未識講 但點解個老師唔可以轉個方法可以睇書仔 問我仔仔可唔可以揾d物件出黎呢 重要一講就話攞禮物走 而之前個女仔重係間面試室玩 真係好hurt

1    0    0    0

引用:今日又面試+不過仔仔鼻涕蟲出現=_=+見第一

原帖由 Sarahroman 於 14-11-08 發表
今日又面試 不過仔仔鼻涕蟲出現=_= 見第一間完全咩都唔做扭計走 第三間做到小小之後老師知佢未識講野即刻之 ...
你in邊幾間?

回覆:Sarahroman 的帖子

可能有d學校就係要揀能力好既小朋友⋯你唔駛嬲,你小朋友未發展到唔代表唔叻架! 為你小朋友揀一間合佢發展同能力既學校最重要

回覆:很糟的一天

你個是否超小B? 我發覺小朋友要返過PN會定性好多

可唔可以分享下係邊幾間?

好多學校都係鍾意收乖巧易教的小朋友,你仔扭計、喊、又掉玩具,係難搞。

但佢仲細、又吾舒服,表現吾好亦吾代表佢差,唯有嘆句同呢幾間學校無緣。

其實一日in幾間,真係太辛苦,我上星期一個早上兩間,第一間淨係老師觀察小朋友玩玩具,當然玩很好開心,第二間時仔仔去到已攰樣,結果係全程無咩反應!前幾日再in間半龍都係差不多表現,我心都灰了,以為個仔對住陌生人就係咁不濟!但今日in間村校,interview過程好仔細,好多個task, 仔仔差不多全部做晒,仲肯答晒問題,我自己都O咀了,可能這是他的心水學校吧!不要灰心,更好的在後面吧!

今日又面試 不過仔仔鼻涕蟲出現=_= 見第一間完全咩都唔做扭計走 第三間做到小小之後老師知佢未識講野即刻之 ...
要自我調節,錯不在你囝囝,只係遊戲規則係咁,放鬆,再試其他啦!

媽媽、囝囝…加油啊!!

我仔8月b 因為佢言語發展遲緩所以未識講好多野 可能今日佢又唔舒服咳 加上係爸爸陪佢所以發脾氣慶幸今日第2間表現正常同上星期既表現都正常

小朋友一日in咁多間真係好辛苦,仲要唔舒服,表現差都好正常,平常心啦

引用:Quote:原帖由+Sarahroman+於+14-11-08+發表

原帖由 WoonwoonChan 於 14-11-08 發表
個老師甘衰?邊間?
Agree 超衰!

引用:我仔8月b+因為佢言語發展遲緩所以未識講好

原帖由 Sarahroman 於 14-11-09 發表
我仔8月b 因為佢言語發展遲緩所以未識講好多野 可能今日佢又唔舒服咳 加上係爸爸陪佢所以發脾氣慶 ...
明白你嘅失望加油!
一定有學校收ga

加油呀!媽媽!千祈唔好氣餒!

唔好傷心,每個小朋友都有佢地獨當一面,我仔10月b識講好多嘢,但老師問佢時乜都唔講,真係比佢吹脹。

不要灰心

我仔係十月b, 對住自己人識講好多野,親戚朋友同佢玩熟左,個個都話佢說話程度唔似細b,但係冇法,對住陌生人唔肯講就係唔肯講……遊戲規則係咁,d學校咁多人報,老師邊有咁多時間同你warm up之後先問問題,梗係揀d一坐低就等晒問題的小朋友

唔好傷心,而家見幼稚園啫,小朋友唔合作可能佢地自己都揀緊學校,我女今日in得麻麻,我事後問佢鐘唔鍾意間學校,佢話唔鐘意,因為自己唔乖。我即刻反贊佢,唔想俾佢有太大壓力,始終係幼稚園,媽媽太緊張迫佢,第時返學仲大問題。平常心,雖然自己心儀學校,但係都要睇小朋友心意。

不要太傷心了,一個幼兒一天in3間(我仔考小一我都最多俾佢一天in2間,仲要當天所有興趣班也全skip),加上他有病,發脾氣扭計是可以體諒的,千萬不要罵他!樓主也宜放鬆心情,下次作息安排好一點,一定找到一間合適的幼稚園

識講嘢嘅interview時唔出聲,
未識講嘢嘅,老師又唔多高興!

我喺後者,今日真係睇住老師“變臉”!

家長同小朋友都無錯!

‹ 上一主題|下一主題